Naslovnica

Sprememba ustave ni potrebna

Ljubljana, 05. 07. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Haagu pripravljajo vse potrebno za začetek delovanja novega mednarodnega kazenskega sodišča, ki bo pristojno za sojenje za vojne zločine po vsem svetu. Predstavniki velike večine članic Organizacije Združenih narodov so že pred tremi leti v Rimu sprejeli statut mednarodnega kazenskega sodišča, s katerim bo mogoče zagotoviti učinkovito in hkrati pošteno sojenje osumljencem za genocide po celem svetu.

v LDS odločitve ne podpirajo<br>in ne zavračajo
v LDS odločitve ne podpirajo<br>in ne zavračajo FOTO:

Preden bo sodišče začelo z delom pa mora statut ratificirati najmanj 60 držav. Prve države, ki bodo statut potrdile bodo poleg tega oblikovale tudi ustanovno skupščino, ki bo izvolila sodnike. Tudi Slovenija je statut sodišča že podpisala, vendar se je ratifikacija zataknila v parlamentu. Vzrok je potrebna sprememba ustave glede izročanja naših državljanov sodišču v Haagu. Profesorji ljubljanske pravne fakultete so vlado in državni zbor pozvali naj storita vse, da bo lahko Slovenija čimprej učinkovito sodelovala z novim sodiščem.

Dr. Ljubo Bavcon, zaslužni profesor s pravne fakultete in pobudnik za čimprejšnjo ratifikacijo statuta sodišča je za 24 ur dejal, da v resnici sploh ne gre za pravni problem. Sprememba ustave sploh ni potrebna in to zato, ker 47. člen ustave prepoveduje izročitev našega državljana tuji državi. Tu pa ne gre za ekstradicijo v klasičnem, starodavnem pomenu besede, marveč gre za predajo osumljenca mednarodnemu kazenskemu sodišču, kar pa ni ekstradicija in zato je to mogoče napraviti brez spremembe ustave. Poleg tega pa tudi ni potrebna sprememba ustave, ker 8. člen ustave pove, da so ratificirane mednarodne pogodbe uporabljive in celo neposredno uporabne v pravni praksi. Če se bo parlament odločil za ratifikacijo, bo s tem izrazil svojo politično voljo. Problem torej ni ustavno-pravne narave ampak politične narave, je pojasnil dr. Bavcon.

''Tu ni kaj dodati.''
''Tu ni kaj dodati.'' FOTO:

Po njegovem ne bo imelo nobenega vpliva dejstvo, da statuta zaenkrat niso podprle ZDA. Sodišče bo ustanovljeno brž ko bo 60 ratifikacij in potem bo lahko začelo delati. V zadnjih dneh Clintonovega mandata so Američani tudi podpisali statut. Od 122 držav, ki so na rimskim konferenci pred tremi leti ta statut sprejele, jih je kasneje podpisalo še toliko, da jih je sedaj že 138. Statut pa je doslej ratificiralo že 35 držav.

Dr. Bavcon je še dodal, da bodo za privedbo osumljencev in za druge oblike pravne pomoči odgovorne same države članice - podpisnice tega mednarodnega sporazuma. Za izvrševanje izrečenih kazni pa bo sodišče določilo eno od držav, ki so izrazile pripravljenost, da se kazni pri njih lahko izvršijo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni