Pop in

Stanovske filmske nagrade

Los Angeles, 23. 02. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Igralca Johnny Depp in Charlize Theron sta prejela najvišji ameriški stanovski nagradi, ki jih podeljuje igralski ceh.

Charlize Theron
Charlize Theron FOTO: Reuters

V Los Angelesu sta v nedeljo igralca Johnny Depp in Charlize Theron prejela najvišji ameriški stanovski nagradi, ki jih podeljuje igralski ceh (Screen Actors Guild, SAG).

Depp jo je dobil za film Pirati s Karibov: Prekletstvo Črnega bisera (Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl), Theronova pa za vlogo morilke v Pošasti (Monster). Depp je presenetljivo zmagal, podelitve pa se ni udeležil. Največ možnosti za nagrado SAG so namreč pripisovali Seanu Pennu za vlogo v Skrivnostni reki. Za najboljši stranski vlogi sta nagrado kolegov prejela Tim Robbins za Skrivnostno reko in Renee Zellweger za vlogo v filmu "Cold Mountain".

Nagrada SAG za življenjsko delo je šla v roke Karla Maldena, ki bo marca dopolnil 92 let, za njegove nepozabne vloge na filmu in televiziji. Nagrado za življenjsko delo SAG vsako leto podeli igralcu za negovanje poklicnih idealov. Malden je leta 1951 prejel oskarja za najboljšo stransko vlogo v filmu Tramvaj Poželenje (A Streetcar Named Desire), v katerem je zaigral ob Marlonu Brandu. Leta 1985 pa je Malden prejel nagrado emmy za mini nadaljevanko "Fatal Vision".

Razglasitev nagrad SAG je vodil Michael Douglas, Maldenov soigralec v detektivski nadaljevanki "The Streets of San Francisco" iz 70-ih let. Douglas je sam nedavno prejel nagrado za življenjski prispevek k filmu, in sicer zlati globus. "Karl, lepo sva se zabavala," je dejal Douglas in objel Maldena, ko se je ob stoječih ovacijah povzpel na oder. Malden se je kot Mladen George Sekulovich rodil srbskim priseljencem, na newyorških odrih je prvič stal leta 1937, na filmu pa se je prvič pojavil leta 1940. Igral je v Ptičarju iz Alcatraza, Priznam, Kako je zmagal zahod, Cincinnati Kid in drugih.

Za celotno igralsko zasedbo je bil nagrajen Gospodar prstanov: Vrnitev kralja in ta nagrada je enakovredna stanovskemu priznanju za najboljši film v celoti.

Johnny Depp
Johnny Depp FOTO: Reuters

Podelili so nagrade tudi za dosežke na televiziji. Za vlogo v TV filmu ali mini nadaljevanki sta bila nagrajena Al Pacino in Meryl Streep, oba za "Angels in America". Za vlogo v dramski seriji je SAG nagradil Kieferja Sutherlanda ("24") in Frances Conroy ("Six Feet Under"). Za igralska dosežka v humoristični nadaljevanki sta bila nagrajena Tony Shalhoub ("Monk") in kolegica Megan Mullally ("Will & Grace"). Najboljša dramska serija je "Six Feet Under", najboljša humoristična nadaljevanka pa "Sex and the City", ki se je nedavno zaključila po šestih sezonah. Ta serija je zmagala že pred dvema letoma, Sarah Jessica Parker pa je leta 2001 prejela nagrado za komedijantko.

Nominirance za nagrade SAG je izbralo 4200 naključno izbranih članov ceha. Za nagrajence je lahko glasovalo vseh 98.000 igralskih kolegov.

Sofia Copolla je prejela nagrado za scenarij filma Zgubljeno s prevodom
Sofia Copolla je prejela nagrado za scenarij filma Zgubljeno s prevodom FOTO: Reuters

V Los Angelesu so v soboto podelili tudi stanovske nagrade za filmske scenarije. Nagrade podeljuje ceh ameriških scenaristov (Writers Guild of America, WGA), najbolje pa sta se odrezala scenarija za filma Zgubljeno s prevodom (Lost in Translation) in Ameriško razkošje (American Splendor). Scenarij Sofie Coppola za film Zgubljeno s prevodom, zgodba o dvojici osamljenih Američanov, ki v Tokiu navežeta nenavadno prijateljstvo, je bil proglašen za najboljši izvirni scenarij. Coppola je film, v katerem glavno moško vlogo igra Bill Murray, tudi zrežirala. Za najboljšo scenaristično priredbo literarnega dela pa sta nagrado prejela Robert Pulcini in Shari Springer Berman za Ameriško razkošje, ki sloni na underground stripih o življenju Harveyja Pekarja in romanu, ki ga je Pekar napisal skupaj s soprogo Joyce Brabner. To je bila že 56. letna podelitev cehovskih scenarističnih nagrad, ki je potekala istočasno v New Yorku in Los Angelesu.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1