Slovenija

Bomo namesto vrtcev dobili vzrejališča otrok?

Ljubljana, 10. 12. 2012 07.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Vladni predlog za spremembo normativov in standardov v vrtcih je naletel na številne kritike. Vzgojitelji so zaskrbljeni, starši otrok ogorčeni. Sprašujejo se, ali bodo vrtci postali zgolj vzrejališča otrok, vzgojiteljice pa njihovi varnostniki.

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) nadaljujejo priprave na stavko v predšolski vzgoji. Danes se med zaposlenimi v vrtcih začenja preverjanje podpore stavki, ki bo trajalo vse do petka. Skoraj šest tisoč članic in članov Sviz, zaposlenih v vrtcih, bo praviloma tajno glasovanje o stavki izpeljalo do konca tega tedna. H glasovanju so povabljeni tudi drugi zaposleni, vendar to ni njihova dolžnost. Stavka bo izglasovana, če se bo zanjo odločila večina zaposlenih v predšolski vzgoji. Stavka naj bi bila predvidoma januarja.

Vzgojitelji opozarjajo, da je že sedanje število otrok v vrtcih zadostno in da je ponekod v igralnicah že velika gneča. Na povečevanje normativov ne bodo pristali!
Vzgojitelji opozarjajo, da je že sedanje število otrok v vrtcih zadostno in da je ponekod v igralnicah že velika gneča. Na povečevanje normativov ne bodo pristali! FOTO: Thinkstock

Sviz opozarja, da je glavni namen stavke, da vlada preneha kršiti sporazum o razrešitvi stavkovnih zahtev, ki ga je podpisala 10. maja 2012. Takrat so zaposleni v vzgoji in izobraževanju pristali na znižanje plač v zameno za ohranitev standardov in normativov. Prepričani so, da vlada z napovedjo, da bo povečala število otrok v vrtčevskih oddelkih in dodatno obremenila strokovne delavke, zavestno in grobo krši sporazum o razrešitvi stavkovnih zahtev.

Stavkovna zahteva se glasi: Prenehanje kršitve Sporazuma o razrešitvi stavkovnih zahtev, z dne 10. 5. 2012, in umik vseh sprememb Zakona o vrtcih, ZOFVI in Zakona o osnovni šoli iz predloga Zakona o urejanju javnih financ občin.

Če bo državni zbor poskušal sprejeti spremembe normativov v vrtcih in oblikovanje šolskih okolišev v osnovnih šolah po nujnem postopku pred izvedbo stavke, bo Sviz izvajanje zakona ustavil in zagotovil, da se bodo državljani in državljanke do uničevanja kakovostnih javnih vrtcev lahko opredelili na referendumu, so sporočili iz Sviza.

Na ministrstvu začudeni nad rožljanjem s stavko

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport so nad stavko začudeni. Zanjo ne vidijo nobenega razloga, saj predlog sprememb normativov in standardov v vrtcih ni še v nobeni uradni proceduri, so zapisali v izjavi za javnost. "Ves čas poudarjamo, da smo se o spremembah pripravljeni pogajati, česar Sviz žal noče slišati. Pozivanje k stavki bi razumeli šele, ko bi se pogajanja neuspešno zaključila, sedaj pa se ta, kljub našim prizadevanjem, še niti dobro pričela niso."

Kaj želi vlada in čemu nasprotujejo šolniki?

Predlagatelji želijo normative in standarde v vrtcih spremeniti tako, da bo lahko v oddelkih prvega starostnega obdobja 17 otrok (zdaj 12, z možnostjo do 14) in v oddelkih drugega starostnega obdobja kar 27 otrok. Prav tako predlagajo, da bi ena vzgojiteljica v prvem starostnem obdobju pokrivala dva oddelka. To pa pomeni, da bi hkrati skrbela tudi za 34 otrok. S tem se povečujejo delovne obveznosti vzgojiteljev in njihovih pomočnikov ter povečuje število otrok v oddelkih. To pa je zelo ujezilo vzgojitelje in učitelje, saj so prepričani, da je njihovo delo že zdaj zelo zahtevno in odgovorno, s povečanjem števila otrok pa bi se zmanjšala varnost v vrtcih ter bi se izničil vzgojni proces, ki se izvaja v vrtcih.

Se vračamo nekaj desetletij nazaj, ko smo otroke v vrtcih zgolj pazili, ne pa vzgajali, se sprašujejo zaposleni v vrtcih in poudarjajo, da je v večini vrtcev prostorska stiska. Če se bo število otrok na skupino še povečevalo, pa zaradi prostorske stiske sploh ne bo več mogoče izvajati varstva in vzgoje, opozarjajo vzgojitelji.

Predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Božena Bratuž je dejala, da bi povečanje normativa na 17 otrok v oddelku prve starostne skupine negativno vplivalo na najmlajše otroke, stare leto in dve. Kot je dejala, vsak, ki ima vsaj enega otroka, ve, kaj pomeni posvetiti čas in sebe otroku, vzgojiteljica pa ima veliko več otrok. Otroci so v vrtcu devet ali deset ur, torej potrebujejo tudi v tem času ljubezen in nežnost, je povedala Bratuževa in se vprašala, kako naj vzgojiteljica razdeli to med 17 otrok.

Vlada opozarja, da je slovenski sistem predšolske vzgoje med najdražjimi v Evropi. Šolniki pa svarijo, da je sedanji sistem med najboljšimi, kar pa bodo predlagane spremembe zagotovo spremenile na slabše.
Vlada opozarja, da je slovenski sistem predšolske vzgoje med najdražjimi v Evropi. Šolniki pa svarijo, da je sedanji sistem med najboljšimi, kar pa bodo predlagane spremembe zagotovo spremenile na slabše. FOTO: Thinkstock

Bratuževa je pojasnila, da bi morala v tem primeru vzgojiteljica spremljati razvoj 34 otrok, izvajati pogovore s straši in poskrbeti za individualno delo z otroki. Opozorila je, da jasli niso razredna stopnja, da bi vzgojiteljica vstopila, izvedla program in zapustila oddelek ter odšla v drugega. Pojasnila je tudi, da vzgojiteljice in njihove pomočnice delajo 40 ur na teden kot vsi zaposleni v državi in da dodatni dve uri in pol ne moreta rešiti težav. Prav tako opozarjajo, da bi ti normativi pomenili odpuščanje predvsem vzgojiteljic. Predsednik Sviza Branimir Štrukelj opozarja, da bi zaradi teh sprememb v vrtcih ostali brez tisoč delovnih mest.

Sviz je sicer v petek sporočil, da so se dogovorili o umiku standardov in normativov, a so pozneje na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport to zanikali. So pa poudarili, da so se o tej temi še naprej pripravljeni pogajati.

A na ministrstvu za šolstvo odgovarjajo, da je cilj zakona, da se racionalizirajo nekateri normativi v predšolski vzgoji, tako da se "znižajo stroški in hkrati ohranja kakovost v slovenskih vrtcih". Obstoječa delovna mesta želijo ohraniti, bi pa ta sprememba prinesla vzgojitelju 2,5 ure več tedenskih obveznosti, pomočniku vzgojitelja pa eno uro več obveznosti na teden.

Na ministrstvu so prepričani, da v Sloveniji obstajajo rezerve glede normativov, tako da so racionalizacije še mogoče. Zato predlagajo, da se skupine, kjer je prostor dovolj velik in je mogoče zagotoviti 3 kvadratne metre igralne površine na otroka, povečajo za dva otroka.

Na ministrstvu zagotavljajo, da so pripravljeni na dialog s sindikati, skupnostjo občin in ravnatelji ter da želijo najti rešitev, ki bi zmanjšala stroške, a vseeno ohranila nivo vzgoje in varstva slovenskih otrok.
Na ministrstvu zagotavljajo, da so pripravljeni na dialog s sindikati, skupnostjo občin in ravnatelji ter da želijo najti rešitev, ki bi zmanjšala stroške, a vseeno ohranila nivo vzgoje in varstva slovenskih otrok. FOTO: Miro Majcen
Uveljavitev novih normativov in standardov je prepuščena finančnim možnostim občin in staršev, opozarjajo na ministrstvu.

Ministrstvo se sklicuje na raziskave, po katerih so otroški vrtci v Sloveniji med najdražjimi v Evropski uniji in v državah OECD. Spremembe normativov in standardov pa predlagajo tudi zato, da bi se znižal strošek vrtca predvsem za družine.

Zaskrbljeni starši: Bodo vrtci postali vzrejališča otrok?

Upajmo le, da nekje v prihodnosti vrtci ne bodo pristali v pristojnosti kmetijskega resorja, v katerem bodo razpravljali o minimiziranju vzrejne površine, o vpeljavi električnih pastirjev, o avtomatskih krmilnikih in podobnih problemih vzreje bodočih pokornih davkoplačevalcev, na plečih katerih bo stala vsa teža sveta in življenja. Zaskrbljena mamica Irena

Na vladne predloge so se odzvali tudi starši otrok, vključenih v vrtce. V enem od odprtih pisem mamica Irena opozarja, da vladi očitno nič ne pomeni rek ''Na otrocih svet stoji''. ''Najbolj sporne točke, ki jih je rodil ta bebavi ekonomski pragmatizem, so povečanje skupin in omejena prisotnost vzgojiteljice, ki naj bi bila, po principih kvantne mehanike, zdaj prisotna reci in piši v dveh skupinah hkrati,'' poudarja zaskrbljena mamica. Dodaja še: ''Kdor koli je kdaj koli preživel en sam dan z enoletnim otrokom, si lahko vsaj približno predstavlja, kaj pomeni hkratna skrb za tolikšno število navihanih radovednežev, ki bolj ali manj vratolomno odkrivajo svoje sposobnosti in meje mogočega.''

Opozarja, da bo zaradi deljenja vzgojiteljice na dve skupini ter zaradi povečevanja števila otrok v skupini trpel predvsem vzgojni proces. "Dejstvo je, da so prva tri leta življenja ključna za oblikovanje samopodobe in predstave o svetu, da se v tem času v človeku ustvarjajo temelji za nadaljnje življenje," pojasnjuje mamica Irena. Pravi tudi, "v pogojih, kakršni se obetajo v slovenskih vrtcih, je utopično pričakovati potešitev čustvenih potreb naših otrok, o spodbujanju njihovega duševnega razvoja pa v danih pogojih lahko zgolj še sanjamo, pa naj ima vzgojiteljica še takšen dar in usposobljenost. Vzgojiteljice bodo namreč postale varnostniki, vrtci vzrejališča otrok, vrtčevski kurikulum pa španska vas."

V pogojih, kakršni se obetajo v slovenskih vrtcih, je utopično pričakovati potešitev čustvenih potreb naših otrok, opozarjajo zaskrbljeni starši.
V pogojih, kakršni se obetajo v slovenskih vrtcih, je utopično pričakovati potešitev čustvenih potreb naših otrok, opozarjajo zaskrbljeni starši. FOTO: Thinkstock
Odveč je seveda omenjati, da bo prizadet predvsem srednji in nižji sloj, ki si bolj eminentnih oblik varstva praviloma ne more privoščiti. Varuške in zasebni vrtci, kjer so normativi otrokom veliko prijaznejši, za njih pa skrbi tudi več osebja, pa bodo tako ali tako ostali ekskluzivna domena višjega sloja.

Situacijo, v kateri bi se lahko kmalu znašli, opisuje s kmetom, ki seje slabo seme zgolj zaradi njegove nizke cene, čeprav je ta odraz bodisi slabe kaljivosti ali znatnega deleža plevelnih semen. "Moder kmet bo, z mislijo o žetvi, največ pozornosti namenil prav semenu. Z ustvarjanjem družbe, ki temelji na čustveno nepotešenih otrocih, ki niso imeli možnosti popolnoma razviti svojih intelektualnih sposobnosti in/ali so razvili nepopravljivo popačen odnos do sveta in soljudi, si vsekakor delamo medvedjo uslugo."

"Kot starša me je strah, da bodo napovedane in nepremišljene poteze škodovale predvsem našim otrokom. Kmalu bomo imeli v slovenskih vrtcih študente namesto vzgojiteljev, vrtec bo postal mesto za varstvo, ker ne bo dovolj sredstev za vzgojo in druge dejavnosti, hrano bodo otroci nosili s seboj, cena vrtca pa se pri tem ne bo bistveno spreminjala," pa v svojem mnenju, objavljenem na Facebook strani Za ohranitev kakovosti javnih vrtcev opozarja predsednik Sveta staršev vrtca France Prešeren Damjan Mandelc.

Oglasili so se strokovnjaki, oglasile so se vzgojiteljice, oglasili so se tudi starši, vsi s sporočilom: "Ne delajte tega, ne zaznamujte naših otrok, ne posegajte v njihovo krhkost!" Vse, ki jih podpirate, pa pozivajo, da podpišete peticijo Za kakovostne vrtce.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (192)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kr..neki
12. 12. 2012 20.43
+8
Še enkrat : Sej ni fora, da se ne da zvišat števila otrok v vrtcu, ampak to bi izgledalo nekako takole.: v jasli bi zjutraj prišlo recimo 20 otrok, dokler bi vzgojiteljica in pomočnica vse nahranile pri zajtrku, bi bila ura 9, potem je na vrsti nega, previti 20 otrok bi trajalo približno 30 minut če bi previjali obe hkrati, ( brez crkljanja na previjalni mizi- kajti takrat ima otrok vzgojiteljico samo zase in takrat se najbolje razgovorijo, pohecajo..) nato bi bil že čas za malico zopet ena ura okoli, da bi si vsi umili roke in se vsedli za mizo, da bi vsi pojedli in popili, (ker jih večina še ne pije samostojno, bi jim obe morali pomagati, in ker pijejo z različnim tempom bi to trajalo do 10,30. Vmes se še kakšen pokaka in zanj potrebuješ več časa, in ker radi kakajo skupinsko smo spet na previjalni mizici kar nekaj časa. No in potem je že ura 11 in se začnemo pripravljati za kosilo, zopet je potrebno vsem 20-tim otrokom, umiti roke privezati slinčke in jih nahraniti. Ker jih večina ne je samostojno jim moramo pomagati, tu ponavadi pokličejo pomoč , kajti vsem naenkrat pač ne moreš dati jest, in ko je prvi sit je zadnji že ob glas, ker se tako zelo joka ker še ni prišel na vrsto......no in potem sledi počitek......Hočem povedat da če ste opazili tu notri ni nobenih dejavnosti, ki so določene z standardi, niti sprehoda, niti vodene dejavnosti. Vzgojiteljica se niti ne more posvetiti vsakemu posebej, da bi ga malo pocrkljala, potolažila ker se mu toži po mami, ampak bi bila enostavno prezaposlena, z nego in varstvom otrok. Mislim da si nihče od nas, ki smo starši ne želi da bi naši otroci hodili v vrtec v katerem bi jih obravnavali tako po tekočem traku....je pa zelo možen scenarij če bomo starši to dopustili.......Jaz vem da se bom borila, da se bosta moja otroka še naprej v vrtcu razvijala, in uživala, mogoče se še kaj naučila, predvsem pa lepo imela......V zgornjem primeru se pa sigunro ne bi imeli lepo. Seveda so apetiti veliki, najbolje za naše politike bi bilo sesuti sistem javnih vrtcev na stopnjo izpred 20 let, in ustanoviti verige privatnih vrtcev, ki bi bili še enkrat dražji od današnjih. Nudili bi jim pa usluge določene po zdajšnjih standardih......Res da bosta moja otroka samo še par let v vrtcu, ampak tega ne privoščim naslednjim generacijam.
Tadej Vra?un
11. 12. 2012 21.38
zakaj bi vrtce sploh moralji plačevati, saj je itak socialni problem če smo pri tako pomembnih vprašanjih. Verjetno bi morali vrtce za vzrejališča, saj niso piščanci in sigurno bo slabo vplivalo ma določene ljudi(kar ni slovenščina;pristna) za starše, ki postavljajo temelje v svojem življenju.
mir007
11. 12. 2012 10.07
+0
In res. Kam smo prišli, da moramo državljani plačevati dolgove, ki so jih naredili tajkuni in politiki, bančniki,...ki z nasmeškom na obrazu, nekaznovani "korakajo" naokrog? Otroci so pa lačni. Kako se naj učijo, gradijo temelje prihodnosti "naše" države? Tega nobena država v Evropi ne bi in ne bo dopustila. Zdaj bomo pa izgubili še standard v vrtcih. Na račun koga prosim? Kakorkoli. Če je v skupini 17 otrok (2 starostna skupina)je to 6443€ na mesec (polna cena vrtca, ki ga plačamo starši in občina). Od tega gre 595 za hrano in ostane 5848€. Nekaj gre še za čiščenje, posteljnino in fiksne stroške (če primerjamo s stanovanjem, kjer je večja poraba je to pozimi cca. 150€ na mesec). Za igrače smo morali starši sami zbirati, za izlete, predstave in druge priboljške moramo sami plačati, kam gre torej denar????? Za plače in dodatke vzgojiteljice in pomočnice cca. 3500€ bruto torej ostane cca. 1000-1500€ upravi. In to je denar od ene skupine. Vrtci jih pa štejejo tudi do 30. Uprava našega vrtca se je v zadnjem letu povečala za 3 ljudi. Celo knjižničarko smo dobili. Vrtec pa je v neposredni bližini mestne knjižnice. Lepo ni kaj. Očitno od novih, višjih cen vrtcev in nelegalnih poračunov za pol leta nazaj (kar tako ali tako že roma na evropsko sodišče) gre očitno spet nekaj denarja v državno blagajno ali imajo pa ljudje v upravi bajne plače. Nisem pa za to, da se standardi znižajo. Vsekakor ne more biti v igralnicah več otrok kot jih je že zaradi higienskih razlogov ne. Glede dela vzgojiteljic in pomočnic je pa druga. Prvič moram omeniti, da so dobre in slabe in da čez naše nimam veliko pripomb, kar se tiče dela z otroci. Kar pa še ne pomeni, da si s takšnim delom zasluži takšno plačo. Zlasti se mi zdi nedopustno, da pomočnica dela prav toliko dela kot vzgojiteljica (še posebej, če se vzgojiteljici ne da previjati, tolažiti in hraniti malčkov,…) plačo ima pa za 1/3 od vzgojiteljičine. Kot drugo. Pomočnica je v vrtcu od 8.00 do 16.30. Seveda tudi ne vsak teden. Vzgojiteljica pa od 8.00 do 13.30. (videla večkrat na lastne oči, saj imam pisarno v neposredni bližini). Od 8.00 do 8.30 so priprave na zajtrk. Do 9.00 se zajtrk poje in pospravi. Od 9.00 do 10.30 se igrajo, pojejo, rišejo, pišejo,…potem se gre pa ven na igrišče (v primeru slabega vremena pa kakšna vzgojna risanka). Ko se vrnejo je ura 11.30 in čas je za kosilo. Ob 12.00 čas za spanje, potrebno ali nepotrebno. Tisti, ki ne spijo morajo pa ležati. Vzgojiteljice in pomočnice se med tem pogovorijo za naslednji dan, nekaj pojejo in zaključijo. Po spanju ob cca. 14h je čas za igro dokler ne pridejo starši. Ja, se trudijo in jih vzgajajo. A koliko časa? Razmerje plač vzgojiteljica-pomočnica, višina plače vzgojiteljice, ki ni v vrtcu 8h (priprave doma ne štejejo – oprostite), višine plačila vrtca po otroku, razmerje, ki ga moramo starši plačevati (katastrofalno odmerjeni razredi: tisti, ki imajo 1 cent čez povprečje plačujejo enako kot tisti, ki povprečje presegajo za 100% ali več),….Komu, zakaj?
ozrenac
11. 12. 2012 12.43
+3
kakšno efektivno delo pa vi izvajate,da imate čas opazovati ka se v sosednjem vrtcu dogaja vzunaj in noter,kdo vas plačuje za to?
mala_zvezdica
11. 12. 2012 22.22
+4
malo se pozanimajte o resničnih podatkih, pa bo malce drugačna slika! jaz med svojim delovnim časom nimam časa opazovati dela drugih... rezultate vzgojiteljev in šolnikov pa vidim na svojih otrocih in ti so zelo dobri! sistem hierarhije pa je v vseh poklicih in glede na to je tudi plačna hierarhija... žal pa je plačni sistem v slo v ...
HastaSiempreComandante
11. 12. 2012 07.58
+6
Kameradi, Neverjetno kam je Slovenija prišla v 20 letih samostojnosti in pridružitvi EU.V kameno dobo...vse civilizacijske pridobitve kot so ZDRAVSTVENO VARSTVO, SOCIALNA VARNOST, PRAVICA DO IZOBRAŽEVANJE, ki so bili izborjene za vse po II. svetovni vojni, smo s prehodom v demokracijo IZGUBILI oz. sa nas za njih oropali. DEMOKRACIJA v Sloveniji = Legalizirana KRAJA !!! In kradli, ter pokradli so nas vsi Liberalci, Demokrati, Klerikalci, kvazi Rdeči,...Želim si samo eno...nazaj tisto Slovenijo katere trobojnico krasi RDEČA PETEROKRAKA ZVEZDA.Dol z "demokracijo", EU, IMF, Brusljem,... Živela Socialistična Republika Slovenija !!!
krtaca15
10. 12. 2012 23.35
+15
Država ki špara na lastnem podmladku, naj čimprej crkne.
HastaSiempreComandante
11. 12. 2012 08.02
+1
kr..neki
12. 12. 2012 20.38
Ramzess
10. 12. 2012 22.24
Ker gre ravno za otroke, si preberite tole "New York Appeals Court: Federal Government Can Vaccinate Your Children Without Your Consent – Trumps State Laws".
Kajtimar
10. 12. 2012 21.51
-6
Berem dopis \"zbora vzgojiteljev vrtcev\" o skrb zbujajočih prihajajočih normativih in kakšna groza prihaja... KO BEREM IN PRIMERJAM S SEDANJIM STANJEM V VRTCIH (ALI BOLJE NAŠIM VRTCEM) SE NE MOREM OTRESTI MISLI, DA JE STANJE ŽE SEDAJ DOSTI SLABŠE OD PREDVIDENEGA IN TO PREDVIDENO, ČE SE GA BO UVALJAVILO POMENI ZGOLJ IZBOLJŠANJE!!!!
andskajagoda
10. 12. 2012 18.43
+10
Ja,javrtce pa šolstvo je potrebno spravit na minimum na občinah in davčnih jih pa ni nič preveč,če pa kaj potrebuješ te pošiljajo od vrat do vrat, ker nihče ne ve kaj ima za delat. tam naredite malo reda.Pometati je pravilno z vrha navzdol.
antiXfashizmXeuXgso
10. 12. 2012 17.53
-6
Se ne spomnim točno koliko nas je bilo nekoč ( leta 1975 ) v vrtcu v skupini ampak kolikor mi spomin nazaj seže nas je bilo veliko, pa začuda smo vsi zrasli in odrasli.
2namah
10. 12. 2012 18.43
+19
Zrasli v volivce, ki ne vidijo dlje od svojega nosa. Raste pa nova X generacija
maculja
10. 12. 2012 19.28
+17
Včasih (vsi, ki smo 30+) se je v vrtcu vzgajalo otroke za SFRJ. Dejansko je bilo sprejeto in zapisano, da se vzgaja otroka v vsestransko osebnost - torej vsi za vse. Danes, pač ne vzgajamo več otrok za SFRJ in si želimo, da bi bilo otroci samostojni, da bi razmišljali s svojo glavo in bili zadovoljni sami s seboj. Prenova vrtca se ni začela z osamosvojitvijo in trajalo je kar precej časa, da smo prišli sem kjer sedaj smo. Tudi delamo na osnovi novih dognanj in tudi delo temelji na dveh stvareh. Prva je Bela knjiga, druga pa Kurikul za vrtce, ki je nekakšna vzporednica z učnim načrtom, le da notri ne piše dejansko kaj in koliko ur ampak kako in na katerih področjih, je pa v obsegu v katerem je zapisan za vrtce (javne) zavezujoč. Včasih smo bili otroci številke, danes naj bi bili individualne male osebnosti. Razlik je toliko, da se ne da povedati, poleg tega pa so dandanes drugačni tudi starši (otroci niti ne toliko). Ne gre za to ali bodo otroci zrasli in odrasli ampak za to, kako kvalitetno in v kaj bodo imeli možnost odrast s podlago, ki jo bodo dobili v vrtcu. Navsezadnje pri nas večina otrok, ki so v vrtec vključeni preživi tu vsak dan cca 8 ur in ne le 3 ali 4 kot ponekod drugod v Evropi.
belazala
14. 12. 2012 21.44
jester40 - se vidi klko si star in kdaj si ti hodil v vrtec, to kar pišeš kaže na to da se ti je IQ razvil do neverjetnih 50!
povrsniste24kur
10. 12. 2012 17.46
+29
starši, ste sploh kdaj pomislili, da so vaši otroci, ki jih imate tako oh in sploh, brez vsakršne prihodnosti, prav zaradi vas, ki dopuščate, da se sedaj krade? škoda, da ne vidite dalje od petleka.
mimic
10. 12. 2012 20.18
+4
Transformerji
10. 12. 2012 17.38
+7
Izjava na TV: naj podpiramo, da se rodi več otrok, ki bodo skrbeli za pokojnino svojih staršev. Imejmo čim manj vzgojiteljev in učiteljev...... Vzgajajmo sužnje.............
mamaMilka
10. 12. 2012 16.40
+18
Očitno hoče država znižat standarde v javnih vrtcih, da bi se tisti, ki imamo (zaenkrat še) neke normalne prihodke, obrnili na privat vrtce. Ampak draga država; ne dam otroka v privat vrtec, dokler se ne poštima zakonodaja na področju zagotavljanja nivoja privat vzgoje in izobraževanja in tudi inšpekcijsko preverjanje le-tega!
maculja
10. 12. 2012 19.32
+4
Privat vrtec in privat varstvo ni eno in isto. Varstvo v ničemer ne zahteva kakršnega koli pedagoškega vzgojnega dela, le varstvo. Privat vrtci si pa upam trditi, da so marsikje odlični (seveda ne vsi). Po svoje lahko recimo tudi urejajo število otrok v skupini, izdelajo svoje lastne programe ali prevzamejo katerega od obstoječih (Montessori, Waldorf...) in tako delajo na podlagi alternativnih konceptov. Vključitev otroka v takšen vrtec pa je lahko uspešna le, če se tudi starši absolutno strinjajo s filozofijo vrtca.
mamaMilka
10. 12. 2012 22.00
-2
govorim o privat vrtcu, privat varstvo itak ne pride v poštev. Ne dvomim, da obstaja kakšen privat vrtec, ki dosega in presega kakovosten nivo javnih vrtcev.... Ampak kdo pa nadzira to kakovost, kdo mi garantira, da je ta in ta vrtec OK? Sem se kar pozanimala o tem, razen nekaj vrtcev, ki imajo dober program, a so nam predaleč ali pa gredo v svoji alternativnosti predaleč, npr. zagotavljajo samo vegansko prehrano...., je vse bolj "po domače".
ozrenac
11. 12. 2012 12.46
mama Milka slabo ste se pozanimali,mešate jabolke in hruške
povrsniste24kur
10. 12. 2012 16.34
+14
najbolje, da namesto vrtcev zgradijo neke vrste štale in not vržejo nekaj slame, da otrok ne bo zeblo. za izvajalca teh štal pa hildo tovšak.
zajfa
10. 12. 2012 16.16
+4
Bravo 24ur..Ste mal namerno zamešal prioritete danes glede poročanja..
Banditsky
10. 12. 2012 16.09
+7
Začuden sem, da po učilnicah in uradih še ne visijo slike velikega pleškota. :P
metulj?ica40
10. 12. 2012 16.01
+8
Kdaj bomo dobili pa nove normative za pisarne???
star1
10. 12. 2012 16.00
-9
Vsi varčujemo,stavko zahteva Štrukelj,ker mu to odgovarja,da meša meglo.Drugače pa plače v vrtcih niso majhne,si jih pa malo drugače porazdelite med seboj!
maculja
10. 12. 2012 19.42
+14
Niso majhne plače? Dajmo si malo pogledat točno kaj je delo v vrtcu. Delo v vrtcu vključuje delo z majhnimi otroci, ki so ti zaupani v varstvo in vzgojo in za katere si v tem času absolutno odgovoren. Tako fizično kot tudi za njihov razvoj in počutje. V sobi jih imaš med 14 in 23 (odvisno od starosti) in vsaj nekaj ur je ena oseba z njimi sama. In za to dobi pomočnica nekaj več kot 600€. Vzgojiteljica začetnica dobi pa nekaj manj kot 900€. Poleg čustvene navezanosti in s tem povezane tudi čustvene izčrpanosti na koncu dneva, je tu še ves hrup in dejansko fizično delo. Res, plače so ogromne.
Fredi34
10. 12. 2012 20.04
+10
Govoriti da so place vzgojiteljic in pomocnic velike, je popolni absurd. Imeti odgovornost za toliko otrok in hkrati za sebe,ker starsi komaj cakajo da kak otrok domov pride z kako busko,bognedaj presekom. Taktat padajo tozbe, veliokokrat se pa zavod ne postavi niti na vzgojitelicno stran. In vse za malo vec kot minimalca.
+13
Fašizem je globoko posegel tudi na področje vzgoje in izobraževanja. Dol z Janšo, dol z SDS, dol z vso posrano politiko, ki nas zasužnjuje!
papir22
10. 12. 2012 21.24
+0
Preštej leta komunizma in izračunaj globino.
Flux55
10. 12. 2012 15.53
+5
Kaj pa če bi imeli kar vrtce, kjer bi učili SDS vrednote. Ivana na vsaki steni. Pravljice pa bi Luda Mila prišla brat. To bi bil špas!
rde?ein?rno
10. 12. 2012 17.47
+3
in individualne obdelave otrok s strani "posvečenih gospodof" v črnih krilih...
jackie.me
10. 12. 2012 15.46
+4
Mi smo našega ravnatelja vprašali za koliko se bo plačilo vrtca znižalo glede na to, da je vlada znižala plače vzgojiteljic, pa je odgovoril da NIČ, ker so se jim plače znižale samo za 2 %, po novem letu bodo pa dobili en dodatek tako, da bo plača ista kot je bila pred znižanjem. IZ KOGA SE DELAJO NORCA? S tem mislim tudi zaposlene v vrtcu in šolah?? Glede na krizo se naj NAJPREJ njim dejansko znižajo plače, pol pa jih bom pa jaz začela verodostojno jemati. Banda, a zdej bomo pa varčevali na kakovosti vrtcev, zato da bo šolska srenja lahko imela še naprej iste plače? Pa brez odpuščanj seveda....
mr.daco
10. 12. 2012 15.51
+19
Vzgojiteljicam je šla plača dol za 100, do 120 eur. A je to 2% ???? Poglejte si plačilne lestvice. Medtem ko so tistim v višjem plačilnim razredu šle plače dol po 30 eur (izgovor izravnava plačilnim nesorazmerjem). Spet so vdarli po tistih, ki so na dnu lestvice. Pa ne govorim samo o vzgojiteljicah pač pa vsem ki so na podobnih položajih, recimo medicinske sestre itd...
jackie.me
10. 12. 2012 19.10
+2
Jaz sem povedala tako kot je nam dejal ravnatelj. Če bi se vzgojiteljicam znižale plače za 100 - 120 EUR, predvidevam, da bi se moral vrtec poceniti za cca. 10 procentov. Imam prav? Ali se je nam naš ravnatelj zlagal? Hvala, mr. darco, ali kdo drug za odgovor!
Zvezda3000
10. 12. 2012 19.42
+5