Naslovnica

Streljanje na ameriški srednji šoli

San Diego, 05. 03. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
© STA
Komentarji
0

V Kalifornijski srednji šoli v predmestju San Diega je dijak prvega letnika ubil dve, ranil pa trinajst oseb, večinoma dijakov. Dijaka so identificirali kot Charlesa Andrewa Williamsa, tožilec pa je že napovedal, da bodo fanta obtožili kot odraslega. Po podatkih prič naj bi Williams streljal na sošolce povsem naključno in med tem štirikrat napolnil revolver.

Petnajstletnik naj bi bil pogosta žrtev zmerjanja in zlorab s strani večjih in močnejših sošolcev. Kar nekaj sošolcev je pričalo, da za zlorabe ni bilo drugega razloga kot to, da je bil fant suhljat in šibak ter kot tak primerna žrtev. Kot kaže, mu je končno prekipelo, in ker je v ZDA lažje priti do orožja kot do škatlice cigaret, se je zgodilo, kar se je. Fant naj bi celo napovedoval, da bo storil to, kar je, in k dejanju skušal privabiti najmanj dva prijatelja. Mladoletni morilec je kljub zlorabljanju veljal za prijaznega in veselega mladostnika, zato so bili po dogodku presenečeni vsi, ki so ga poznali, saj nihče ni mislil, da bi bil sposoben takega dejanja. Nobeden od staršev ga zaenkrat v priporu še ni obiskal.

Ameriški predsednik George Bush je v Washingtonu izrazil obžalovanje zaradi "sramotnega in strahopetnega dejanja", in menil, da je treba otroke učiti dostojnosti. Po najhujšem šolskem streljanju vse od primera Columbine leta 1999, ko sta dva dijaka v Koloradu pobila 12 sošolcev, so se hitro odzvale skupine za omejevanje dostopa do orožja, vendar za razliko od Billa Clintona, od Busha ni moč pričakovati, da bi za tragedijo krivil razširjenost orožja v ZDA.