Naslovnica

Strog zakon ministra Kebra

, 17. 06. 2024 00.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
© STA
Komentarji
0

Napovedali ste, da bo zakon odmeval v javnosti. Očitno ste načeli zelo občutljivo temo?

Nedvomno je alkohol, na žalost, sestavni del slovenskega življenja, saj smo med največjimi porabniki alkohola v Evropi. Vsak poskus omejitve škodljive uporabe alkohola bo sprožil številne razprave, vključno z vprašanjem ali posegamo v svoboščine ljudi.

Katere so bistvene točke novega zakona?

Kar veliko jih je. Niso vse represivne, čeprav, razumljivo, te ljudi najbolj zanimajo. Posegli bomo na področje omejevanja, predvidevamo denimo prepoved nakupa in točenja alkohola za mlajše od osemnajstih let, krajevne omejitve za točenje alkohola v bližini šol in bolnišnic, lokacijske za razne š portne prireditve, časovne za nočno točenje alkohola, prepoved prodaje alkohola na črpalkah in podobno. Nov zakon obravnava tudi vprašanje nasilja v družini zaradi alkoholizma, posega pa tudi na področje taks, varnosti pri transportu, in izobraževanja o nevarnostih uživanja alkohola za vseh stopnjah.

Ali bo prepoved za mladoletnike veljala tudi za pivo?

Nedvomno bo v osnutku predvidena prepoved veljala tudi za pivo, predvidevam pa, da se bo prav tukaj kasneje med obravnavo v parlamentu ost zakona nekoliko otopila.

Gotovo mislite na alkoholni lobi, ki je v Sloveniji močan. Kako so na nasprotni strani sprejeli predlog novega zakona?

Za mene je znak, ki dobro kaže na to, kaj se dogaja na tem področju problematika prostocarinskih prodajaln, kjer kar 80 odstotkov prodaje predstavljajo alkohol in cigarete, kljub temu pa vlada izjemno sočutje do te prodaje in do velikih izgub, ki bodo prizadele peščico ljudi. Prav opustitev prodaje v prostocarinskih prodajalnah bo preizkusni kamen za to, kaj se bo dogajalo z zakonom.

Zakon je zaenkrat v tezah, kakšna bo njegova nadaljnja usoda?

Že pred poletnimi počitnicami bomo zakon dali v javno razpravo, iz te bomo nato izbrali najbolj konstruktivne predloge, jeseni pa zakon dali v postopek v državni zbor. Računamo, da bo trajalo dobro leto, da bo zakon nato tudi sprejet.