Slovenija

Temna stran vsakdana slovenskih dijakov

Ljubljana, 24. 04. 2014 15.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nasilje na srednjih šolah obstaja in ni ga malo, je pokazala raziskava, ki je vključila 1996 dijakov. Eden od desetih vprašanih je že doživel izsiljevanje, otipavanje ali krajo, več kot petina se je soočila z zbijanjem šal na njihov račun, žaljenjem, opravljanjem in izločanjem iz družbe ...

Vrstniškega nasilja ni malo, med razlogi pa dijaki največkrat omenjajo ljubosumje in antipatičnost - da si dva preprosto nista všeč.
Vrstniškega nasilja ni malo, med razlogi pa dijaki največkrat omenjajo ljubosumje in antipatičnost - da si dva preprosto nista všeč. FOTO: Thinkstock
Dijaška organizacija je raziskavo, v kateri je sodelovalo 1996 dijakov, pripravila v sodelovanju s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz).

Eden od desetih slovenskih dijakov je že doživel izsiljevanje, otipavanje ali krajo, še nekoliko več jih je bilo tarča neprijetnih opazk ali pa so dobili udarec, kaže raziskava Dijaške organizacije Slovenije (DOS) o nasilju na srednjih šolah, ki jo je predstavila varuhinja dijakovih pravic Katja Mesarič

Dijaki nasilje najpogosteje zaznajo na šolskem hodniku in v okolici šole, največkrat med odmori ali po pouku. Okoli petina dijakov pa ga ne opazi nikoli.

Med vzroki za nasilje dijaki najpogosteje naštevajo ljubosumje in antipatičnost, visoko pa sta tudi stresno okolje in tekmovalnost.

Petina priznala, da so že bili nasilni

Zaskrbljujočih ugotovitev je kar nekaj. Med drugim ta, da kar desetina vprašanih ocenjuje, da bi lahko pogosto ali zelo pogosto sodelovala pri nasilju nad dijaki, ki jih ne marajo.
Zaskrbljujočih ugotovitev je kar nekaj. Med drugim ta, da kar desetina vprašanih ocenjuje, da bi lahko pogosto ali zelo pogosto sodelovala pri nasilju nad dijaki, ki jih ne marajo. FOTO: Thinkstock
Več kot petina v raziskavi sodelujočih dijakov je že doživela zbijanje šal na njihov račun, opravljanje, žaljenje in izločanje iz družbe.

Nekaj manj kot petina jih je priznala, da so že izrekali neprijetne opazke, ščipali, okoli 15 odstotkov jih je priznalo tudi udarec, zaničevanje, širjenje slabih novic, okoli desetina pa tudi izsiljevanje, otipavanje in krajo.

Na vprašanje, kaj običajno naredijo, ko so drugi nasilni do njih, je skoraj polovica dijakov odgovorila, da poskuša storilca nagovoriti, naj preneha, slaba tretjina se odzove s silo, le desetina pa poišče pomoč zaposlenih.

Ko vidijo, da je sovrstnik žrtev nasilja, je 74 odstotkom vprašanih dijakom neprijetno ali zelo neprijetno. Šest odstotkov dijakov v zvezi s tem odgovarja, da se jim nasilje včasih zdi primerno, 14 odstotkov dijakov pa ob tem ne čuti nič posebnega.

Da bi lahko pogosto ali zelo pogosto sodelovali pri izvajanju nasilja nad dijaki, ki jih ne marajo, je izjavila skoraj desetina vprašanih, okoli 30 odstotkov bi jih to lahko počelo redko, 60 odstotkov pa nikoli.

So kazni za nasilneže dovolj stroge?

Skoraj polovica dijakov meni, da so kazni za nasilneže premalo stroge. Da so kazni primerne, meni 28 odstotkov vprašanih. Po besedah Mesaričeve pa je zaskrbljujoče tudi, da se glede na podatke iz raziskave 65 odstotkov dijakov po trpinčenju v šoli ne bi želelo pogovoriti s šolskim svetovalnim delavcem.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (177)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
25. 04. 2014 13.08
+1
Temna stran naše prihodnosti .....
beauty987
25. 04. 2014 11.20
+2
Seveda da se to dogaja, če mladi nimajo nebene perspektive, nobene samopodobe, res pravih prijateljev in seveda stiska doma veliko vpliva na to, da potem svojo stisko pušča na sovrstnikih. Meni se ti otroci smilijo.
Prlek54
25. 04. 2014 10.37
-4
kdor išče ta najde
mb6
25. 04. 2014 09.15
+24
Dokler bo glavna vrednota denar, dokler bo frajer tisti, ki goljufa in po bljižnicah pride do cilja, dokler kaj šteje le , da čim hitreje in brez truda poskrbiš le za svojo ri*, tako dolgo ne bo nič boljše. Moralne vrednote, spoštovanje intelekta, truda, vseh ljudi, ki pošteno delajo, zavedanje, da potrebujemo prav vse vrste poklicev in ljudi, pa spoštovanje do starejših, ki so pravi zaklad izkušenj in modrosti...ja, tega se v naši družbi že dolgo ne zavedamo več.
THE ONLY ONE
25. 04. 2014 08.40
-10
Pac naravna selekcija...to je v nasi krvi, hoces al noces. Mocnejsi se bodo vedno spravljali na sibkejse. Pri zivalih je enako, mi pa nismo nic vec, glede na stvari, ki jih delamo.
BMWmunja
25. 04. 2014 08.23
+12
"Okoli petina dijakov pa ga ne opazi nikoli."-----------Seveda.., to so tisti, ki nasilje izvajajo. In še nekaj: vedno se sprašuje o dijakovih pravicah in ne vem, kaj še vse. Nihče pa se ne vpraša, če so morda terorizirani učitelji, s strani dijakov ali s strani ravnatelja. Nekdanji ravnatelji so se za svoje delavce po defaultu zavzeli, danes pa te nevzgojeni dijak z lažjo pedagoginji ali ravnatelju enostavno polije "z gnojnico" in se je več ne rešiš. Učiteljeva beseda namreč danes pogosto ni toliko vredna, kot dijakova. Za vprašati se je, odkod je ta trend prišel in kako se bo vse to končalo? In.., admina, nikogar nisem žalil niti uporabil neprimernih besed, zato se malo zamisli, preden se boš zopet zapodila brisat. Resnica pač boli. Če si je ne bomo priznali, je tudi nikoli ne bomo odpravili.
DavorPraprotnik
25. 04. 2014 08.13
-15
a dajte no...mal batine še nobenemu ni škodilo takrat se vsaj naučiš zase postajit..
mb6
25. 04. 2014 09.08
+21
Ja, dokler si ti tisti, ki tepeš.... Ko bo tvoj otrok prišel domov tepen in ustrahovan, boš pa drugačnega mnenja...
DavorPraprotnik
25. 04. 2014 16.58
-1
lordslayer
25. 04. 2014 08.13
+29
glede na to, da srednja šola ni obvezna, bi morale šole sprejeti višje kazni ... če se pojavi nasilje v kakršnikoli obliki, avtomatična izključitev
BMWmunja
25. 04. 2014 08.24
-1
Potem pa prehod na drugo šolo in mirna Bosna...
mali_mali
25. 04. 2014 08.10
+9
Včasih je bilo rečeno da se bodo otroci že med sabo zmenili in je bilo najbolje pustiti da so to tudi storili. Spremenjena mislenost in visoka stopnja grobosti pa so to misel bistveno spremenili. Miselnost da si frajer ce na youtubu kažeš posntek kako si pretepal sošolca ali pa sošolke je nesprejemljiva, prav tako mislenost ki jo nekateri starši vcepljajo otrokom da bodo oni vse uredili pa prav tako. danes ni prav nic posebnega ce se po kakem pretepu drugi dan pojavi maltretirani z odvetnikom v šoli. Halo ? No še največji problem pa je, da je pravni sistem na strani bar?ab in lumpov za katere se najde 1000 izgovorov zakaj so takšni in niti eden kaj bi bilo treba učinkovito narediti da nebi bil več tak. Žal! Učinka ni nobenega zato pa smo tam kjer smo.
Kajetan
25. 04. 2014 06.40
+48
Z odsotnostjo moralnih vrednot pač pride do nasilja in to nasilje se odraža tako v vrtcu, šoli in službah. Starši ki so pod pritiskom pač ne morejo in ne znajo svojim otrokom vcepiti moralnih vrednot. Spoštovanja starejših praktično v Slovenski naciji več ni. Zanimivo dejstvo je da smo slovenci prevzeli velik del germanske kulture, ki ji je vcepljeno spoštovanje, z mešanjem narodov iz bivše države smo ta čut za moralno odgovornost izgubili. In to nam je uspelo zgolj v 20-30 letih, da se povrnem nazaj je predpogoj normalno gospodarsko stanje, delovna mesta in sproščeno življenje, ne pa življenje pod stresom in pritiski iz vseh strani. Če narediš kaj narobe in če imaš opravka s sodiščem je zate takoj gotovo, čisto vsak in brez posledic te lahko kazensko preganja. Ljudje so obupani pritisk je vse večji, posledice že opažamo na cestah, nestrpnost voznikov in podobno. Da je potrebno nasilneže kaznovati je dejstvo in potrebno jih je takoj seznaniti z posledicami. Edino kar lahko uredi šolski sistem je izkljućitev iz šolanja in njegovo onemogočanje. Če se želi vrniti v sistem izobraževanja pa sledi prvotno rehabilitacija, če smo to naredili za voznike lahko še za šolarje in njihove starše. Vendar ima ta sistem dvorezni meč, na eni strani jih izključimo iz izobraževalnega sistema jim onemogočimo nadaljnje šolanje po drugi strani jih prisiljujemo v kriminal. In sedaj smo lahko pametni kaj, kdaj in kako narediti da bo bolje?
slayer2
25. 04. 2014 07.13
+6
primopredaja
25. 04. 2014 07.46
+15
Končno je nekdo napisal zgodovinsko resnico o mešanju narodov - "uvoza" je bilo preveč. Ampak, po toči zvoniti je prepozno.
oxy.elite
25. 04. 2014 08.03
+12
+ tole bi še dodal: vedno govorimo samo o PRAVICAH IN PRAVICAH! ....ja pismo kaj pa DOLŽNOSTI?
Vinogradnik67
25. 04. 2014 08.09
+15
Učiteljem so pa zvezali roke je kdo pred 30 leti upal doma povedati da je bil v šoli kaznovan ni ker je bila doma potem še ena porcija kazni zdaj pa nazaj v šolo nad učitelja ! STARŠI SO KRIVI !!!!
BMWmunja
25. 04. 2014 08.27
+4
Bolj se s teboj ne morem strinjati. +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++. Škoda edino, da bom izbrisan.
anyssa
25. 04. 2014 09.22
+3
Se kar strinjam - ampak... Tudi jaz sem bila in sem še vedno po d pritiski z vseh strani, tudi jaz živim v tej "zdivjani" Sloveniji in v tem nepoštenem in nemoralnem svetu. Toda jaz sem svoji hčeri vzgojila v spoštujoči in moralni dekleti, odgovorni, pridni in delovni. Ker jima nikoli nisem dajala potuhe! Ker sta bili vedno "nagrajeni" dejanju primerno. In opažam, da se gibljeta v družbi sebi enakih. In sem ponosna nanju in na njune prijatelje. Zadnje čase pa imam tudi več stika z malimi (OŠ in vrtec) in mladimi družinami. V moje veliko veselje opažam, da tudi njihovi starši v večini vzgajajo otroke zelo moralno in so le ti zelo vljudni, spoštljivi ipd. Res pa je, da so razigrani in tudi kdaj kaj ušpičijo, a povečini ne iz hudobije. Nekako tako, kot mi včasih. Ljudje (žal ne vsi) spoznavajo, da bo treba svet spremeniti na bolje in JUHU za mlajše generacije, ki so to spoznale. Verjemite - ŠE JE UPANJE, da bo našim otrokom in vnukom bolje...
propain
25. 04. 2014 06.29
+6
Evo vam demokracijo
Melonija
25. 04. 2014 06.18
-8
sami filozofi, jst bi vas tut mal tepu, ko bi začel pametovati
slayer2
25. 04. 2014 07.24
+4
No,pa da te vidim.Danes ob 15ih pri Prešercu frajer!!!!
Negan
25. 04. 2014 05.48
+10
Nasilni ljudje so tisti, ki niso zadovoljni s seboj. Bodisi otrok ali starec. Vsi smo ljudje, in razlog, da je nekdo nasilen je ta, da mora človek svojo depresijo, jezo spravit na drugega, ker je sam ni mogoc nadzorovat. To je dejstvo. Seveda ogromno dejavnikov vpliva na to, ampak da se človek zateče k nasilju je samo eden, ničelna samopodoba.
BMWmunja
25. 04. 2014 08.30
+2
Aha, oni z mogočno samopodobo pa naj pokončno sprejemamo udarce in uživamo v njih....
Nejeverni_Tomaz
25. 04. 2014 04.18
+9
Največja napaka staršev in prizadetih otrok je STRPNOST in nezmožnost nasprotovanja takšnim nasilnežem v šolah. Dajte že enkrat starši dopovedati in pokazati svojim otrokom, kako se naj branijo in naj ne bode REVE! Če tega ne zmorete sami, poiščite pomoč zase in za otroka! Lepo se reče: "milo za žajfo", "oko za oko", ali "ti meni, jaz tebi"! Vzgojimo že enkrat otroke, ki niso REVE, ampak fantje in dekleta, ki vedo, kako se ubraniti in postaviti za sebe, ne samo v fizičnem pomenu, tudi v primeru psihičnega nasilja in ne nazadnje tudi mobinga na delovnem mestu. Saj si ne moremo pustiti, da nam vsak "serje" po glavi!
mitja999
25. 04. 2014 07.35
-2
Ce vracas s silo si povsem enak kot on... Da se ubranit na bolj inteligentni ravni... In verjemi mi da bo to nasilneza precej bolj zabolelo kot pa sila!
Logic Popeye
25. 04. 2014 00.49
+2
v osnovni šoli do petega razreda, tisto je nujhuje,ko se človek še ni spospoben branit. kak bi bil vesel da bi se eden name spravil v srednji šoli bi brez zob prišel domov, ali pa zdaj. pa ni nobenega junaka.
Prlek54
25. 04. 2014 10.38
mafija leva drogeraška
25. 04. 2014 00.35
+12
mali daj mi dva čuka, če ne te alen zaj takoj sprefuka
mafija leva drogeraška
25. 04. 2014 00.36
+8
KOdOvce
25. 04. 2014 08.16
+1
Prlek54
25. 04. 2014 10.39
mafija leva drogeraška
25. 04. 2014 11.05
maajaa123
25. 04. 2014 00.10
+5
Ni fajn bit mlad v današnjih časih, nobene perspektive..
sosedov sin
25. 04. 2014 00.19
+5
se ne strinjam povsem, raziskave kazejo, da imajo danasnji mladi do 5 let starosti kar 98% potencial da postanejo geniji, no kasneje gre nekaj narobe da se to ne zgodi, ze ob koncu OŠ je le še 50% možnosti. Ampak potencial se vedno je.
xRayx
24. 04. 2014 23.42
+30
Nebi rekel, da so krivi dijaki iz juga, večjo krivdo pripisujem dijakom, ki jim je v času odraščanja vse dovoljeno.
sosedov sin
25. 04. 2014 00.19
+5
Ljiljana Novak
25. 04. 2014 08.22
+1
ja otroci majo preveč dovoljeno ker jh starši zagovarjaju
Skopušnik Janez
24. 04. 2014 23.12
+66
Dokler so nas učitelji lahka lopnili po glavi da ti je tri dni zvonilo pa še doma si dobo če si povedo, je blo vse OK.
Enota NAprej
25. 04. 2014 00.04
+16
braniak
24. 04. 2014 23.12
+12
Razlog za takšno stanje je internet, ulica, vse spološno finančno stanje države,....problem je ker današnja mladina nima ciljev, nima usmerjenosti, nima perspektive in ne vidi prihodnjosti! In problem je ko otrok si napravi predstavo, da skozi trnjavi izobraževalni sistem bo težko dosegel finančno brezkrbni položaj, zato se rajši odloči za riskanten ameriški ulični način prodobivanja denarja,...to pa so kriminal, droge, kraja, isiljevanje. Kako to rešiti je prva odgovornost staršev, če pa tile niso zmožni pa obstajajo zavodi za pomoč. Skrb vbujajoče spoznanje pa je da je iz dneva dan več kriminala, odgovorni organi si pa raje zatiskajo oči kot pa da bi posredovali!