Naslovnica

Težave nedonošenčkov

, 18. 07. 2024 16.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
© STA
Komentarji
0

Vsako leto se v Sloveniji rodi 150 otrok pred 37. tednom nosečnosti. Njihova teža je običajno pod 1500 gramov, včasih tudi pod petdeset gramov, zaradi česar imajo prezgodaj rojeni dojenčki ob rojstvu veliko zdravstvenih težav, zlasti nezrelost pljuč, krvavitve v možganih ter nerazvitost prebavil in izločil.

Naš sogovornik dr. med. Lev Bregant z Intenzivne nege nedonošenih je povedal, da zdravniki v njihovi intezivni enoti poskušajo nedonošenčke ohraniti v čim boljši kondiciji ter preprečujejo nevrološke težave, ki bi lahko otroka zaznamovale za celo življenje. Obenem pomagajo tudi staršem, saj so ti ob rojstvu nedonošenega otroka zelo prizadeti in se največkrat počutijo krive, ker morajo otroka prepustiti tujcem in aparatom. Prve dni po otrokovem rojstvu se staršem posveti psihologinja.

Preživetje nedonošenih otrok je zelo visoko. Med težo med 1000 in 1500 gramov je preživetje 89 odstotno, med 500 in 750 gramov pa nekaj čez petdeset. Pri odraščanju so ti otroci lahko malo manjši, možne so nevrološke težave, običajno pa so se dobro razvijajo.

Govorili smo tudi z mlado mamico Tadejo, ki je hčerkico Kajo rodila v 33. tednu nosečnosti. Kaja je ob rojstvu tehtala samo 1500 gramov ter nekaj časa na teži celo izgubljala. Vendar se je deklica že okrepila in ji gre, kot pravi mlada mamica, iz dneva v dan bolje.

Starši in otroci nedonošenčki se vsako leto dobijo na pikniku v Mostecu.