Naslovnica

Trije mrtvi v letalskih napadih

Kairo/Bejrut/Moskva, 16. 04. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Izraelska letala so zgodaj zjutraj bombardirala radarsko postajo v Libanonu. V napadu so bili ubiti trije sirijski vojaki, šest pa je bilo ranjenih. Napad na Bekaa Valley, ki ga nadzoruje Sirija, povezujejo s sobotnim ubojem izraelskega vojaka na libanonsko-izraelski meji, za katerega naj bi bili odgovorni libanonski gverilci Hezbolaha, ki jih podpirata Sirija in Iran. Libanonski premier Rafik al-Hariri je pozval mednarodno skupnost, naj čimprej ukrepa in prepreči nadaljnje napetosti.

Tudi jordanski zunanji minister Abdel Ilah Hatib, ki se je danes v Jeruzalemu sešel z izraelskim kolegom Šimonom Peresom, je po triurnih pogovorih dejal, da gre pri izraelskem napadu za "neupravičeno zaostrovanje razmer, ki lahko ogrozi varnost in stabilnost na območju". "To, kar je storil Izrael, je nedopustno," je Hatib poudaril na novinarski konferenci po pogovorih.

Napad so obsodili tudi Palestinci. Kot je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal svetovalec palestinskega voditelja Jaserja Arafata Abu Rudeina, lahko takšna dejanja sprožijo "regionalni spor", zato palestinska stran ZDA in mednarodno skupnost poziva, "naj naredita konec izraelskim napadom na Palestince, Sirce in Libanonce".

Ameriški veleposlanik v Libanonu David Satterfield je po današnjem srečanju z libanonskim premierom Rafikom Haririjem pozval k "največji zmernosti" in izrazil obžalovanje spričo zaotrovanja položaja. Zaskrbljenost je izrazila tudi uradna Moskva, ki opozarja, da utegne napad dodatno destabilizirati razmere na območju, poroča ruska tiskovna agencija Interfax, ki se sklicuje na diplomatske vire.

Izrael je v povračilnem napadu zaradi uboja izraelskega vojaka, ki ga je minuli konec tedna izvršil proiranski Hezbolah, v noči na ponedeljek z letalstvom napadel položaje sirske vojske v Libanonu. Izraelska letala so napadla radarsko postajo sirske vojske na goratem območju kakih 45 kilometrov vzhodno od Bejruta, ki je bila v napadu povsem uničena. Izrael je napadel tudi položaj sirske protiletalske obrambe, ki je odgovorila na napad. Izraelska vlada Sirijo obtožuje, da podpira Hezbolah, s čimer opravičuje nočni napad na sirsko vojsko.

V bližini položajev izraelskih letal, ki so davi napadla položaje sirske vojske v Libanonu, se je znašlo tudi potniško letalo egiptovske družbe Egypt Air vrste airbus 320 s 116 potniki in člani posadke, ki se je moralo po trditvah egiptovskega pilota nemudoma umakniti iz bližine izraelskih lovcev.

Airbus je v času izraelskega napada letel štiri navtične milje (okoli sedem kilometrov) od letališča v Bejrutu na višini 800 metrov. Pilot Ali Murad je povedal, da je videl streljanje sirske protiletalske obrambe in izraelskih lovcev, zato je letalo nemudoma obrnil in zapustil območje spopada. Egiptovsko letalo je nato poletelo v ciprski zračni prostor, kjer se je obrnilo in se vrnilo v Kairo.

Predstavnik generalnega sekretarja Združenih narodov za južni Libanon Staffan de Mistura je po današnjih pogovorih z vodjo libanonske diplomacije Mahmudom Hamudom v Bejrutu izraelski napad na položaje sirske vojske označil za "novo kršitev modre črte", ki so jo ZN po umiku izraelske vojske z juga Libanona maja lani zarisali na meji med državama.

Sirski zunanji minister Faruk al-Šara, ki se mudi na obisku v Moskvi, pa je napad obsodil in ga označil za "grobo kršitev mednarodnega prava".