Gospodarstvo

Trudimo se, a še vedno premalo

Bruselj, 05. 03. 2014 12.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenija je makroekonomska neravnovesja že uspela nekoliko zmanjšati, a še vedno so presežna, ugotavlja Bruselj in od naše države zahteva odločnejše ukrepanje. Slovenija je namreč edina članica EU, pri kateri že drugič ugotavljajo presežna neravnovesja.

Slovenija je edina članica Evropske unije, ki je danes iz Bruslja že drugič dobila oceno, da se sooča s presežnimi makroekonomskimi neravnovesji, kar terja odločnejše reforme in poseben nadzor. Evropska komisija jo s posebnim priporočilom opozarja tudi, da mora okrepiti ukrepanje za odpravo presežnega primanjkljaja.

"Slovenija se še vedno sooča s presežnimi makroekonomskimi neravnovesji, kar terja nadzor in nadaljnje odločno ukrepanje," ugotavlja komisija in dodaja, da so se neravnovesja sicer v minulem letu zaradi odločnega ukrepanja zmanjšala, a da še vedno obstajajo velika tveganja.

Premierka Alenka Bratušek v Bruslju.
Premierka Alenka Bratušek v Bruslju. FOTO: Reuters

Vir teh tveganj so po oceni komisije predvsem izgubljanje stroškovne konkurenčnosti, prevelika zadolženost podjetij, rast javnega dolga in šibko upravljanje podjetij, kljub občutnemu napredku pri sanaciji bank pa opozarja tudi na pomen doslednega izvajanja strategije za bančni sektor in na privatizacijo.

To komisija ugotavlja po temeljitem pregledu 17 članic, za katere je lani presodila, da se soočajo z makroekonomskimi tveganji. Prekomerna neravnotežja ugotavlja tudi še v Italiji in na Hrvaškem. V primeru Španije, ki se je lani poleg Slovenije spopadala s presežnimi neravnovesji, pa je ocenila, da ta niso več prekomerna.

Obenem je komisija danes ocenila napredek pri odpravljanju presežnih primanjkljajev. V primeru Slovenije se je zaradi tveganja, da primanjkljaja ne bo obrzdala pravočasno, v skladu z novimi pravili odločila za poostren nadzor v obliki posebnega priporočila za dodatno ukrepanje za odpravo prekomernega primanjkljaja. To opozorilo je sicer dobila tudi Francija.

Slovenija bo morala današnja opozorila upoštevati pri pripravi proračunskega in reformnega načrta, ki ju mora v Bruselj poslati aprila. Komisija ju bo ocenila junija. Če bo presodila, da ukrepanje ni dovolj odločno, lahko sproži postopek za odpravo presežnih neravnovesij, pri čemer od države najprej zahteva akcijski načrt, v skrajnem primeru pa ji lahko naloži 0,1 odstotka bruto domačega proizvoda kazni.

Ministrstvo za finance: Slovenija mora nadaljevati z začetnim procesom

Na poročilo se je odzvalo ministrstvo za finance, v odzivu pa so zapisali, da te ugotovitve za Slovenijo pomenijo nadaljevanje začetega procesa odpravljanja neravnovesij in še nadaljnje podrobno spremljanje napredka s strani služb Evropske komisije. "Slovenija mora tako izkoristiti že dosežen napredek na področju bank in bančnega sistema za nadaljnje korake k oživiti gospodarstva, vključno s krepitvijo konkurenčnosti, delovanja trga dela, dolgoročno vzdržno politiko javnih financ, učinkovitejšim upravljanjem javnega premoženja in urejeno privatizacijo. Celovitost ukrepov in njihova dosledna implementacija bodo omogočili tudi doseganje strukturnega izboljšanja javnih financ v rokih, kot jih zahteva regulativa za države območja evra," so zapisali na ministrstvu.

Odzivi koalicije in opozicije

Odzivi iz vrst koalicije na ugotovitve in priporočila Evropske komisije so različni. Predsednik DL Gregor Virant nad njimi ni začuden in opozarja, da je reformna zagnanost nekoliko popustila. V SD jih vidijo kot utečeno orodje za spodbujanje držav k ukrepanju, prvak DeSUS Karl Erjavec pa je pozval k iskanju ravnotežja v ukrepih.

Opozorila Evropske komisije pa opozicijskih strank ne presenečajo, saj sedanja vlada po njihovem mnenju ni sprejela ustreznih ukrepov, ki bi državo peljali iz krize. V SDS, NSi in SLS vlado pozivajo k "streznitvi", sprejetju resnih reform in ukrepov za spodbudo gospodarstvu, pri čemer izpostavljajo zlasti davčno razbremenitev.

V postopku že od leta 2009

Pozivi štirim največjim gospodarstvom so: Nemčija naj se osredotoči na krepitev domačega povpraševanja in srednjeročno rast, Italija na brzdanje visokega javnega dolga in šibko konkurenčnost, Španija na visok domači in zunanji dolg, Francija pa na konkurenčnost, visok javni dolg in doseganje cilja za odpravo presežnega primanjkljaja.

Zaradi presežnega javnofinančnega primanjkljaja je Slovenija v postopku že od leta 2009. Lani ji je EU rok za zmanjšanje primanjkljaja pod tri odstotke BDP podaljšala z leta 2013 na leto 2015. Zastavila je tudi vmesne letne cilje. Po zimski gospodarski napovedi komisije Slovenija ne bo dosegla ne vmesnih ne končnega cilja.

Med 17 državami, ki so morale na temeljit pregled, so poleg Slovenije še Španija, Francija, Italija, Madžarska, Belgija, Bolgarija, Danska, Malta, Nizozemska, Finska, Švedska, Velika Britanija, Hrvaška, Irska, Luksemburg in Nemčija. Za Dansko, Luksemburg in Malto komisija ugotavlja, da neravnovesij ni. Grčija, Portugalska, Ciper in Romunija v pregled niso vključeni, ker so pod strogim nadzorom v okviru programov pomoči.

"Članice napredujejo pri soočanju z gospodarskimi izzivi, a ta napredek je neenakomeren in v nekaterih primerih ga je treba okrepiti," je ob predstavitvi ocen poudaril komisar Rehn. Glavni splošni izzivi so vpliv prezadolženosti na srednjeročno rast, visok javni in zasebni dolg v kontekstu zelo nizke inflacije, težave dobrih podjetij pri pridobivanju posojil in visoka brezposelnost.

 

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (153)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenc001
10. 03. 2014 20.44
-1
Ubogi bruselski birokrati alenke in njenih lopovov sploh ne štekajo. Ogromno smo naredili (beri pokradli) in dokončali bomo vsak čas (beri ne bo nič več za ukrast). Čufko bo pa zrihtal pufa kar ga hočemo. Živela banana Slovenija.
slovenc001
10. 03. 2014 20.41
+1
Nimajo pojma v Bruslju. Alenka je rekla da smo ogromno naredili (beri nabasali svoje žepe in žepe svojih frendov) in smo na pravi poti (beri raj nazemlji, izbranci kradejo, državni organi jih pa čuvajo). Živela banana Slovenija!
puspan
10. 03. 2014 14.11
Vse ima svojo mero. Ce se boste prevec trudili, lahko na hitro obogatite s kaksno zlato zilo.
JE-BI-GA
09. 03. 2014 19.51
+2
Ker ne zna dobro angleško mislim da so tudi povratne informacije netočne, sicer pa kokoška na gnoju !!!!!
Borut Novak 1
09. 03. 2014 17.19
+1
Žal, nočemo razumeti."Dohodek, je potrebno najprej ustvariti in potem deliti " Naša produktivnos, je že leta in leta zelo nizka.
Goflja_1
08. 03. 2014 14.51
+9
Gospa Alenka. Priznam, da vam ni lahko. Ko je bil JJ še predsednik vlade, ste ogromno govorili o zlatem pravilu, holdingu in slabi banki. Da ne omenim zbiranje podpisov glede referenduma. Odločno ste bili proti dvigu DDV-ja za časopise in sladke pijače. Nagajali ste na vseh področjih. Bili ste praktično proti vsem kar je JJ predlagal. In zdaj je kruta realnost. Ste predsednica vlade in do zdaj ste naredili naslednje; uvedli zlato pravilo, holding in slabo banko. Dvignili ste DDV, dvignili ceno vinjet, nepremičninski davek, zapufali za 10 milijard in še in še. Ali mi lahko zaupate, kdaj ste šli kaj v tujino. V tem času se JJ pogovarja z Merklovo in ostali evropejskimi voditelji v Dublinu. In kje ste vi. OK, VAM PRIZNAM, nimamo več vstaj. Pač, Lubej mora spet učiti otroke. Vse priznanje Erjavcu, Virantu in Žerjavu. Narod tega vam ne bo pozabil. Pač moram priznati, če bi zdaj imeli še vlado JJ, bi bili bolj na jasnem glede slabih kreditov, slabe banke in še marsikaj. Alenka, priznati morate, da vam ni lahko. V tujini niso tako zabiti kot si mislite. Aja, Janez Janša je v tujina alfa in omega. Pa čeprav vsi pravijo nasprotno, recimo v časopis kot so Delo, Dnevnik in Mladina. Boste videli koliko izmed teh časopisov bo še obstajalo čez dve leti. <prav pogrešam Štruklja, Semuliča, Vuka z čudnim priimkom, Lubeja, Posedija, policijske sindikaliste, sindikat kemične industrije . Policisti, ali imate kaj boljše plače, gume, računalnike pod to vlado. Ko je bil JJ predsednik vlade ste nonstop gofljali o težavah. Zdaj ste tiho. Le zakaj!!!!!!! Hvala Bogu, da imamo Erjavca, ki je rešil rusko ukrajinsko težavo. Erjavec. kje so penzije okoli 1000 eurov.
Transformerji
08. 03. 2014 12.47
+5
Če razdelimo ribo na tri dele: glava in škrge so pokvarjeni politično-korupcijski sistem Slovenije, potem sledi srednji del s prebavili, javni in državni sektor, to je srednji razred, ostalo pa je nižji razred. Ampak narobe svet - začeli ste gristi zadnji del ribe. Res je, trudite se premalo, začnite kar v parlamentu!
BULDOH
08. 03. 2014 10.00
+5
Sem prepričana, da bo vaš trud poplačan na prvih volitvah....
BULDOH
08. 03. 2014 09.44
+3
Mi se ne trudimo, ker znamo in zmoremo........
Justiceiscoming81
07. 03. 2014 22.40
+0
izstop iz EU pa je... Pa nelikvidne banke pustit propast, pa bi blo takoj bolš...
BULDOH
08. 03. 2014 09.47
+1
Še dobro, da smo v EU-drugače bi bili že drugič GOTOVI.........
zriki
07. 03. 2014 22.11
+4
Včasih je za laganje nos rastel, dons pa očitno ušesa.
BNAM2707
07. 03. 2014 13.48
+4
Osla nalagaš dokler ne klecne.V litersko steklenico naliješ lahko samo en liter,se pravi,da iz nje ne moreš iztočiti dveh.
puspan
06. 03. 2014 15.52
+18
Trudijo se, trudijo. Eno veliko zlico ricinusovega olja vzemite, boste videli, da se bo trud poplacal.
izdelanc
06. 03. 2014 15.50
+15
SVETUJEM DA VOLITE FORUMAŠA21 JANUKOVIĆA IN LUKAŠENKA ALI KAR VAŠA VODITELJA UDBAŠA ZEMLJARIĆA IN KUĆANA, DA BO LAKOTA V DRŽAVI ČIMPREJŠNJA!!!!!!!!!!!!
izdelanc
06. 03. 2014 15.48
+12
ČIM VEČ STEČAJEV NA DAN PROSIM! DA BO ČIMPREJŠNJA LAKOTA V DRŽAVI!!!!!! OVCE, OBUPANE, NI VAM POMOČI!!!!!!!!!
Mladen sir
06. 03. 2014 15.29
+3
Da imam moč jim več ne nakažem osebniga dohodka niti z brusla jim nebi dal pomoči. Moj foter je rekel imajo enake želoce oni dobijo 5000€ plače jaz pa 500.In če imam naziv ga takrat bi uporabil in jim zablokiral osebne dohodke.
stve 1
06. 03. 2014 10.40
+8
Delajo le tisto, kar dovolijo 'strici' ,katerih seveda ni, prav ti 'strici' pa imajo največ dr... na glavi. Imajo raje propad države, kod da rečejo mea culpa mea maxima.
nocomment1
07. 03. 2014 13.17
+1
I G N O R A N T
06. 03. 2014 10.40
+3
Kuk je kj brrzposelnih?
izdelanc
06. 03. 2014 15.46
+7
79 MANJ KAO!!!! KA NAM LAŽE TA VAŠA UDBAŠKA MAFIJA!!!!!!!!!
slovenija981
06. 03. 2014 10.30
+15
Dobro vam gre z vsakodnevninm ubijanjem podjetij, ne vem zakaj vam ne da za to GZS plakete na zlati ploščici....
stve 1
06. 03. 2014 10.26
+11
Trudite se en dr.. . Zato, ket vam 'stric' ne dovoli. Isti dr.. je z bankami, ker so 'strici' najbol not !