Naslovnica

Tuji tisk o zaslišanju Miloševića

Moskva/London/Rim/Varšava/Zagreb, 04. 07. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/B.S.
Komentarji
0

<slika_1>Zaslišanje nekdanjega jugoslovanskega predsednika Slobodana Miloševića pred Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu danes ocenjuje vrsta evropskih časnikov.

The Independent: Soočenje nekdanjega jugoslovanskega predsednika je trajalo samo 12 minut, vendar je to bilo dovolj, da ni razočaral tistih, ki so pričakovali predstavo, ki se bo zapisala v zgodovino. Sporočilo iz Haaga se glasi: zločin je zločin, ne glede na to, kdo ga stori. Za vedno je minilo obdobje, ko so diktatorji lahko pričakovali, da bodo njihova dejanja ostala nekaznovana. Miloševićevo upiranje kaže na to, da se te spremembe še ne zaveda, a imel bo dovolj časa, da bo to dojel.

The Times: Proces proti Miloševiću mora biti pošten. Sojenje, ki bi se osredotočilo samo na pravico zmagovalca, ne bi koristilo človeštvu, niti ne bi omogočilo političnega očiščenja v Srbiji. Pravica mora biti nepristranska in celovita, Milošević ne sme postati ne grešni kozel, ne mučenik, čeprav je haaško sodišče bolj podobno kakšni zabavi po zmagi, kot nepristranski ustanovi.

Kommersant: Kljub zelo obremenilni obtožnici proti gospodu Miloševiću mu glavna tožilka haaškega sodišča Carla Del Ponte ne bo zlahka dokazala osebne odgovornosti za genocid in vojne zločine na Kosovu. Da pa bi obtoženca preprosto spustila na prostost, si Del Pontejeva tudi ne more privoščiti. Ne gre namreč le za to, da je na kocki ugled sodišča, temveč tudi ugled celotnega Zahoda, ki se je dolgo boril za to, da na zatožno klop sede po njihovem mnenju glavni krivec za tragedijo na Balkanu.

Rzeczpospolita: Mnogi Srbi Miloševića obtožujejo, da je kriv za propad Jugoslavije in da je državo pripeljal v družbo tistih držav, ki jih svet ignorira in izolira. Njegova navzočnost na haaškem sodišču je logična posledica popolnega neuspeha politike Beograda v zadnjih 13 letih. Nekdanji predsednik, ki je odgovoren za tragedijo milijonov ljudi, ne želi priznati, da je bila njegova politika neuspešna, in da je prav on sam odgovoren za tragedijo Jugoslavije. Celo pred sodiščem je Milošević ostal diktator, saj drugačne vloge ne obvlada.

Corriere della Sera: Zaslišanje je bilo najverjetneje le začetek partije šaha, kot jo je Milošević igral s svojimi nasprotniki, ko je bil še na oblasti. Tokrat se je omejil le na premikanje kmetov. V prihodnjih mesecih naj bi po pričakovanjih na procesu izrekel le toliko besed, kot bo nujno potrebno. Potem pa se bo omejil zgolj na samo en cilj: nasprotnika prisiliti, da razkrije svoje adute. Kdor molči, ne stori nobene napake. In komur uspe, da z malo besedami tožilstvo prisili, da razkrije svoje karte, lahko izrabi slabosti nasprotnika in bolje pripravi svojo obrambo.

Tudi vsi hrvaški dnevniki so danes na prvih straneh poročali o torkovem prvem nastopu nekdanjega jugoslovanskega predsednika Slobodana Miloševića na Mednarodnem sodišču ZN za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu. Noben časnik se sicer na nastop Miloševića ni odzval s komentarjem, v enaki meri kot Miloševiću, pa je večina posvetila pozornost napovedim o morebitni vložitvi obtožnic haaškega sodišča proti trem hrvaškim generalom zaradi zločinov nad hrvaškimi Srbi v hrvaških operacijah Nevihta, Blisk in Medački žep.

Vjesnik je v poročilu iz Haaga izpostavil izjavo namestnika glavne haaške tožilke Grahama Blewitta, ki je Miloševićevo odločitev, da bo na sodišču nastopil brez odvetnika, označil za "prebrisano taktiko". Tudi Vjesnik je objavil obširni prispevek o morebitni izročitvi hrvaških generalov haaškemu sodišču, v primeru vložitve obtožnic proti njim pa napovedal razpad vladajoče koalicije. Časnik namreč trdi, da bo v primeru izročitve generalov vladajočo koalicijo zapustil Dražen Budiša, predsednik HSLS in glavni koalicijski partner premiera Ivice Račana.

Večernji list je v poročilu iz Haaga izpostavil, da so v sodni dvorani Miloševiću namerno izključili ton, ko je skušal govoriti o zločinskem napadu zveze NATO na ZRJ. Tudi ta hrvaški dnevnik z največjo naklado je prav tako na prvi strani pisal, da naj bi haaško sodišče v Zagreb poslalo dve zapečateni obtožnici.

Po pisanju Jutarnjega lista je Milošević v sodni dvorani pred prihodom sodnikov vse okoli sebe opazoval s "pogledom hladnokrvnega morilca", na vprašanja sodnika pa je odgovarjal ležerno in arogantno. Jutarnji list je na prvi strani prav tako napovedal morebitno vložitev obtožnic proti hrvaškim generalom.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3