Mali šef Slovenije

Elegantna postavitev in harmonija okusov sta ju popeljali v mini finale

Ljubljana, 21. 04. 2024 18.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V prvi polfinalni oddaji sta vse od sebe dali Ema in Levina ter Ema in Ula. Drugemu paru se je malenkost ponesrečila ena izmed sestavin, prvi par pa je navdušil z drzno kombinacijo okusov in elegantno minimalistično postavitvijo ter si prislužil mesto v mini finalu.

V prvi polfinalni oddaji že šeste sezone šova Mali šef Slovenije so se pomerile  Ema in Ula iz OŠ Polzela ter Ema in Lavina iz OŠ Trnovo, ki sta si s prvo jedjo prikuhali kar 15 zvezdic. Ema in Ula sta od prvega kuhanji vadili pripravo omak, Ema in Lavina pa sta prepričani, da lahko skuhata kaj še boljšega. "Veva, kaj pričakujeva, veva, kaj hočejo žiranti," sta začeli samozavestno.  

Žiranti Saša postavijo na dieto
Žiranti Saša postavijo na dieto FOTO: POP TV

Žiranti Saša postavijo na dieto

Žiranti Mojca Trnovec, Jorg Zupan in Gregor Jager so predstavili tokratno nalogo. "Sašo, ali si za izziv?" je začel Jorg. "Imamo nov način diete, ki bi jo sprobali," je dodal Gregor. "Tukaj bi ti profitiral, ker bi tokrat mali šefi kuhali zate," je še Saša, ki običajno ne dobi niti grižljajčka pripravljenih jedi, skušal prepričati Jorg. Sašo je pristal, otroci pa so tako za nalogo dobili pripraviti pet obrokov, t. i. 'prep meal' – torej obrok, ki ga pripraviš in ga lahko odneseš s seboj na izlet, v šolo, službo, in to za pet dni. Obrok je moral vsebovati tretjino ogljikovih hidratov, tretjino beljakovin in tretjino vlaknin.

Otroci so se pognali v trgovino in nabrali čim bolj raznolike sestavine. Polenta, stročnice, sir, jajca, olive, sadje ... vse se je znašlo v njih. Po minuti so se dekleta vrnila v kuhinje in začelo se je odštevanje 60 minut. Ema in Ula sta začeli zelo osredotočeno. Ena je rezala zelenjavo, Ula se lotila priprave mesne rolade. Pripraviti sta se namreč namenili 'torto' iz polente in zelenjave ter mesno rolado, polnjeno s sirom in pršutom. Ula se je trudila meso čim bolj na tanko zaviti, a ni šlo ... 

Trudili sta se zaviti meso v čim bolj tanko rulado
Trudili sta se zaviti meso v čim bolj tanko rulado FOTO: POP TV

Ema in Lavina sta na drugi strani pripravljali skušo na posteljici iz kuskusa z olivami, paradižniki in kaprami, poleg pa flambiran ananas in koromačevo omako. Ema se je, namesto, da bi dala najprej kuhati koromač, lotila filiranja ribe ... izgubljali sta dragocen čas. 

Nenadoma je zazvonilo. Iz vsakega para je eno dekle moralo posaditi nekaj zelenjave, nato sta se dekleti lahko vrnili h kuhanju. Prve sta se sajenja lotili Ema in Levina. V kuhinjo sta se vrnili povsem zadihani, a mirno nadaljevali. Zazvonilo je še enkrat – tokrat sta morali Ema in Levina zelenjavo vrniti v košarico.

Tokrat so dekleta vrtičkala ...
Tokrat so dekleta vrtičkala ... FOTO: POP TV

15 minut pred koncem sta morali Ema in Levina še speči ribo in flambirati ananas. Ema in Ula sta imeli izjemno umazan pult, Ula je Emo usmerjala naj pospravi za seboj. 

5 minut do konca. Lavino je grabila panika, Ema jo je mirila. Pri Uli in Emi je šlo vse narobe. Puran je bil še surov. Bili sta še bolj panični kot Ema in Lavina. Odločili sta se, da bosta popekli purana na ponvici. Minuto do konca sta oba para zlagala sestavine na krožnike. Pult Eme in Ule je bil popolnoma umazan in razmetan ... Sašo je ustavil uro. Ema in Lavina sta bili na drugi strani popolnoma navdušeni nad svojim krožnikom. 

Žiranti poskusijo jedi

Sašo se je veselil pokušine, a so jedi najprej poskusili žiranti. Prva je bila na vrsti jed, ki sta jo pripravili Lavina in Ema. Najprej so okušali posamezne sestavine. Kuskus je deloval malo razkuhan, Mojca je dejala, da okusi le olive, paradižnik, kapre ... Jorgu je bil všeč. Riba je bila vsem trem žirantom okusna in dobro začinjena. Nato so si ogledali postavitev. Na krožnik sta dekleti lično postavili ananas, nanj kuskus ter na vrh file ribe, poleg pa je bila komarčkova omaka. Žiranti so bili navdušeni nad minimalistično postavitvijo, pa tudi nad uravnoteženostjo obroka. "Si ni sem predstavljal, da bo vse tako funkcioniralo," je pokomentiral Jorg. "Sploh tale ananas, taka zanimiva kombinacija," je dodal Gregor. Mojca je bila presenečena, kako dobro je bilo. 

Krožnik, ki sta ga pripravili Ema in Lavina
Krožnik, ki sta ga pripravili Ema in Lavina FOTO: POP TV

Ula in Ema sta pripravili količinsko skoraj enkrat večji obrok. Sestavine so bile odlično izbrane, Jorg je le dodal, da bi lahko bile bolj uravnotežene, saj da je bilo preveč hidratov. Polenti je manjkalo še nekaj minut, da bi bila do konca skuhana. "Pa nekaj soli," je dodal Gregor. Jorgu je bila všeč 'al dente' pripravljena zelenjava. "Meso je dobro pečeno, omakica pa rešuje krožnik," je pristavil Jorg, navdušen nad omako iz cvetače.

Krožnik, ki sta ga pripravili Ula in Ema
Krožnik, ki sta ga pripravili Ula in Ema FOTO: POP TV

Ocene:

Žiranti so podelili zvezdice obema paroma.

Ema in Ula: Mojca 4, Gregor 4 in Jorg 4, skupaj 12 zvezdic.

Ema in Lavina: Mojca 5, Gregor 5 in Jorg 5, skupaj ponovno 15 zvezdic.

Ema in Lavina, ki sta že drugič zbrali vse možne zvezdice, sta postali prvi mini finaliski in kar vzkliknili od veselja. Ula in Ema sta bili razočarani, a veseli za izkušnjo, ki sta jo pridobili. 

Male šefice so si iskreno čestitale
Male šefice so si iskreno čestitale FOTO: POP TV

Oddajte svoj glas in pomagajte razdeliti 30.000 evrov. 

 Spremljajte oddajo Mali šef Slovenije na POP TV in glasujte! 

Ob nakupu izdelkov z oznako Mali šef na računu prejmete kodo za glasovanje. Z njo na malisef.mercator.si glasujete za šolo, ki bi ji radi pomagali do donacije. 

Šolarji, ki tekmujejo v oddaji Mali šef Slovenije, bodo s prvimi tremi mesti, ki jih določi žirija, svojim šolam prinesli zmagovalne donacije, preostale šole, ki tekmujejo v oddaji, pa so odvisne od vaših glasov. Zato glasujte in pomagajte mednje razdeliti skupaj 30.000 evrov. 

Še več zanimivosti o naših letošnjih malih velikih kuharjih lahko izveste TUKAJ. Oddaje Mali šef Slovenije si lahko en dan vnaprej pogledate na VOYO.

Glasovanje poteka od 11. 3. 2024 do 13. 5. 2024.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.