Mali šef Slovenije

Kapo dol vsem mladim kuharskim mojstrom!

Velenje, 03. 04. 2024 07.59 | Posodobljeno pred 19 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Malem šefu Slovenije so se predstavili vsi pari mladih kuharskih mojstrov letošnje sezone. Kot zadnja sta se v polfinale uvrstila Leon Taj in Matic iz OŠ Jurija Dalmatina Krško, ki se še naprej borita za tri najvišje Mercatorjeve donacije. Katere šole naj se razveselijo ostalih donacij, pa odločate tudi vi.

Leon Taj Luštek in Matic Knez
Leon Taj Luštek in Matic Knez FOTO: POP TV

Z ljubeznijo do kuhanja v polfinale Malega šefa

V tokratni oddaji Mali šef Slovenije sta se predstavila še zadnja para mladih kuharskih mojstrov letošnje sezone. In čeprav lahko rečemo, da so prav vsi kuhali z ljubeznijo, je bil tokratni izziv prav konkretno vezan na barvo srca, barvo ljubezni. Leon Taj in Matic iz OŠ Jurija Dalmatina Krško sta hitro sprejela odločitev, kako bosta navdušila sodnike, bila sta polna idej, motivacije in samozavesti: "Imava znanje, imava vse sestavine, samo še zmagati je treba."

Mlada kuharja sta pred prihodom v Malega šefa ogromno vadila in se skušala že pred avdicijo pripraviti na vse mogoče izzive. Kuhata od majhnih nog in že pripravljata kosila za družino. Leon Taj pravi, da tako ali tako kuha bolje od staršev. Sicer rad peče torte, njegov vzornik pa je Bine Volčič. O prijavi na Malega šefa Slovenije je sanjal že dalj časa, vendar je, kot pravi, počakal, da je dovolj izpilil svoje znanje in našel pravega sotekmovalca. Računa, da mu bo Mali šef pomagal pri karieri: "Ko bom velik, hočem postati chef kuhinje. Hočem imeti v lasti več restavracij in uživati v tem, kar delam." Tudi Matic se želi v prihodnosti ukvarjati s kuhanjem, rad bi imel svojo restavracijo z Michelinovo zvezdico. Ima pa tudi rezerven načrt, če mu v kuhanju ne bo uspelo, bi bil gorski kolesar.

Njuna kraljica na rdečem krožniku je bila paprika, ki sta jo morala pripraviti na tri načine. Odločila sta se za gazpaco, solato s steakom in papriko ter polnjeno papriko z nadevom iz mocarele in mlade čebulice. Kuharska mojstra sta stavila na dobro komunikacijo in timsko delo, dodelala sta okuse in se na koncu strinjala, da je jed odlična in zmagovalna. Enakega mnenja so bili tudi žiranti, potem ko so poskusili celotno jed. Ocenili so, da je harmonična in uravnotežena, in ju s 14-imi zvezdicami poslali v polfinale.

Tekmovalca sta povedala, da bosta zelo pozorno spremljala, za kaj bo njuna šola porabila denar, ki ga bosta prikuhala. Želita si, da bi z zmago rešila omarice v garderobi, ki nujno potrebujejo obnovo. Poleg tega pa želijo na šoli osvežiti vrt in posodobiti gospodinjsko učilnico.

V Mercatorju kuhajo dobro

V oddaji Mali šef Slovenije sodeluje 8 osnovnih šol. Vsako šolo predstavlja dvojec učencev, malih kuharskih mojstrov, ki so se in se še bodo med seboj pomerili v različnih kuharskih izzivih za Mercatorjeve donacije v skupni višini kar 30.000 evrov. Osnovne šole, ki bodo skozi oddajo po oceni žirantov zasedle prvo, drugo in tretje mesto, si bodo razdelile 3 najvišje donacije. Preostale šole se bodo lahko potegovale za donacije od četrtega do osmega mesta, njihova uvrstitev pa je odvisna tudi od vaših glasov.

Glasujte za svoje favorite!

 

Ob nakupu izdelkov z oznako Mali šef v Mercatorju na računu prejmete unikatno 16-mestno kodo za glasovanje. Z njo lahko na malisef.mercator.si do 13.5.2024 glasujete za šolo, ki bi ji radi pomagali do donacije. Vsak kupljen izdelek iz nabora Mali šef vam prinese en glas za posamezni par. Spremljajte oddajo Mali šef Slovenije, vsako nedeljo ob 18:05 na POP TV, in glasujte za svoja favorita!

Mladi junaki šova Mali šef Slovenije
Mladi junaki šova Mali šef Slovenije FOTO: POP TV

Prikuhano in priglasovano finančno donacijo Mercatorja bodo osnovne šole sodelujočih učencev tudi letos namenile uresničitvi šolskih projektov, ki bodo imeli pomembno dodano vrednost za izobraževanje ter dobro počutje otrok. Želje so različne, glavni cilj pa ostaja enak: poskrbeti, da bodo otroci radi hodili v šolo ter nabirali nova znanja in veščine - ne le za nadaljnje izobraževanje, temveč za vse življenje.

Mali šef Slovenije in OŠ Jurija Dalmatina Krško za boljši jutri

Leon Taj in Matic prihajata iz OŠ Jurija Dalmatina Krško, ki je svoja vrata odprla leta 1971. Takrat je prag šole prestopilo 881 učencev iz Krškega in Vidma, pa tudi okoliških krajev. Vstopili so skozi vrata nove šolske zgradbe, ki je bila ena najsodobnejših v državi in prva v občini, ki je imela bazen. Danes jo obiskuje skoraj 800 učencev. Zelo so ponosni na Jurija Dalmatina in ostale reformatorje, zato je pri njih zelo pomemben literarno-likovni natečaj z naslovom Na obisku pri Juriju Dalmatinu, sodelujejo pa še v projektih Kulturna šola, Eko šola, FIT4KID, Semena sprememb in drugih. Tudi pri obravnavi boljšega jutri so izjemno proaktivni, otroke učijo, kako ravnati z odpadno hrano, pitja iz pipe, stremijo k uporabi čim manj plastike in živila naročajo v rinfuznem pakiranju.

Osnovna šola Jurija Dalmatina Krško
Osnovna šola Jurija Dalmatina Krško FOTO: arhiv šole

Tudi glavni cilj oddaje Mali šef Slovenije je osnovnošolcem na nevsiljiv ter zabaven način približati zdravo in uravnoteženo prehrano ter jih naučiti odgovornega ravnanja z živili. Pomembno je, da vedo, zakaj je doma kuhana hrana najboljša in kako premišljeno uporabiti sestavine pri pripravi obrokov, da ostane kar najmanj odpadkov. Da lahko v oddaji zasijejo in so njihov kuharski talent, znanje in kreativnost tudi nagrajeni, pa je češnjica na vrhu tortice.

Kapo dol vsem mladim kuharskim mojstrom!

Osnovne šole so lahko ponosne na svoje kuharske mojstre, saj žirantom Malega šefa Slovenije dostavljajo jedi, ki navdušujejo tako z idejami, kot samimi izvedbami. Pogosto le ena sama zvezdica odloči o polfinalistih, ki se bodo še naprej borili za najvišje Mercatorjeve donacije. Katere šole naj se razveselijo donacij od četrtega do osmega mesta, pa odločate tudi vi. Podprite svoje favorite na spletni strani malisef.mercator.si in spremljajte Malega šefa Slovenije vsako nedeljo ob 18:05 na POP TV.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kuku456
03. 04. 2024 13.23
+1
Tečna oddaja
tekač
03. 04. 2024 12.04
-2
Naslov je pravi. Kapo dol. Vsa čast . Odlična odaja z dobrim voditeljem in strokovnjaki. Kar pa je pomembno,da se otroci borijo za šolo. Super,izjemno...
travc
03. 04. 2024 11.23
-3
Pogumno naprej.