Mali šef Slovenije

Mali šef Slovenije: Znani so rezultati glasovanja

Velenje, 15. 05. 2024 08.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ko padeš, ne smeš obupati, ampak moraš vstati in iti po začrtani poti naprej. Tako sta Julija in Jakob po prvem 'padcu' v Malem šefu Slovenije nadaljevala v velikem slogu, na koncu pa osvojila pokal in svoji šoli prikuhala najvišjo Mercatorjevo donacijo. In katere šole so prejele preostale donacije?

Malce slabši začetek, odličen konec

Julija in Jakob sta simpatičen kuharski dvojec, ki je v Malem šefu Slovenije zastopal OŠ Hruševec Šentjur. Ona je bolj zgovorna, on pa nekoliko bolj resen del para. Jakob kuhanje jemlje zelo resno, saj si želi postati kuhar, nekoč pa prejeti Michelinovo zvezdico. Julijo vleče v povsem drugačne vode, želi si, da bi nekoč postala patologinja. K sodelovanju v Malem šefu Slovenije sta se želela prijaviti že lansko leto, a sta zamudila rok za prijavo. Tako sta se zadnje leto skupaj učila in pilila kuharske veščine, dokaz za to pa je njun uspeh v oddaji.

Julija Recko in Jakob Kodrič
Julija Recko in Jakob Kodrič FOTO: POP TV

Toda dober konec je v njunem primeru sledil malce slabšemu začetku. Pomerila sta se namreč prav s kasnejšima superfinalistoma Leonom Tajem in Maticem iz OŠ Jurija Dalmatina Krško, za jed z rdečimi sestavinami pa sta prejela samo eno točko manj od njunih nasprotnikov. V njuni šakšuki s kozicami, brokolijem in šparglji so žiranti namreč pogrešali nekaj več rdeče barve, s katero bi jed spletla okoli rdeče niti kuhanja.

Mlada kuharja sta se po prvotnem razočaranju pobrala in zbrala vso potrebno motivacijo za drugi krog, v katerem sta se znova potegovala za nastop v polfinalu. Vsak si zasluži drugo priložnost in onadva sta jo odlično izkoristila. Z jedjo brez glutena in laktoze sta si prikuhala zadnje mesto v polfinalu. Njune sipine samose oziroma indijski polnjeni žepki so bili po ocenah žirantov ena najboljših jedi sezone in so jo seveda ocenili z vsemi zvezdicami.

Za mesto v mini finalu sta se v pripravi zabavnih, a zdravih prigrizkov pomerila z najmlajšima tekmovalkama sezone, Niko in Cataleyo iz OŠ Ivana Babiča Jagra Marezige. S svojimi izvrstnimi prigrizki brez napak sta znova osvojila vseh 15 zvezdic in se morala hitro pripraviti na še eno kuhanje. Pomerila sta se z Emo in Lavino iz OŠ Trnovo ter Leonom Tajem in Maticem. Trije pari so morali za uvrstitev v superfinale iz ostankov v 30-ih minutah pripraviti najboljšo možno jed. Žirante sta najbolj navdušila prav Julija in Jakob ter Leon Taj in Matic, ki so postali superfinalisti sezone.

Superfinalno kuhanje je za oba para pomenilo pripravo trihodnega menija, torej predjedi, glavne jedi in sladice. Mladi kuharji so imeli za vse skupaj na voljo 90 minut časa, v pripravo pa so morali vključiti vso v tekmovanju osvojeno znanje. Zahtevna naloga, kajne? A ne za Julijo in Jakoba, ki sta pripravila tri popolne hode, povsem očarala žirante in postala zmagovalca šeste sezone šova Mali šef Slovenije. Domov sta odnesla pokal, njuna šola pa je prejela najvišjo Mercatorjevo donacijo, kar 10.000 evrov!

Julija in Jakob sta svoji šoli prikuhala najvišjo Mercatorjevo donacijo.
Julija in Jakob sta svoji šoli prikuhala najvišjo Mercatorjevo donacijo. FOTO: POP TV

In za kaj jih bodo porabili? Julija: "Denarja se bo razveselila najina šola, naši učenci." Jakob: "Šola bo denar porabila za športno opremo, igrišča." Julija: "Tako da bomo res imeli lepo urejeno igrišče in bodo učenci zadovoljni, pa da bomo lahko še naslednja leta zbirali priznanja za najbolj športno šolo."

8 osnovnih šol, 8 donacij

V oddaji Mali šef Slovenije je sodelovalo 8 osnovnih šol. Vsako šolo je predstavljal dvojec učencev, malih kuharskih mojstrov, ki so se med seboj pomerili v različnih kuharskih izzivih za Mercatorjeve donacije v skupni višini kar 30.000 evrov. Osnovne šole, ki so skozi oddajo po oceni žirantov zasedle prvo, drugo in tretje mesto, so si razdelile 3 najvišje donacije.

Odlična kuharja Matic in Leon Taj sta tako osvojila drugo mesto, s tem pa svoji šoli prikuhala kar 6.000 evrov nagrade. Tako bodo lahko na OŠ Jurija Dalmatina Krško osvežili šolski vrt, posodobili gospodinjsko učilnico ali kupili omarice za učence. 

Ema in Lavina, ki sta se poslovili tik pred superfinalom, pa sta v prejšnji oddaji sklad njune OŠ Trnovo obogatili za 5.000 evrov. Z njimi bodo lahko kupili opremo za gospodinjsko učilnico, opremili šolsko avlo ali kupili knjižna gradiva.

In katere šole so prejele donacije od 4. do 8. mesta?

O tem, kako naj se razdelijo preostale donacije, ste odločali tudi Mercatorjevi kupci, saj ste z nakupi izdelkov Mali šef lahko glasovali za posamezno šolo. Rezultati glasovanja so naslednji:

- četrto mesto (3.000 €): OŠ Polzela, Polzela

- peto mesto (2.000 €): OŠ Ivana Babiča Jagra, Marezige

- šesto mesto (2.000 €): OŠ Prule, Ljubljana

- sedmo mesto (1.000 €): OŠ Drago Bajc, Vipava

- osmo mesto (1.000 €): OŠ Domžale, Domžale

Kapo dol vsem mladim junakom Malega šefa Slovenije!
Kapo dol vsem mladim junakom Malega šefa Slovenije! FOTO: POP TV

Med vseh osem šol je Mercator tako razdelil kar 30.000 € in bo šolam pomagal do uresničitve njihovih zastavljenih šolskih projektov. Vsem mladim nadobudnim kuharjem čestitajo, mi pa jim želimo še veliko navdiha in veselja na njihovih nadaljnjih kuharskih poteh.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.