Mali šef Slovenije

Mesta v polfinalu so zapolnjena, zdaj gre zares

Velenje, 17. 04. 2024 10.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Julija in Jakob iz Osnovne šole Hruševec Šentjur sta odlično izkoristila drugo priložnost in si s kar 15-imi zvezdicami rezervirala mesto v polfinalu Malega šefa Slovenije. Polfinalisti se bodo borili za najvišje Mercatorjeve donacije, katere šole naj se razveselijo ostalih donacij, pa odločate tudi vi.

Julija Recko in Jakob Kodrič
Julija Recko in Jakob Kodrič FOTO: POP TV

Ena najboljših jedi za zadnje mesto v polfinalu

Zadnje mesto v polfinalu letošnje sezone Malega šefa Slovenije sta si brez glutena in brez laktoze prikuhala Julija in Jakob iz OŠ Hruševec Šentjur. Jakob je bil tokrat šef, Julija pa je, kot je povedala, skrbela za red in disciplino. Šef Jakob je za morsko predjed hitro predlagal sipine samose. Za vse gledalce, ki so se spraševali, kaj to sploh je, je pojasnil, da gre za indijske polnjene žepke. Upal je, da jima bo uspelo, kajti priprava brez navadne moke oziroma glutena je, kot je povedal, res težka.

In res je bilo testo, ki ga je pripravil iz riževe in koruzne moke, bolj lepljivo in je bilo žepke tudi težje oblikovati. A sta mlada kuharska mojstra premagala vse ovire in poskrbela za izredno okusno jed, ki sta jo tudi lepo servirala. Žiranti so pohvalili testo, zelo dobrer sipin nadev in odlično začinjenost. Kljub temu, da sta se njuni nasprotnici Lana in Ronja odlično izkazali, sta si prikuhala zadnje mesto v polfinalu. Za eno najboljših jedi sta si namreč prislužila vse zvezdice.

15 zvezdic v Malem šefu Slovenije je odličen obet na poti do Michelinove zvezdice, o kateri sanja Jakob. Kuharijo jemlje zelo resno, medtem ko je Julija bolj zgovorna in si želi, da bi nekoč postala patologinja. Oba sta se na nastop v oddaji veliko pripravljala. Želela sta se prijaviti že lansko leto, a sta zamudila rok za prijavo. A nič hudega, saj sta zadnje leto skupaj učila in pilila kuharske veščine, dokaz za to pa je njun uspeh v oddaji.

V Mercatorju kuhajo dobro

V oddaji Mali šef Slovenije sodeluje 8 osnovnih šol. Vsako šolo predstavlja dvojec učencev, malih kuharskih mojstrov, ki so se in se še bodo med seboj pomerili v različnih kuharskih izzivih za Mercatorjeve donacije v skupni višini kar 30.000 evrov. Osnovne šole, ki bodo skozi oddajo po oceni žirantov zasedle prvo, drugo in tretje mesto, si bodo razdelile 3 najvišje donacije. Preostale šole se bodo lahko potegovale za donacije od četrtega do osmega mesta, njihova uvrstitev pa je odvisna tudi od vaših glasov.

Glasujte za svoje favorite!

 

Ob nakupu izdelkov z oznako Mali šef v Mercatorju na računu prejmete unikatno 16-mestno kodo za glasovanje. Z njo lahko na malisef.mercator.si do 13.5.2024 glasujete za šolo, ki bi ji radi pomagali do donacije. Vsak kupljen izdelek iz nabora Mali šef vam prinese en glas za posamezni par. Spremljajte oddajo Mali šef Slovenije, vsako nedeljo ob 18:05 na POP TV, in glasujte za svoja favorita!

Vsi mladi junaki šova Mali šef Slovenije
Vsi mladi junaki šova Mali šef Slovenije FOTO: POP TV

Prikuhano in priglasovano finančno donacijo Mercatorja bodo osnovne šole sodelujočih učencev tudi letos namenile uresničitvi šolskih projektov, ki bodo imeli pomembno dodano vrednost za izobraževanje ter dobro počutje otrok. Želje so različne, glavni cilj pa ostaja enak: poskrbeti, da bodo otroci radi hodili v šolo ter nabirali nova znanja in veščine - ne le za nadaljnje izobraževanje, temveč za vse življenje.

Dobro in trajnostno

Poleg dokazovanja in nagrajevanja kuharskega znanja in kreativnosti je glavni cilj oddaje Mali šef Slovenije osnovnošolcem na nevsiljiv ter zabaven način približati zdravo in uravnoteženo prehrano ter jih naučiti odgovornega ravnanja z živili. Pomembno je, da vedo, zakaj je doma kuhana hrana najboljša in kako premišljeno uporabiti sestavine pri pripravi obrokov, da ostane kar najmanj odpadkov.

Ujemite svojo srečo

Julija in Jakob obiskujeta OŠ Hruševec Šentjur, ki je bila ustanovljena leta 1995. Ima 19 oddelkov v matični šoli in dva kombinirana oddelka na podružnični šoli Kalobje. Obe šoli skupaj obiskuje 420 učenk in učencev. Že več let sodelujejo v razvojno-raziskovalnih projektih na temo inovativnih učnih okolij, trenutno so najbolj aktivni v projektu, znotraj katerega bodo preizkušali sodobne oblike poučevanja s pomočjo umetne inteligence, z roboti, virtualno in razširjeno resničnostjo. Imajo tudi naziv Digital Schools Award Slovenija. 

So kulturna šola, že več kot deset let pa vsako leto dobijo tudi priznanje za najbolj športno šolo. Med ostale projekte lahko dopišejo Razvijanje pozitivnega samovrednotenja ranljivih otrok, Trajnostna mobilnost, Korak k sončku. Šola letno izvaja štiri šole v naravi.

Njihov trud je usmerjen v to, da je prehrana znotraj obrokov uravnotežena, zdrava in varna, s čimer spodbujajo oblikovanje zdravih prehranjevalnih navad pri odraščajočih otrocih. Že od leta 2015 v jedilnike vključujejo ekološko pridelana živila, živila višje kakovosti in živila lokalnih pridelovalcev oz. proizvajalcev.

Učencem želijo, da ujamejo svojo srečo. Če ujamejo zmago v oddaji, pa bodo denar namenili za opremo v gospodinjski učilnici.

Osnovna šola Hruševec Šentjur
Osnovna šola Hruševec Šentjur FOTO: arhiv šole

Vaš glas šteje!

Julija in Jakob se še naprej borita za najvišje Mercatorjeve donacije. Katere šole naj se razveselijo donacij od četrtega do osmega mesta, pa odločate tudi vi. Med osmimi šolami je tudi Osnovna šola Domžale, ki jo obiskujeta Lana in Ronja, mladi kuharski mojstrici, ki sta se v tokratni oddaji prav tako odlično odrezali - za eno samo zvezdico manj od sotekmovalcev. Na njuni šoli bi tudi z vašo pomočjo radi opremili učilnice, posodobili gospodinjske učilnice z belo tehniko ali kupili dodatno opremo. 

Zato podprite svoje favorite na spletni strani malisef.mercator.si in spremljajte Malega šefa Slovenije vsako nedeljo ob 18:05 na POP TV.


KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Infiltrator
17. 04. 2024 11.16
Kaj pa če bi naredili Master tehnicni mojster oddajo