Mali šef Slovenije

Mladi kuharski mojstri si zaslužijo vašo podporo

Velenje, 01. 05. 2024 09.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Lavini in Emi iz OŠ Trnovo sta se v mini finalu pridružila Leon Taj in Matic iz OŠ Jurija Dalmatina Krško. Oba para se še naprej borita za najvišje Mercatorjeve donacije. Mladi kuharski mojstri, ki so že zaključili svojo pot v Malem šefu Slovenije, pa čakajo na vaše glasove.

Veselje Leona Taja in Matica ob uvrstitvi v mini finale Malega šefa Slovenije.
Veselje Leona Taja in Matica ob uvrstitvi v mini finale Malega šefa Slovenije. FOTO: POP TV

Morska simfonija za mini finale

V drugi polfinalni oddaji Malega šefa Slovenije so se pomerili Vitan in Oliver iz OŠ Draga Bajca Vipava ter Leon Taj in Matic iz OŠ Jurija Dalmatina Krško. Oba para imata visoke kuharske ambicije, zato so žiranti za štiri mojstre izbrali temu primerno nalogo - visoko kulinariko. Od obeh parov so pričakovali moderna krožnika, z modernimi tehnikami priprave, a domače in znane okuse.

Krčana sta se odločila za skok na morje in čeprav so Leonu Taju med pripravo odpovedovale roke, sta imela dober tempo in red na kuharski postaji. S svojim morskim krožnikom sta bila zelo zadovoljna, prav tako žiranti. Jedi so pripisali restavracijski nivo, pohvalili so tehnike in število komponent, ki so bile pravilno pripravljene. Mojca Trnovec je jed opisala kot morsko simfonijo, ki si je zaslužila vseh 15 zvezdic.

V Mercatorju kuhajo dobro

V oddaji Mali šef Slovenije sodeluje 8 osnovnih šol. Vsako šolo predstavlja dvojec učencev, malih kuharskih mojstrov, ki so se in se še bodo med seboj pomerili v različnih kuharskih izzivih za Mercatorjeve donacije v skupni višini kar 30.000 evrov. Osnovne šole, ki bodo skozi oddajo po oceni žirantov zasedle prvo, drugo in tretje mesto, si bodo razdelile 3 najvišje donacije. Preostale šole se bodo lahko potegovale za donacije od četrtega do osmega mesta, njihova uvrstitev pa je odvisna tudi od vaših glasov.

Glasujte za svoje favorite!

 

Ob nakupu izdelkov z oznako Mali šef v Mercatorju na računu prejmete unikatno 16-mestno kodo za glasovanje. Z njo lahko na malisef.mercator.si do 13.5.2024 glasujete za šolo, ki bi ji radi pomagali do donacije. Vsak kupljen izdelek iz nabora Mali šef vam prinese en glas za posamezni par. Spremljajte oddajo Mali šef Slovenije, vsako nedeljo ob 18:05 na POP TV, in glasujte za svoja favorita!

Vsi mladi junaki šova Mali šef Slovenije
Vsi mladi junaki šova Mali šef Slovenije FOTO: POP TV

Prikuhano in priglasovano finančno donacijo Mercatorja bodo osnovne šole sodelujočih učencev tudi letos namenile uresničitvi šolskih projektov, ki bodo imeli pomembno dodano vrednost za izobraževanje ter dobro počutje otrok. Želje so različne, glavni cilj pa ostaja enak: poskrbeti, da bodo otroci radi hodili v šolo ter nabirali nova znanja in veščine - ne le za nadaljnje izobraževanje, temveč za vse življenje.

Vaš glas šteje!

Leon Taj in Matic se bosta skupaj z zmagovalkama prve polfinalne oddaje, Lavino in Emo iz OŠ Trnovo še naprej borila za najvišje Mercatorjeve donacije za svoji osnovni šoli. A tudi na Osnovni šoli Draga Bajca Vipava, ki jo obiskujeta Vitan in Oliver, seveda ne bodo ostali praznih rok. In prav je tako, saj sta mlada kuharska mojstra kljub vsem težavam v polfinalu pripravila zelo okusen krožnik. O tem, kako visoko donacijo naj dobi njuna šola, odločate prav vi.

Lana Osterman Limovšek in Ronja Druškovič Kavšek
Lana Osterman Limovšek in Ronja Druškovič Kavšek FOTO: POP TV

Za Mercatorjeve donacije od četrtega do osmega mesta pa se še naprej poteguje tudi OŠ Domžale, ki ju obiskujeta Lana in Ronja. Dekleti sta bili nasprotnici Leona Taja in Matica v prvem merjenju kuharskih spretnosti v Malem šefu Slovenije.

Lano in Ronjo povezuje ljubezen do kuhanja. Lana je oboževalka oddaje Mali šef Slovenije in prav oddaja jo je navdušila, da se je lotila učenja kuhanja. Že lani je poskušala srečo pri Malem šefu, a pravi, da ji ni uspelo, ker ni imela prave partnerke. Letos jo je našla in to je Ronja, ki ima še 3 brate in 2 sestri, nad kuhanjem pa sta jo navdušili mama in sestra Hana. Obožuje hamburgerje, najbolj zahtevna jed, ki se je je lotila, pa je ramen. Njena kuharska vzornica je Ana Roš.

Planetu Zemlja prijazna šola

Osnovna šola Domžale ima bogato zgodovino, ki sega v leto 1958, leta 2017 pa je postala popolna devetletka. Letos je vpisanih 932 učencev. Cilj šole je zagotavljanje kakovostnega izobraževanja otrokom v lokalni skupnosti. Vključeni so v številne mednarodne projekte, nosijo pa tudi naziv Ekošole, ob čemer se zavezujejo k delovanju za ohranjanje narave in hotenju za spreminjanje v skladu s sonaravnim razvojem kraja, občine in države. Pozneje so se priključili še sorodnemu projektu Planetu Zemlja prijazna šola.

Spodbujajo dobrodelnost, bralno značko, nagrade v regijskem in mednarodnem okviru pobirajo na praktično vsakem področju. Še posebej so ponosni na skupino Sovice, ki je uspešna v evropskem merilu. Petnajst let uspešno deluje debatni klub, vsa leta ekipno in posamično beležijo odlične dosežke, večkrat so bili tudi državni prvaki. Učenci imajo možnost razvijanja svojih interesov in talentov v številnih šolskih in izvenšolskih dejavnostih ter v bogatem nadstandardnem programu.

Denar, zbran prek oddaje, bi potrošili za opremo učilnic, posodobitev gospodinjske učilnice z belo tehniko ali za dodatno opremo.

Osnovna šola Domžale
Osnovna šola Domžale FOTO: arhiv šole

Dobro in trajnostno

Poleg dokazovanja in nagrajevanja kuharskega znanja in kreativnosti je glavni cilj oddaje Mali šef Slovenije osnovnošolcem na nevsiljiv ter zabaven način približati zdravo in uravnoteženo prehrano ter jih naučiti odgovornega ravnanja z živili. Pomembno je, da vedo, zakaj je doma kuhana hrana najboljša in kako premišljeno uporabiti sestavine pri pripravi obrokov, da ostane kar najmanj odpadkov.

Skočite na spletno stran malisef.mercator.si, podprite svoje favorite in spremljajte Malega šefa Slovenije vsako nedeljo ob 18:05 na POP TV.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.