Mali šef Slovenije

Mladim kuharskim mojstrom je uspelo nekaj nemogočega

Velenje, 27. 03. 2024 08.36 | Posodobljeno pred 28 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vitan in Oliver iz OŠ Draga Bajca Vipava sta žirante navdušila s solato, ki so po njuni in zaslugi njunih nasprotnic Lane in Ronje iz OŠ Domžale postale všeč tudi voditelju Sašu Staretu. Prijatelja sta se uvrstila v polfinale šova, vi pa glasujte za šolo, ki bi ji radi pomagali do donacije.

Vitan Lemut in Oliver Sardoč
Vitan Lemut in Oliver Sardoč FOTO: POP TV

Nemogoče je mogoče

Da je nemogoče mogoče, so v novi oddaji Mali šef Slovenije dokazovali Vitan in Oliver iz OŠ Draga Bajca Vipava ter Lana in Ronja iz OŠ Domžale. Pripraviti so morali solato, ki je danes, kot je povedala žirantka Mojca Trnovec, nekaj več. Žirant Jorg Zupan jo je denimo opisal kot polnovredno in samostojno jed, ki mora biti tudi ravno prav kompleksna. In če doma za pripravo le-te izbiramo sestavine iz hladilnika, sta imela kuharska para na voljo dobro založene police v Mercatorjevi trgovini.

Vitan in Oliver sta se odločila žirante navdušiti s solato z lososom v parmezanovi skledi. Slednjo sta pripravila z veliko mero vztrajnosti in medsebojnega spodbujanja. Oliver: "Moraš poskušati. In kaj je na koncu, če poskušaš? Uspeh." In res je bilo tako. Njuna solata je bila zelo lepo začinjena, losos lepo pečen, žiranti so pohvalili preliv in dodatek grantanega jabolka, pa tudi hrustljavo parmezanovo skledo. Jorg: "Ne vem, ali smo mi tako lačni, ali je to tako dobro." Na koncu sta se prijatelja razveselila 12-ih zvezdic, uvrstitve v polfinale šova in posebnega priznanja. Voditelj Sašo Stare je oba para pohvalil z besedami: "Danes ste naredili nemogoče. Naredili ste, da so mi solate postale všeč."

V Mercatorju kuhajo dobro

V oddaji Mali šef Slovenije sodeluje 8 osnovnih šol. Vsako šolo predstavlja dvojec učencev, malih kuharskih mojstrov, ki so se in se še bodo med seboj pomerili v različnih kuharskih izzivih za Mercatorjeve donacije v skupni višini kar 30.000 evrov. Osnovne šole, ki bodo skozi oddajo po oceni žirantov zasedle prvo, drugo in tretje mesto, si bodo razdelile 3 najvišje donacije. Preostale šole se bodo lahko potegovale za donacije od četrtega do osmega mesta, njihova uvrstitev pa je odvisna tudi od vaših glasov.

Glasujte za svoje favorite!

Ob nakupu izdelkov z oznako Mali šef v Mercatorju na računu prejmete unikatno 16-mestno kodo za glasovanje. Z njo lahko na malisef.mercator.si do 13.5.2024 glasujete za šolo, ki bi ji radi pomagali do donacije. Vsak kupljen izdelek iz nabora Mali šef vam prinese en glas za posamezni par. Spremljajte oddajo Mali šef Slovenije, vsako nedeljo ob 18:05 na POP TV, in glasujte za svoja favorita!

Mladi junaki šova Mali šef Slovenije
Mladi junaki šova Mali šef Slovenije FOTO: POP TV

Prikuhano in priglasovano finančno donacijo Mercatorja bodo osnovne šole sodelujočih učencev tudi letos namenile uresničitvi šolskih projektov, ki bodo imeli pomembno dodano vrednost za izobraževanje ter dobro počutje otrok. Želje so različne, glavni cilj pa ostaja enak: poskrbeti, da bodo otroci radi hodili v šolo ter nabirali nova znanja in veščine - ne le za nadaljnje izobraževanje, temveč za vse življenje.

Varno in spodbudno okolje, dobri odnosi in humanost

Vitan in Oliver obiskujeta Osnovno šolo Draga Bajca Vipava, ki jo sestavljajo matična šola v Vipavi in tri podružnice: Podnanos, Goče in Vrhpolje. Poleg kakovostnega pouka želijo učence seznaniti tudi z vsebinami, ki presegajo učni načrt. V okviru podjetniškega krožka tako razvijajo podjetnost, učenci sodelujejo na različnih natečajih in tekmovanjih, kjer dosegajo dobre rezultate. Šoli je bila leta 2022 dodeljena Erasmus akreditacija.

V letošnjem šolskem letu veliko poudarka namenjajo dobremu počutju učencev in zaposlenih. V okviru dejavnosti Varnega in spodbudnega učnega okolja in Erasmus akreditacije poudarjajo dejavnosti in vsebine, ki pri učencih razvijajo čustveno inteligenco. Šola naj zagotavlja varno, spodbudno okolje, v katerem naj si vsi udeleženci prizadevajo za medsebojno povezanost. Slediti želijo dvema temeljnima ciljema: izobraževanju, ki sledi potrebam in interesom učencev, staršev in družbe, ter vzgoji za dobre medsebojne odnose in human odnos do življenja. Če bi zmagali, bi kupili gole za šolsko telovadnico, nove stole za učilnice ali nove projektorje. V kolikor pa se Vitanu in Oliverju zmaga izmuzne, lahko njuni šoli do visoke donacije še vedno pomagate tudi vi, tako da nakupujete v Mercatorju in glasujete zanju na malisef.mercator.si. 

Osnovna šola Draga Bajca Vipava
Osnovna šola Draga Bajca Vipava FOTO: arhiv šole

Dobro in trajnostno

Poleg dokazovanja in nagrajevanja kuharskega znanja in kreativnosti je glavni cilj oddaje Mali šef Slovenije osnovnošolcem na nevsiljiv ter zabaven način približati zdravo in uravnoteženo prehrano ter jih naučiti odgovornega ravnanja z živili. Pomembno je, da vedo, zakaj je doma kuhana hrana najboljša in kako premišljeno uporabiti sestavine pri pripravi obrokov, da ostane kar najmanj odpadkov.

VItan in Oliver vse to že obvladata. 12-letnika sta najboljša prijatelja že 5 let, družita se vsak dan in skupaj igrata igrice. Oba igrata nogomet in zelo rada kuhata. Sta vljudna in prijazna ter lepo vzgojena fanta, pa tudi simpatična. Oliver: "Sva zelo smešna, rada se zabavava, obadva sva radovedna in se ne ustaviva kar takoj, zato sva prišla v Malega šefa."

Oliver se želi s kuhanjem ukvarjati tudi, ko odraste, nad kuhanjem pa ga je navdušila mama. Pravita, da mora vsak kuhar za sabo tudi pospraviti, česar sta se držala tudi v oddaji. Želita se naučiti novih trikov, postopkov in predvsem navduševati žirijo. In to jima je s prvim kuhanjem tudi uspelo.

Kako se bosta odrezala naslednja para mladih kuharskih mojstrov? Mali šef Slovenije se na male zaslone vrača v nedeljo ob 18:05 na POP TV.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3