Mali šef Slovenije

Najmlajši tekmovalki razorožili tudi najstrožjega žiranta

Velenje, 10. 04. 2024 09.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nika in Cataleya iz Osnovne šole Marezige sta s svojimi devetimi in desetimi leti najmlajši tekmovalki letošnje sezone Malega šefa Slovenije. Z jedjo brez napak sta si priborili predzadnje mesto v polfinalu in se še naprej borita za najvišje Mercatorjeve donacije. Katere šole naj se razveselijo ostalih donacij, pa odločate tudi vi.

Nika Grbec in Cataleya Španič Košir
Nika Grbec in Cataleya Španič Košir FOTO: POP TV

Najmlajši tekmovalki pripravita jed brez napak

Od polfinala Malega šefa Slovenije nas loči samo še ena oddaja. Za predzadnjo vstopnico sta se to nedeljo potegovali Nika in Cataleya iz OŠ Ivana Babiča Jagra iz Marezig. Mladi kuharski mojstrici sta si močno želeli zmagati: "Ker nočeva več hoditi v šolo, hočeva hoditi samo še v Malega šefa." In nista ostali samo pri besedah, pa čeprav sta jima na poti stala dva, prav tako odlična kuharja. Da bi prišli do cilja, sta dali vse od sebe. 

Žiranti so na nov meni Malega šefa uvrstili raco, ob tem pa poudarili, da naloga res ni lahka. Dekleti sta morali biti posebej previdni, da sta uporabili čim več ali pa kar celo žival. A bili sta neustrašni, hiteli sta z nabiranjem sestavin, nato pa presenetili s suverenim razkosavanjem race. Videli smo tudi menjavo beder za prsi, zato da bi mladi kuharji bolje izkoristili dodeljeno sestavino.

Niki in Cataleyi je uspelo pripraviti zelo lep in okusen krožnik. Žiranti so pohvalili žameten pire iz buče, okusno omako in pravilno pripravljene račje prsi. Navdušili sta tudi z izredno okusno pašteto, za piko na i pa sta poskrbeli s pravilnim izborom zelišč. Mojca Trnovec: "Res poezija." Ker je bila njuna jed brez napak, sta se razveselili 15-ih zvezdic. 

Navdušili sta celo strogega Jorga Zupana, ki je jed pohvalil kot najboljšo do sedaj. In to je bila ena od želja najboljših prijateljic in sošolk. Z njo v paketu pa sta uresničili še drugo željo, ki je bila - v Malem šefu dokazati, da znata dobro kuhati svoji mladosti navkljub. Nika je namreč stara 9 let in pol, Cataleya jih je dopolnila 10, zato sta najmlajši tekmovalki letošnje sezone.

V Mercatorju kuhajo dobro

V oddaji Mali šef Slovenije sodeluje 8 osnovnih šol. Vsako šolo predstavlja dvojec učencev, malih kuharskih mojstrov, ki so se in se še bodo med seboj pomerili v različnih kuharskih izzivih za Mercatorjeve donacije v skupni višini kar 30.000 evrov. Osnovne šole, ki bodo skozi oddajo po oceni žirantov zasedle prvo, drugo in tretje mesto, si bodo razdelile 3 najvišje donacije. Preostale šole se bodo lahko potegovale za donacije od četrtega do osmega mesta, njihova uvrstitev pa je odvisna tudi od vaših glasov.

Glasujte za svoje favorite!

 

Ob nakupu izdelkov z oznako Mali šef v Mercatorju na računu prejmete unikatno 16-mestno kodo za glasovanje. Z njo lahko na malisef.mercator.si do 13.5.2024 glasujete za šolo, ki bi ji radi pomagali do donacije. Vsak kupljen izdelek iz nabora Mali šef vam prinese en glas za posamezni par. Spremljajte oddajo Mali šef Slovenije, vsako nedeljo ob 18:05 na POP TV, in glasujte za svoja favorita!

 

Mladi junaki šova Mali šef Slovenije
Mladi junaki šova Mali šef Slovenije FOTO: POP TV

Prikuhano in priglasovano finančno donacijo Mercatorja bodo osnovne šole sodelujočih učencev tudi letos namenile uresničitvi šolskih projektov, ki bodo imeli pomembno dodano vrednost za izobraževanje ter dobro počutje otrok. Želje so različne, glavni cilj pa ostaja enak: poskrbeti, da bodo otroci radi hodili v šolo ter nabirali nova znanja in veščine - ne le za nadaljnje izobraževanje, temveč za vse življenje.

Uspešnejše učenje za življenje

Nika in Cataleya obiskujeta Osnovno šolo Ivana Babiča Jagra, ki  ima v Marezigah že dolgo tradicijo. Stara šolska stavba je bila zgrajena že leta 1899, s poukom v njej pa so začeli leta 1900. Trenutno jo obiskuje 275 učencev. Če bi zmagali, bi denar namenili za prenovo gospodinjske učilnice, učilnice na prostem ali za urejanje multisenzorne sobe.

Menijo, da Mali šef Slovenije prav gotovo prispeva k ozaveščanju o pomenu zdravega prehranjevanja in uspešnejšemu učenju za življenje. Zavedajo se, da imajo mediji danes velik vpliv na otroke in mladostnike. Oddaja, kot je Mali šef Slovenije, poudarja pomen priprave sveže, kakovostne in lokalne hrane ter ima velik vpliv pri oblikovanju otrokovega zavedanja o pomenu zdrave in uravnotežene prehrane.

Na šoli se trudijo vključevati čim večji delež bio in eko živil lokalnih dobaviteljev, predvsem pa si želijo ponuditi več rib. Že vrsto let so vključeni v projekt Šolska shema, preko katerega enkrat tedensko učencem poleg šolskih obrokov ponujajo sadje in zelenjavo ter bio mleko ali mlečne izdelke brez dodanega okusa in sladkorja, in sicer med odmori po malici. Na pobudo učencev se vsako leto udeležujejo tekmovanja za Zlato kuhalnico. Povezani so z enoto Rdečega križa in sodelujejo pri akciji Hladilnik toplega srca.

Osnovna šola Marezige
Osnovna šola Marezige FOTO: arhiv šole

Dobro in trajnostno

Poleg dokazovanja in nagrajevanja kuharskega znanja in kreativnosti je glavni cilj oddaje Mali šef Slovenije osnovnošolcem na nevsiljiv ter zabaven način približati zdravo in uravnoteženo prehrano ter jih naučiti odgovornega ravnanja z živili. Pomembno je, da vedo, zakaj je doma kuhana hrana najboljša in kako premišljeno uporabiti sestavine pri pripravi obrokov, da ostane kar najmanj odpadkov.

Vsak glas šteje

Nika in Cataleya se še naprej borita za najvišje Mercatorjeve donacije. Katere šole naj se razveselijo donacij od četrtega do osmega mesta, pa odločate tudi vi. Med osmimi šolami je tudi Osnovna šola Prule, ki jo obiskujeta Mark in Mark, mlada kuharska mojstra, ki sta se v tokratni oddaji prav tako odlično odrezala - za eno samo zvezdico manj od sotekmovalk. Na njuni šoli bi tudi z vašo pomočjo radi kupili krožnike in lončke iz arcopala, morda bi naredili sobo pobega ali kupili rekvizite za fotografsko-snemalni krožek.

Zato podprite svoje favorite na spletni strani malisef.mercator.si in spremljajte Malega šefa Slovenije vsako nedeljo ob 18:05 na POP TV.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brezvode
10. 04. 2024 15.22
Zakaj ne organizirate osnovnošolski masteršef tevanje