OŠ Ivana Roba: Miha in Peter pomagala šoli pri izvedbi posebnega projekta

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
AVTOR
S.C.
Za nami so že tri oddaje druge sezone Mali šef Slovenije, kar pomeni, da imamo tudi že tretja polfinalista. No, če smo bolj natančni – polfinalistki. Da, tudi tokrat sta zmagali dekleti, kar pa ne pomeni, da je za fante že vse izgubljeno. Zaenkrat so še vsi v borbi za naziv "Mali šef Slovenije", potegujejo pa se tudi za denarno podporo, s katero bodo pomagali svoji šoli pri nakupu nečesa, kar res potrebuje. Zato budno spremljajte oddaje in glasujte za svoje favorite, mi pa se bomo spominjali tudi lanskih tekmovalcv in preverili, kako so vplivali na dogajanje na svojih šolah ter ali so šole že vnovčile prejeto podporo. V nadaljevanju preverite, kaj so nam zaupali na OŠ Ivana Roba iz Šempetra pri Novi Gorici, ki sta jo v prvi sezoni uspešno zastopala Peter in Miha.

Tretja oddaja druge sezone je postregla s kopico smeha in zabave.
Tretja oddaja druge sezone je postregla s kopico smeha in zabave.FOTO: POP TV

Tudi tretja oddaja druge sezone je postregla z obilo zabave, smeha in seveda s kulinaričnimi mojstrovinami, ki so tudi tokrat navdušile žirante. Za te so poskrbeli Ana Natalie Dornik in Martina Marković iz OŠ Mengeš ter Domen Mirko Kovač in Izidor Vidmar iz OŠ Planina pri Sevnici, na koncu pa sta za las zmagali dekleti in se tako avtomatsko uvrstili v polfinale. Fanta čaka še ena priložnost.

Glasujte! 

Zabavni kuharski šov Mali šef Slovenije je po novem na sporedu v četrtek ob 20.00 na POP TV. Navijajte za svoje favorite, ki nas bodo iz tedna v teden navduševali s svojimi kuharskimi spretnostmi. Mali junaki se v parih potegujejo za naziv Mali šef Slovenije in za denarno podporo Mercatorja za svojo šolo. Vsaka od njih pripravlja namreč en projekt, ki bo izboljšal njihovo šolsko okolje oziroma počutje učencev. Medtem ko bodo o prvih treh mestih odločali žiranti, bo od vas, dragi bralci in gledalci, odvisna uvrstitev preostalih tekmovalcev. Z nakupom izdelkov z oznako Moje znamke in oznako Mali šef v Mercatorju na računu prejmete kodo in glasujte za šolo po vaši izbiri.

Do sedaj smo tako spoznali že šest parov otrok, v četrti oddaji pa se bosta predstavila še dva. Glede na videno do sedaj, je konkurenca resnično huda, tako da že komaj čakamo, kako se bodo nadobudni tekmovalci odrezali v prihodnjih tednih. Sočasno pa se bomo kot rečeno spominjali tudi otrok iz prve sezone in preverjali, kako so šole vnovčile prejeta sredstva ter kako so tekmovalci vplivali na dogajanje na svojih šolah, bodisi so tudi ostale učence navdušili za kulinarično ustvarjanje bodisi so širili zavedanje o pomeni uravnotežene prehrane. Kolikšno podporo so prejele posamezne šole, ki so sodelovale v lanski sezoni, lahko preverite TUKAJ!

Miha in Peter sta v prvi sezoni šoli prikuhala 5.000 evrov.
Miha in Peter sta v prvi sezoni šoli prikuhala 5.000 evrov.FOTO: arhiv šole

Kako sta Peter in Miha vplivala na dogajanje na svoji šoli?

Prejšnji teden smo pod drobnogled vzeli OŠ Cirila Kosmača, tokrat pa smo odgovore poiskali na OŠ Ivana Roba, ki se nahaja v Šempetru pri Gorici in sta jo lansko sezono zastopala Miha Vidic in Peter Baša. Simpatična fanta sta s svojimi kulinaričnimi spretnostmi osvojila tretje mesto, šoli pa prikuhala 5.000 evrov denarnih sredstev. Ob prijavi v šov so na šoli zapisali, da bi v primeru prejetja sredstev ta namenili za »... jedilnico na prostem. Sredstva bi porabili za nakup dveh novih pečic ter indukcijskih plošč, nap, nakupili pa bi tudi nove kuhinjske pripomočke za gospodinjsko učilnico, saj je vse že zelo staro in obrabljeno.« Trenutno je sicer tako kot vse ostale šole po Sloveniji tudi ŠO Ivana Roba zaprta in učenci pridno opravljajo svoje obveznosti od doma, tako da so prioritete drugje, kljub temu pa so nam iz šole prijazno odgovorili na naša vprašanja.

Kako ste porabili znesek, ki ste ga prejeli v okviru projekta Mali šef Slovenije? Ste ga vsaj delno namenili projektu, ki ste ga lani izpostavili pri predstavitvi?

22. oktobra smo na šoli imeli dobrodelno prireditev ob tednu otroka in 30. obletnici podpisa konvencije o otrokovih pravicah, ki smo jo obeležili z razstavo igrač z naslovom Igrajmo se … igra vedno za vse, na kateri smo želeli prikazati igro in igrače skozi čas. Dnevu, posvečenem tednu otroka, je bila namenjena tudi otvoritev jedilnice na prostem, ki sta jo šoli prislužila Peter in Miha z osvojenim tretjim mestom na tekmovanju Mali šef Slovenije. Dan se je zaključil s pogostitvijo, ki so jo skupaj z našimi kuharji pripravili šolarji, ki radi mešajo po loncih. Že pogled na bogato obložene mize je povedal vse.

Kako so sodelovanje vaših učencev v šovu sprejeli ostali učenci in učitelji?

Menimo, da je večina učencev oddajo spremljala in navijala za naša dva učenca, prav tako učitelji. Z navdušenjem smo čakali vsako naslednjo oddajo ter želeli izvedeti, kako se bo tekmovanje razpletlo, saj nam nista smela nič povedati vnaprej. Po zadnji oddaji smo jima tako na šoli kot tudi v vrtcu pripravili sprejem. Bila sta presrečna.

Se je v zadnjem letu (od konca šova) na vaši šoli povečalo zanimanje za kuhanje s strani učencev?

Kuharska evforija se je v letošnjem šolskem letu malce umirila. Na šoli že drugo leto prirejamo šolsko tekmovanje MasterChef, za katerega se je svoje znanje v tem šolskem letu odločilo pokazati le nekaj učencev. Pri izbirnem predmetu Sodobna priprava hrane in pri urah gospodinjstva pa je želja po kuhanju kot vedno zelo velika.

OŠ Ivana Roba
OŠ Ivana RobaFOTO: Mercator.si

Na kakšne načine na vaši šoli učence (še) spodbujate h kuhanju oziroma jih ozaveščate o prehrani?

Na šoli imamo dve učiteljici gospodinjstva, ki otroke vodita po smernicah zdravega prehranjevanja. Učita jih pripraviti vse od domačih jedi do jedi, pripravljenih z moderno gastronomijo. S praktičnim poučevanjem učenci od predmeta največ odnesejo. Z delom po skupinah pa učence spodbujamo h kolegialnosti. Tekom leta v sklopu gospodinjstva in izbirnega predmeta Sodobna priprava hrane odpira vrata tudi Šolska slaščičarna, katera učencem šole ponuja različne dobrote. Kot šola pa že vrsto let tekmujemo tudi na tekmovanju Zlata kuhalnica.

Sponzorirana vsebina