Mali šef Slovenije

Spodbujajte mlade junake in glasujte za šolo svojih favoritov

Velenje, 20. 03. 2024 09.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Lavina in Ema iz OŠ Trnovo sta se odlično znašli v časovnem stroju Malega šefa Slovenije, ki ju je popeljal 75 let v preteklost. Njunih 15 točk je bil odličen začetek v boju za donacije, svojim favoritom pa lahko pomagate tudi gledalci.

Lavina Vasilijević in Ema Škerjanec
Lavina Vasilijević in Ema Škerjanec FOTO: POP TV

Jed brez napak

V tokratni oddaji Mali šef Slovenije so se štirje mladi kuharji spopadli s prav posebnim izzivom. Lavina in Ema iz OŠ Trnovo ter Mark in Mark iz OŠ Prule so odpotovali v čas, ko ni bilo na voljo toliko sestavin in so bile jedi enostavnejše. Za lažjo predstavo, danes v Mercatorjevih prodajalnah izbirate med 40.000 izdelki, prvi Mercator pa je imel na voljo samo 40 izdelkov. S časovnim strojem je 75 let v preteklost odpotoval voditelj Sašo Stare, da bi nakupil sestavine za kuhanje. Z naborom sta morala para pripraviti moderno jed.

Dekleti sta se spomnili na prato, ki jo je pripravljala Lavinina babica in jima je bila zelo dobra. Žirantka Mojca Trnovec je bila nad idejo navdušena, še bolj nad njunim poznavanjem postopka priprave. Dekleti sta bili izjemno uigrani, poskrbeli sta za čist pult in tudi prvi dokončali svojo jed. Prata je bila okusna, rahla in mehka, žiranti so bili navdušeni tudi nad omako. Z jedjo brez napak sta si Lavina in Ema prislužili vseh 15 žirantskih točk in se tako uvrstili v polfinale šova, Mark in Mark pa bosta dobila še eno priložnost, da se dokažeta.

V Mercatorju kuhajo dobro

V oddaji Mali šef Slovenije sodeluje 8 osnovnih šol. Vsako šolo predstavlja dvojec učencev, malih kuharskih mojstrov, ki so se in se še bodo med seboj pomerili v različnih kuharskih izzivih za donacije v skupni višini kar 30.000 evrov. Osnovne šole, ki bodo skozi oddajo po oceni žirantov zasedle prvo, drugo in tretje mesto, si bodo razdelile 3 najvišje donacije. Preostale šole se bodo lahko potegovale za donacije od četrtega do osmega mesta, njihova uvrstitev pa je odvisna tudi od vaših glasov.

Glasujte za svoje favorite!

Ob nakupu izdelkov z oznako Mali šef v Mercatorju na računu prejmete unikatno 16- mestno kodo za glasovanje. Z njo lahko na malisef.mercator.si do 13.5.2024 glasujete za šolo, ki bi ji radi pomagali do donacije. Vsak kupljen izdelek iz nabora Mali šef vam prinese en glas za posamezni par. Spremljajte oddajo Mali šef Slovenije, vsako nedeljo ob 18:05 na POP TV, in glasujte za svoja favorita!

Mladi junaki šova Mali šef Slovenije
Mladi junaki šova Mali šef Slovenije FOTO: POP TV

Šola srčnih vrednot in odličnosti

Prikuhano in priglasovano finančno donacijo Mercatorja bodo osnovne šole sodelujočih učencev tudi letos namenile uresničitvi šolskih projektov, ki bodo imeli pomembno dodano vrednost za izobraževanje ter dobro počutje otrok. Želje so različne, glavni cilj pa ostaja enak: poskrbeti, da bodo otroci radi hodili v šolo ter nabirali nova znanja in veščine - ne le za nadaljnje izobraževanje, temveč za vse življenje.

OŠ Trnovo Ljubljana, ki jo obiskujeta nedeljski zmagovalki Lavina in Ema, želi Mercatorjevo donacijo denimo nameniti za nakup opreme za gospodinjsko učilnico, šolsko avlo in knjižna gradiva. Pravijo, da so šola srčnih vrednot in odličnosti za zagotavljanje enakovrednih možnosti učencev in učiteljev v Sloveniji, Evropi in po svetu. Njihovo poslanstvo je omogočiti vsakemu posamezniku optimalni razvoj v močno, samozavestno, izobraženo osebnost, ki se bo zmožna odzvati na izzive sodobnega časa. Vrednote OŠ Trnovo so srčnost, znanje, odgovornost, ustvarjalnost in varnost. Danes je OŠ Trnovo sodobna mestna šola z 90 zaposlenimi, ki jo obiskuje 700 učencev. V pouk uvajajo sodobne metode poučevanja, ki jih nenehno nadgrajujejo tudi z uporabo sodobne informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Osnovna šola Trnovo Ljubljana
Osnovna šola Trnovo Ljubljana FOTO: arhiv šole

Cilj je otroke spodbuditi k samostojni pripravi hranljivih obrokov

Seveda so na OŠ Trnovo izjemno ponosni na svoji predstavnici v kuharski oddaji Mali šef, izjemno vsestranski, pa tudi zelo glasni in energični predstavnici, ki nista le sošolki, temveč tudi najboljši prijateljici in veliki zaveznici. Ema je sanjala, da bo šla na MasterChefa, a ker je še nekoliko premlada, je Lavina dala pobudo, da se za začetek prijavita na Malega šefa. In tako sta se znašli za kuhinjskim pultom pripravljeni, da očarata žirante, kar jima je že v prvem izzivu tudi uspelo. Čeprav ju kuhanje izjemno veseli, pa punci priznavata, da sta sami pri hrani kar izbirčni. Emina najljubša sestavina je peteršilj, ne mara pa koriandra, medtem ko je Lavina bolj domača v sladicah, ki jih tudi najraje pripravlja. 

Lavina in Ema sta z osvojeno zmago korak bližje nazivu Mali šef Slovenije in najvišji Mercatorjevi donaciji, a ker je treba otroke spodbujati k samostojnosti in jih opolnomočiti za pripravo okusnih ter hranljivih obrokov, bo Mercator finančno pomoč namenil vsem sodelujočim šolam. 

Končni znesek donacije je pri tem odvisen tudi od vas: ob nakupu izdelkov z oznako Mali šef v Mercatorju na računu namreč prejmete kodo za glasovanje, s katero na malisef.mercator.si glasujete za šolo, ki bi ji radi pomagali do čim višje donacije. 

Dobro in trajnostno

Poleg dokazovanja in nagrajevanja kuharskega znanja in kreativnosti je glavni cilj oddaje Mali šef Slovenije osnovnošolcem na nevsiljiv ter zabaven način približati zdravo in uravnoteženo prehrano ter jih naučiti odgovornega ravnanja z živili. Pomembno je, da vedo, zakaj je doma kuhana hrana najboljša in kako premišljeno uporabiti sestavine pri pripravi obrokov, da ostane kar najmanj odpadkov.

Lavina in Ema sta s svojo prato postavili precej visoka merila pri odločanju sodnikov o končnih kulinaričnih kreacijah in prav zanimivo bo videti, ali bo tudi v naslednji oddaji kateremu od tekmovalnih parov uspelo osvojiti vseh 15 zvezdic. Na srečo nam ne bo treba čakati predolgo; Mali šef se na male zaslone namreč vrača že to nedeljo ob 18:05 na POP TV

 

Sponzorirana objava

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3