Tanja Postružnik Koren: Brez sočutja in sodelovanja ne moremo preživeti

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
AVTOR
Nadja Jurca
KOMENTARJI
8
V oddaji Mali šef Slovenije bo tokrat svoje roke kot 'tretji par rok' malim kuharjem posodila Tanja Postružnik Koren, voditeljica priljubljenega šova Ljubezen po domače. Tokrat smo se z njo pogovarjali o povsem 'domačih' in aktualnih temah.

Tanja Postružnik Koren
Tanja Postružnik KorenFOTO: Damjan Žibert

Naslednja oddaja bo na sporedu v čertek, 2. aprila, ob 20. uri!

Zamujene oddaje si lahko ogledate na VOYO.SI

Tanja Postružnik Koren, voditeljica resničnostnega šova Ljubezen po domačeže na prvi pogled izžareva pozitivizem, dobro voljo. V Malem šefu Slovenije, najbolj simpatičnem kuharskem šovu, bo tokrat imela priložnost pomagati malima kuharjema pri pripravi jedi. Ob tem jo spomin nese v njeno otroštvo. "Če se spomnim sebe pri teh letih, se mi milo stori, saj sem tudi sama zelo rada ustvarjala, predvsem sladice. Najbolj pa sem uživala ob prebiranju in listanju kuharskih knjig in v mislih kuhala, razmišljala, sestavljala jedilnike. Ni bilo vedno vseh sestavin, tudi ni bilo možnosti, da bi lahko naredila to, kar sem si želela, zato sem razvila svoj domišljijski kuharski svet okusov in sestavin, ki pašejo skupaj. Kasneje, ko sem se osamosvojila, sem to lahko udejanjila. In to je najbrž vplivalo tudi na moj gospodinjsko-kuharski razvoj, saj znam skuhati dobro oz. okusno jed iz tega, kar imam na razpolago, brez receptov, brez tehtanja. Improvizacija torej, strast do kuhanja. Pravljica O juhi iz kamna se mi zdi odlična." 

Red ali ustvarjalni nered?

V kuhinji in življenju nasploh ima Tanja, kot pravi, rada "red in hkrati ustvarjalni nered". "Zveni nasprotujoče? Ne, to pomeni, da v naši kuhinji ni meja pri ustvarjanju različnih jedi, a čist pult, sprotno pospravljanje, skrbna poraba sestavin in urejena miza, pogrinjki, to pa mora biti,"pojasnjuje. 

V vsem nekaj pozitivnega

Tanja nasploh rada kuha, sploh v teh časih, ko smo prisiljeni biti doma. "Imam občutek, da bomo zdaj, ko so edine varne trdnjave v teh dneh naši domovi, preizkusili številne nove jedi, recepte in svoja domovanja počistili do vsakega najmanjšega kotička," je prepričana. Ob tem ostaja pozitivnih misli. "In za to moramo biti hvaležni, se dni veseliti, saj je vsak dan, ko se zbudimo zdravi in naši bližnji tudi, darilo. Vemo, da to ni samoumevno. In, ja, hvaležna sem, da je v kuhinji vrvež, da lahko damo kaj na mizo. V kuhinji smo namreč zelo veliko, saj fanta odraščata in jima apetita in idej, kaj bi lahko skuhali, ne manjka."

Na domači mizi se pogosto znajdejo ...

Kot pravi, se v teh dneh pri njih na mizi pogosto znajdejo regrat, čemaž in koprive, pa "juhe od a do ž, palačinke, narastki, kaše, polenta". Zaupala nam je svoj poseben recept za 'mud cake' oz. blatno torto:

Potrebujete: 100 g mletih lešnikov, 100 g čokolade v prahu, 80 - 100 g katerekoli moke, 50 g sladkorja, 2 jajci, pecilni prah iz vinskega kamna, tekočino za zalivanje (rižev napitek, sok, voda - po želji).

Vse skupaj premešamo, da dosežemo gladko maso, ki je podobne gostote, kot je tista za muffine. Spečemo v podolgovatem globokem modelu - kot za kruh, na 180 stopinjah okoli 40 minut. Ko se ohladi, torto prerežemo, namažemo po sredini z domačo marmelado, sama imam najraje borovničevo ali malinovo, postrežemo s sladko smetano. Dober tek!

Poudarek pri Malem šefu je na solidarnosti. Kaj o solidarnosti meni Tanja, so danes otroci solidarni? Znajo pomagati?"Seveda so, seveda smo. Verjamem v dobre ljudi, v sočutne starše in otroke. Verjeti želim tudi v odgovorne voditelje. V teh časih se zavemo, kako potrebujemo drug drugega in kako odvisni smo od dejanj posameznikov, vsakega od nas. Brez sočutja in brez sodelovanja ne moremo preživeti."

Dom - njen najljubši kraj

Spremljajte nas na Facebookuin Instagramu! Z vami bomo redno delili vse pikantne, zabavne in tudi manj zabavne podrobnosti iz šova Mali šef Slovenije!

"Velikokrat sem rekla, da je moj najljubši kraj na svetu dom. In zdaj v to še bolj verjamem. Otroški smeh, nagajivost in smisel, ki ga daje življenju starševsko poslanstvo, mi dajejo vsak dan znova moč, da je vse vredno in pomembno. Samo poglejmo, kako dobro pravzaprav poteka šola na daljavo, koliko truda učitelji in starši zdaj namenjamo temu, da poskrbimo za šolanje doma. Lepo je prejeti sporočilo učiteljev in vzgojiteljev, ki ne predajajo samo nalog in obveznosti, temveč jim je iskreno mar za otroke. Zato pravim, vse je dobro in vse bo dobro. Se pa ničkolikokrat z mislimi sprehodim do ostarelih, osamljenih in bolnih, ki zastoj socialnega življenja še bolj občutijo."

Vsem skupaj Tanja še sporoča: "Radi se imejmo. Iskreno radi."

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Kdo bo naslednji polfinalist?

Bodite z nami in ne pozabite: najbolj 'kulski' hashtag te pomladi je #malisef!

V četrti oddaji Mali šef Slovenije se bosta pomerila kuharski parček iz OŠ Preska Nik Olaj in Nika Zorič ter Sara Hrovat inNaja Hadžić izOŠ Antona Ukmarja KoperKdo se bo bolje znašel s kuhalnico v roki? Kdo bo bolj očaral žirante? 

NE ZAMUDITE:Oddaja  bo na sporedu nocoj ob 20. uri! Zamujene oddaje si lahko ogledate kadarkoli in od koderkoli na VOYO.SI

Glasujte!

V šovu tekmujejo pari, ki obiskujejo različne osnovne šole na različnih koncih Slovenije. Potegujejo se za naziv "Mali šef Slovenije" in denarno podporo s strani Mercatorja, s katero bo zmagovalni par pomagal svoji šoli pri nakupu nečesa, kar res potrebuje. Medtem ko bodo o prvih treh mestih odločali žiranti, bo od vas, dragi bralci in gledalci, odvisna uvrstitev preostalih tekmovalcev. Zatokupujte Moje znamke, prejmite kodo in glasujte za šolo po vaši izbiri!

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Pokažite, kaj znate!

Mercatorjev Mali šef – »kuhanje je kul«

Da kuharski predpasniki, kuhalnice in vse, kar sodi v kuhinjo, ne bo rezervirano samo za tekmovalce v šovu, Mercator, prijatelj kuharskega šova Mali šef, h kuhanju vabi tudi ostale osnovnošolce.

Šole, pokažite nam svoje mojstrovine!
K sodelovanju so vabljeni osnovnošolci, ki obiskujejo predmet sodobna priprava hrane. Mercator vabi, da z njimi delite svoje kreacije, ki jih skupaj z učitelji pripravljate pri kuharskih uricah. Na Mercatorjevem Instagram profilu jih bodo tudi predstavili, tam bo pa potekalo tudi glasovanje za najboljši recept. 30 z največ všečki bo prejelo darilno kartico Mercator v vrednosti 100 evrov.

To pa še ni vse! Osem šol se bo s svojim receptom podalo v finalni krog tekmovanja. Med seboj se bodo pomerili v dvoboju, končni zmagovalec pa prejme glavno nagrado - darilno kartico Mercator v vrednosti 500 evrov. Najbolj zanimivi recepti bodo objavljeni tudi v nekaterih revijah in spletnih portalih.

Kako se lahko prijavite?
Recepte zbirajo vse do 27. 3. 2020. Če že imate kakšno mojstrovino na voljo, jo že lahko pošljete. Splošni pogoji in pravila sodelovanja pri natečajuMercatorjev Mali šef – »kuhanje je kul« so objavljeni na Mercatorjevi spletni strani.

Mali šef - 4. oddaja
Mali šef - 4. oddajaFOTO: POP TV