Mali šef Slovenije

V kuhinji je zagorelo

Ljubljana, 05. 05. 2024 18.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

V zadnji polfinalni oddaji smo spremljali kar dva kuharska dvoboja: prvega za tretje prosto mesto v mini finalu, v katerem so se pomerili Jakob in Julija ter Cataleya in Nika, nato pa se je odvil še mini finale. Mali šefi so znova dokazali, da znajo kuhati bolje kot marsikateri odrasli. Iz ostankov so pripravili domiselne jedi in znova presenetili žirante. Detajli so odločili o super finalistih in naslednjič se bodo za laskavi naziv spopadli Leon Taj in Matic ter Jakob in Julija! Seveda pa čisto brez zapletov ni šlo ...

V prvem kuharskem dvoboju so se pomerili Nika in Cataleya iz OŠ Ivana Babiča-Jagra Marezige ter Julija in Jakob iz OŠ Hruševec Šentjur. Nika in Cataleya sta se odlično pobrali po porazu v prvem kuharskem dvoboju in v polfinale prišli na račun izvrstno pripravljene račke. Julija in Jakob sta imela v preteklosti le težavo dogovoriti se, kdo je glavni, in tudi tokrat nista bila čisto prepričana, kdo naj ima glavno besedo. Zmagovalca tega dvoboja je čakal še mini finale, v katerem so za kuhinjske pulte stopili še Matic in Leon Taj ter Lavina in Ema.

Jakob in Julija ter Nika in Cataleya v boj za mesto v mini finalu.
Jakob in Julija ter Nika in Cataleya v boj za mesto v mini finalu. FOTO: POP TV

Žiranti razkrijejo prvo nalogo

Mojca Trnovec, Jorg Zupan in Gregor Jager so razkrili, da je današnja naloga povezana s proslavljanjem. "Danes bomo imeli zdravo zabavo," je napovedala Mojca. Otroci so za nalogo morali pripraviti zabavne, a zdrave prigrizke. 

V eni minuti so tako mali kuharji poskušali v trgovini nabrat čim več zdravih sestavin za zdrave prigrizke. "Največji izziv je ugotoviti, kaj pripraviti zdravega," je pokomentirala Julija. Nika in Cataleya sta razmišljali, da otroci za rast rabijo veliko zelenjave in beljakovin, zato sta nabirali sestavine za pripravo nabodal. Minuta se je iztekla in samo 60 minut je štiri mlade nadobudne ustvarjalce ločilo od mini finala.

Tokratna naloga – priprava zdravih prigrizkov
Tokratna naloga – priprava zdravih prigrizkov FOTO: POP TV

"Običajno si predstavljamo zabavo s kokicami, prigrizki ... tole je danes za otroke velik izziv," je tokratno nalogo pokomentirala Mojca. Nika in Cataleya sta se lotili priprave piščančjih nabodal, panacotte, kruhkov z mortadelino omako. Julija in Jakob sta pripravljala polento s tunino omako, sirom, grisine in korenčkovega čipsa ter sladice – gresa.

Jakob in Julija
Jakob in Julija FOTO: POP TV

Žirantom so se zdele ideje dobre, a bili so mnenja, da so si otroci naložili zares veliko dela za tako kratek čas. Otroci so kuhali, nenadoma pa je zazvonilo. Tokrat je Cataleya morala čim hitreje na tla zbiti pinjato. Enaka naloga je nato čakala še Jakoba, ki je nalogo opravil precej hitreje – ter se tudi hitreje lahko vrnil v kuhinjo. Cataleya se je pošalila, da si je med mlatenjem predstavljala, da tepe Jorga.

10 minut do konca – panika, a tudi veliki nasmeški

Čas je hitro tekel in 10 minut do konca Nika in Cataleya še nista imeli veliko pripravljenega. Hiteli sta z miksanjem, testo za kruh jima ni vzhajalo ... Cataleya se je zbrala in se odločila popraviti napako. Pri peki mesa sta bili dekleti premalo pozorni ... Kljub temu da jima je tekla voda v grlo, sta ostajali pozitivni in nasmejani.

Nika in Cataleya kljub stiski s časom z nasmeški na obrazih
Nika in Cataleya kljub stiski s časom z nasmeški na obrazih FOTO: POP TV

Jakob in Julija sta tudi hitela s pripravo. Oba para sta se v zadnjih sekundah trudila postaviti jedi na krožnike in z veliko napora jim je le uspelo. Oba para sta imela neizmerno željo po zmagi, a nihče ni bil povsem prepričan, ali bo uspelo.

Žiranti poskusijo jedi

Žiranti so bili zadovoljni z izgledom prigrizkov, ki so jih pripravili otroci. Čips, ki sta ga pripravili Cataleya in Nika, žal ni bil tak, kot sta želeli. Ni bil dovolj hrustljav, Gregorju se je zdel preveč napit z oljem. Nabodala so bila nekatera primerno pečena, nekateri koščki piščančjega mesa pa so bili še surovi. Omakica se je Mojci zdela 'bombastična', tudi Jorgu in Gregorju je bila omaka všeč. Namaz iz mortadele in 'pretepeni kruh', kakor so ga žiranti poimenovali, ker sta ga dekleti kar s kladivom potolkli na koščke, sta jim bila všeč. Panacotta je Mojco bolj spominjala na grški jogurt po teksturi ...

Nabodala Nike in Cataleye
Nabodala Nike in Cataleye FOTO: POP TV

Tunin namaz na koščkih polente, kar sta pripravila Jakob in Julija, je bil žirantom bolj všeč. "Polenta je ravno prav mehka," je pokomentiral Jorg. Tudi nad njunim zelenjavnim čipsom so bili bolj navdušeni. Prav tako so žiranti pohvalili okus in teksturo grisinov in omake. 

Polenta z namazom Jakoba in Julije
Polenta z namazom Jakoba in Julije FOTO: POP TV

Ocene:

Žirija je imela pomembno nalogo – izbrati še tretjega mini finalista. Malim kuharjem so Mojca, Jorg in Gregor podelili zvezdice.

Nika in Cataleya: Mojca 3, Jorg 3 in Gregor 3, skupaj 9 zvezdic.

Jakob in Julija: Mojca 5, Jorg 5 in Gregor 5, skupaj 15 zvezdic. Postala sta zadnja mini finalista!

Jakob in Julija sta se uvrstila v mini finale
Jakob in Julija sta se uvrstila v mini finale FOTO: POP TV

Mini finale je tu!

V mini finalu so se pomerili Julija in Jakob, Ema in Lavina ter Leon Taj in Matic. Čakala jih je še težja naloga kot para v polfinalu: iz ostankov prejšnjega kuhanja so morali pripraviti najboljšo možno jed. Na voljo so imeli ne 60, ampak le 30 minut časa. 

Sašo je odštel do začetka kuhanja, mali šefi pa so se pognali k mizi, na kateri so bile sestavine: palčke, kokice, namazi ... Pari so bili polni idej.

Jakob in Julija sta vzela kokice in bobi palčke in se namenila iz tega pripraviti testo. Leon Taj in Matic sta pripravljala ameriški krožnik s piščancem, pohanim v čipsu, bučkin pire in žličnik s črnimi olivami. Ema in Lavina sta pripravljali piščanca, papriko in čebulo, polento s fondijem, poširano jajce in kokice z rožmarinom. 

Še 15 minut. Matic je hitel s pripravo novih žličnikov, saj so bili prejšnji, ki so plavali v vodi, v kateri sta fanta pogasila pogorel papir, le še za v smeti. Lavina in Ema sta ob tem že zlagali sestavine na krožnike. Jakobu in Juliji je tudi teklo vse po planu ... Ema in Lavina sta pravočasno zaključili z delom in pospravili kuhinjo. Tudi Julija in Jakob sta imela še dovolj časa za pospravljanje. Pri Leonu Taju in Maticu je vladala panika. Minuto do konca sta še hitela, pripravljala – bila sta pod hudim pritiskom. Zlagala sta sestavine na krožnik in se skušala osredotočiti le na kuhanje. Naposled jima je uspelo. "Čeprav je vse, mi nekaj manjka," je pokomentiral Matic, ne povsem zadovoljen s tem, kar sta z Leonom Tajem pripravila. 

Žiranti pokušajo jedi mini finalistov
Žiranti pokušajo jedi mini finalistov FOTO: POP TV

Čas za okušanje

Žiranti so poskušali jedi eno za drugo. Julija in Jakob: okusi so jim zdeli zanimivi, Jorg je pogrešal le malo kisline. Mojci je na prvi pogled deloval krožnik lep, usklajen, ravno prav barvit. Matic in Leon Taj. Žirantom je bil všeč minimalističen krožnik. Okusi so jim bili všeč, sveži, le glede cvrtja se je Gregorju zdelo, da "sta ujela zadnji vlak". Lavina in Ema. Jajček je bil popolno pripravljen, piščanec ravno prav pečen. "Po izgledu smo morda malce več pričakovali, nekaj manjka," je pokomentiral Jorg. Mojci je tudi manjkala pika na i. 

Ocenjevanje

Žiranti so namesto zvezdic podeljevali točke. Možnih je bilo 10 točk.

Leon Taj in Matic: 9 točk 

Ema in Lavina: 8 točk

Jakob in Julija: 9 točk

Veselje super finalistov
Veselje super finalistov FOTO: POP TV

Leon Taj in Matic ter Jakob in Julija so tako postali super finalisti šeste sezone šova Mali šef Slovenije. Ema in Lavina pa sta zasedli odlično 3. mesto, kar pomeni, da sta svoji šoli prikuhali 5.000 evrov!

Ema in Lavina sta šoli prikuhali 5.000 evrov
Ema in Lavina sta šoli prikuhali 5.000 evrov FOTO: POP TV

Oddajte svoj glas in pomagajte razdeliti 30.000 evrov. 

 Spremljajte oddajo Mali šef Slovenije na POP TV in glasujte! 

Ob nakupu izdelkov z oznako Mali šef na računu prejmete kodo za glasovanje. Z njo na malisef.mercator.si glasujete za šolo, ki bi ji radi pomagali do donacije. 

Šolarji, ki tekmujejo v oddaji Mali šef Slovenije, bodo s prvimi tremi mesti, ki jih določi žirija, svojim šolam prinesli zmagovalne donacije, preostale šole, ki tekmujejo v oddaji, pa so odvisne od vaših glasov. Zato glasujte in pomagajte mednje razdeliti skupaj 30.000 evrov. 

Še več zanimivosti o naših letošnjih malih velikih kuharjih lahko izveste TUKAJ. Oddaje Mali šef Slovenije si lahko en dan vnaprej pogledate na VOYO.

Glasovanje poteka od 11. 3. 2024 do 13. 5. 2024.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

_Heisenberg_
05. 05. 2024 20.00
-2
Voda na vrelo olje