Mali šef Slovenije

Visoka pričakovanja žirantov, mali šefi so se izkazali

Ljubljana, 31. 03. 2024 18.50 | Posodobljeno pred 17 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nadja Jurca
Komentarji
1

Še zadnja dva para malih šefov sta se pomerila za mesto v polfinalu. Ambiciozni štirje kuharji so se zbrano lotili tokratnega izziva – priprave treh različnih jedi z eno rdečo sestavino. Žiranti so imeli velika pričakovanja. Odločale so malenkosti in naposled sta si zmago ter s tem nastop v polfinalu prislužila Leon Taj in Matic.

Še zadnja dva para sta pokazala svoje kuharske veščine. Prvi par sta bila Julija in Jakob iz OŠ Hruševec Šentjur. 11-letnika sta dobra prijatelja, ambiciozna kuharja, ki sanjata o Michelinovih zvezdicah. Njuna nasprotnika sta bila Leon Taj in Matic iz OŠ Jurija Dalmatina Krško. Matic ima bojda dober okus in prispeva, da so jedi perfektne, medtem ko ima Leon Taj menda več izkušenj in znanja. Leon Taj sanja, da bi postal kuhar, Matic pa gorski kolesar, vseeno pa si želi nekoč imeti svojo gostilno.

Težka naloga za male šefe.
Težka naloga za male šefe. FOTO: POP TV

Sašo in žiranti razkrijejo izziv

Mojca Trnovec, Jorg Zupan in Gregor Jager so napovedali, da se tokrat obeta srčna oddaja in rdeča nit je bila tako kuhanje z rdečimi sestavinami. Vsak kuharski par si je moral izbrati eno rdečo glavno sestavino in jo pripraviti na tri načine.

Julija in Jakob ter Leon Taj in Matic so se pognali k pultu z rdečimi sestavinami. Matic in Leon Taj sta pomislila, da določena sestavina, ko je termično obdelana, lahko spremeni barvo. Izbrala sta papriko. Julija in Jakob sta izbrala paradižnik. Nato so stekli še v trgovino in skrbno izbrali preostale sestavine.

Nabiranje sestavin za pripravo jedi.
Nabiranje sestavin za pripravo jedi. FOTO: POP TV

Mali šefi v akciji

Začelo se je odštevanje: za pripravo rdeče sestavine na tri načine so imeli mali kuharji točno 60 minut časa. Leon Taj in Matic sta bila že v začetku samozavestna, Julija in Jakob sta začutila, da je konkurenca močna. Vseeno pa sta tremo uspešno premagovala.

Matic in Leon Taj sta se naloge lotila samozavestno in zbrano.
Matic in Leon Taj sta se naloge lotila samozavestno in zbrano. FOTO: POP TV

Leon Taj in Matic sta se odločila za pripravo gaspača, solate s steakom in papriko, papriko, polnjeno z nadevom iz mocarele in mlade čebule. Julija in Jakob sta pripravljala šakšuko s kozicami, brokolijem in šparglji.

Julija in Jakob sta ves čas lepo sodelovala.
Julija in Jakob sta ves čas lepo sodelovala. FOTO: POP TV

Oba para sta bila zagnana, pri Juliji in Jakobu je bilo čutiti nekaj malega stresa. Nenadoma je zazvonilo – Jakob in Matic sta morala odigrati tri v vrsto. Jakob je izgubil. Medtem ko je Matic stekel za štedilnik, je moral Jakob najprej odplesati kot špaget. Nato se je v kuhinjo vrnil še on. Oba para sta mirno in zbrano nadaljevala z delom. "Opažam, da oba para dobro sodelujeta, pravo timsko delo," je vmes pokomentirala Mojca. Zazvonilo je drugič in igra je čakala še Julijo in Leona Taja. Julija je zgubila in se morala začeti histerično smejati. Po uspešno opravljeni nalogi se je vrnila v kuhinjo in ostalo je še 15 minut za zaključevanje jedi.

Tri minute pred koncem pri Juliji in Jakobu še ni bilo vse nared za postavitev na krožnik. Minuta do konca. Jed še ni bila pečena ... Jakob in Julija sta bila živčna. Tudi Leonu Taju in Maticu je voda počasi že tekla v grlo.

V zadnjih desetih sekundah so pare spodbujali tudi žiranti. Paroma je uspelo! Mali šefi so vse postavili na krožnik, kot so si zamislili.

Visoka pričakovanja žirantov

Krožnik, ki sta ga pripravila Julija in Jakob.
Krožnik, ki sta ga pripravila Julija in Jakob. FOTO: POP TV

"To je najbolj ekonomično kuhanje. Nobenih odpadkov, nobenih ostankov," je bila nad kuhinjo Julije in Jakoba navdušena Mojca. V šakšuki so žiranti pogrešali nekaj več rdeče barve, rdeča je bila namreč nit tokratnega kuhanja, ko so predrli jajček, pa so bili zadovoljni, saj se je lepo razlil. Mojca je bila navdušena nad okusi. Jorgu je bilo všeč, da sta vkomponirala veliko zelenjave, pogrešal je le malo več karakterja, nekaj več soli in popra.

Jed, ki sta jo pripravila Matic in Leon Taj
Jed, ki sta jo pripravila Matic in Leon Taj FOTO: POP TV

Pri Maticu in Leonu Taju je bilo še nekaj ostankov jedi v posodah. Jorg je poskusil in njegov komentar je bil: "Uf, Uf," – zdelo se mu je preslano. Navdušen ni bil niti nad teksturo pri polnjeni papriki. Preveč je bilo zdrizasto in pikantno. Njun tretji krožnik mu je bil sicer všeč. Mojca je jed ocenila za harmonično. Gregor je bil navdušen, da so se vse jedi skopaj izjemno lepo povezale.

Ocene:

Jorg je še pred podeljevanjem zvezdic dejal, da je imel visoka pričakovanja in naznanil je, da bo tokrat zvezdice podelil malce drugače kot običajno. Obema paroma je povedal, kaj mu je bilo všeč in kaj je pri jedeh pogrešal, nato pa obema podelil enako število zvezdic. Tudi Gregor je storil enako – paroma je podelil enako število zvezdic. Zadnja je zvezdice podelila še Mojca in tako odločila o zmagovalcu.

Julija in Jakob: Jorg 4, Gregor 5 in Mojca 4 zvezdice, skupaj 13 zvezdic.

Leon Taj in Matic: Jorg 4, Gregor 5 in Mojca 5 zvezdic, skupaj 14 zvezdic. Postala sta še zadnja polfinalista!

Jorg Zupan, Mojca Trnovec in Gregor Jager so paroma podelili zvezdice.
Jorg Zupan, Mojca Trnovec in Gregor Jager so paroma podelili zvezdice. FOTO: POP TV

Pri Juliji in Jakobu je zavladala žalost, oblile so ju solze, a igre še ni konec. Čaka ju še drugi krog, kjer se bosta znova potegovala za nastop v polfinalu. V prihodnji oddaji bo tako že prvi par moral zapustiti šov.

Jakob in Julija bosta imela še eno možnost za preboj v polfinale.
Jakob in Julija bosta imela še eno možnost za preboj v polfinale. FOTO: POP TV

Oddajte svoj glas in pomagajte razdeliti 30.000 evrov. 

Spremljajte oddajo Mali šef Slovenije na POP TV in glasujte! 

Ob nakupu izdelkov z oznako Mali šef na računu prejmete kodo za glasovanje. Z njo na malisef.mercator.si glasujete za šolo, ki bi ji radi pomagali do donacije. 

Šolarji, ki tekmujejo v oddaji Mali šef Slovenije, bodo s prvimi tremi mesti, ki jih določi žirija, svojim šolam prinesli zmagovalne donacije, preostale šole, ki tekmujejo v oddaji, pa so odvisne od vaših glasov. Zato glasujte in pomagajte mednje razdeliti skupaj 30.000 evrov. 

Še več zanimivosti o naših letošnjih malih velikih kuharjih lahko izveste TUKAJ. Oddaje Mali šef Slovenije si lahko en dan vnaprej pogledate na VOYO.

Glasovanje poteka od 11. 3. 2024 do 13. 5. 2024.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SlepiSlovenc
31. 03. 2024 20.47
+2
Hvaljen bodi Jezus Kristus. Amen