7°C

Žiranti navdušeni: To se dela v vrhunskih restavracijah!

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
AVTOR
N.J. /
KOMENTARJI
4
V četrti oddaji Malega šefa Slovenije sta se pomerila najstarejša para letošnje sezone. Tekmovalcem so se v kuhinji pridružile babice in dišalo je po potičkah. Miha in Viko je njuna posebna tortica ponesla v polfinale, a pot do zmage je bila vse prej kot enostavna.

Spremljajte oddajo Mali šef Slovenije na POP TV in glasujte

Prekmurca Vika in Miha iz OŠ Turniščesta se borila proti Kamničanoma Aljažu in Katarini iz OŠ Marije Vere. V spretnostnem izzivu 'A obvladaš?' so se tekmovalci najprej pomerili v trenju orehov. Para sta ubrala različne taktike. Aljaž in Katarina sta oba trla orehe, Vika in Miha pa sta jih najprej oba trla, nato pa sta si delo razdelila. Miha jih je trl in Vika luščila. Ta taktika se je izkazala za najboljšo. Prekmurca sta kmalu povedla – in tudi zmagala. Priborila sta si prednost v drugem izzivu. Med štirimi možnostmi sta izbrala '5 minut', torej sta namesto 60 minut lahko kuhala 65. 

Glavni krožnik tokrat za sladkosnede

Mojca je v življenju spekla že za več kot tisoč kilogramov potice, in kot pravi, ji vonj potice vedno pričara družino, prijatelje."Kar nekaj potic je šlo skozi moje roke, a se vsakič sprašujem, ali je 'taprava'," je priznala in dodala, da je tudi pri njeni potici tisti glavni trenutek resnice takrat, ko odreže prvi kos – komaj takrat je zares prepričana, ali je potička uspela. 

Mojca je spekla že za več kot 1000 kg potic.
Mojca je spekla že za več kot 1000 kg potic.FOTO: POP TV

Tokrat se je glavnega izziva domislila Mojca in malim šefom naložila ne ravno najlažjo nalogo. V 60 minutah so morali iz surovin potice speči novo sladico, iz trgovine pa so lahko vzeli še dve dodatni sestavini po svoji želji. 

Vika in Miha sta se lotila priprave orehove tortice s slano karamelo in limonino jajčno omako,Katarina in Aljaž pajabolčne orehove ocvrte pite. Osnova je bilo posebno testo, ki ga je predlagal Aljaž, za pripravo pa je uporabil skrivnost svojega dedija. Katarina je vzela vajeti v roke in organizirala potek dela, Aljaž je lepo sledil. Miha in Vika sta za drugim pultom lepo sodelovala, delo je potekalo brez zapletov. Nenadoma je v studio prišlo presenečenje za vse tekmovalce – njihove babice! Malim šefom so pomagale pri kuhanju in se malce pošalile s svojimi vnučki, jih pohvalile in jim vlile veliko dodatne energije in veselja. 

Osem minut pred koncem Aljažu in Katarini ni šlo vse po načrtu. Čežana ni imela prave teksture, čokolada jima ni bila všeč – Katarina je začela obupovati, a na koncu sta oba para vseeno pravočasno postavila sladice na krožnike. 

Ostali so brez besed

Mojca je takoj pohvalila že sam videz krožnika, ki sta ga prednjo postavila Vika in Miha. Poskusila je in usta so se ji razlezla v širok nasmešek."Uspela vama je, fantastična je,"je pohvalila karamelo in nato še celo sladico. Imela ni nobene pripombe. Njenemu mnenju sta se pridružila tudi Jorg in Uroš."To se dela v vrhunskih restavracijah," je dodal Uroš. "Res vama čestitam."

Krožnik, ki sta ga pripravila Miha in Vika.
Krožnik, ki sta ga pripravila Miha in Vika.FOTO: POP TV

Katarina in Aljaž sta krožnik na mizo položila rahlo prestrašena, saj jima ni uspelo vse tako, kot sta želela. Ganaš se jima je zdel pregost, čežana premalo kremasta. Mojca se je strinjala. "Ideja je zelo zanimiva,"je pohvalila Mojca, ki je sicer na krožniku pogrešala nekaj svežine."Čokolado sta malo preveč segrevala,"je pokomentiral Jorg. "Všeč mi je testo, sladica je dobra. Morda sta malce zašla, a je dobra sladica." "Danes ni bil čisto vajin dan, a to so napake, ki se lahko zgodijo vsakomur,"  je dodal Uroš. "Sladica je dobro zamišljena, sladica je dobra, so pa detajli, ki mogoče danes niso uspeli."

Krožnik, ki sta ga pripravila Aljaž in Katarina.
Krožnik, ki sta ga pripravila Aljaž in Katarina.FOTO: POP TV

 

Ocenjevanje:

Aljaž in Katarina:Uroš 4, Mojca 4, Jorg 4, torej skupaj 12 zvezdic.

Miha in Vika: Uroš 5, Mojca 5 in Jorg 5. Tudi njima je uspelo to, kar je teden prej uspelo Inji in Živi – zbrali sta vseh 15 točk in si prislužila nastop v polfinale.

Oddajte svoj glas in pomagajte razdeliti 30.000 evrov!

Spremljajte oddajo Mali šef Slovenije na POP TV in glasujte

Ob nakupu izdelkov z oznako Mali šef prejmete na računu kodo za glasovanje. Z njo na malisef.mercator.si glasujete za šolo, ki bi ji radi pomagali do donacije. 

Šolarji, ki tekmujejo v oddaji Mali šef Slovenije, bodo s prvimi tremi mesti, ki jih določi žirija, svojim šolam prinesli zmagovalne donacije, preostale šole, ki tekmujejo v oddaji, pa so odvisne od vaših glasov. Zato glasujte in pomagajte mednje razdeliti skupno 30.000 evrov. 

Še več zanimivosti o naših letošnjih malih velikih kuharjih lahko izveste TUKAJ.  Oddaje Mali šef Slovenije si lahko en dan vnaprej pogledate na VOYO.