Živčnost med kuhanjem na vrhuncu, ob ocenjevanju ostali odprtih ust

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
AVTOR
Nadja Jurca
KOMENTARJI
7
Kot zadnja sta se neposredno v polfinale šova Mali šef Slovenije uvrstila Nik in Nika iz OŠ Preska, ki sta nalogo opravila z odliko. Boj za četrto mesto v polfinalu pa je bil vse prej kot miren, saj se je od napetosti med tekmovalci kar iskrilo.

Mali šef - 4. oddaja
Mali šef - 4. oddajaFOTO: POP TV

Tokrat so se v kuhanju pomerili …

Naslednja oddaja bo na sporedu v čertek, 2. aprila ob 20. uri!

Zamujene oddaje si lahko ogledate na VOYO.SI

Sara Hrovat inNaja Hadžić izOŠ Antona Ukmarja Koper sta se ob novici, da bosta kuhali v Malem šefu, skoraj zjokali. Naja sicer trenira ples, a je po napotkih mamice za nekaj časa ples postavila na stranski tir, češ da se mora posvetiti šoli. Sara trenira gimnastiko in igra klavir. Sta najboljši prijateljici in radi kuhata skupaj, pečeta sladice, eksperimentirata …

Nik Olaj in Nika Zoričiz OŠ Preska sta prijatelja. Nik trenira plezanje in z Niko snema zabavne videe za svoj YouTube kanal. Pravi, da bo slavni 'youtuber'. Prepotoval je že pol sveta. Nika trenira sinhrono plavanje in se ponaša z nazivom prvakinje. Rada riše in bere stripe. Vsi mislijo, da sta par, a sta menda le najboljša prijatelja, ki se zares dobro razumeta.

Prvi izziv: 'A obvladaš?!'

Tokratni izziv je t. i. 'ruleta z jajci'. V skledah je bilo naloženih kup trdo kuhanih jajc, le pet v vsaki skledi pa je bilo surovih. Za nalogo so morali mali šefi čim prej najti surova jajca – in to z razbijanjem na Uroševi in Jorgovi glavi. Da se kdo ne bi razburjal - Sašo je pojasnil, da so bila vsa jajca, ki so bila uporabljena v izzivu, s poteklim rokom uporabe.

Spremljajte nas na Facebookuin Instagramu! Z vami bomo redno delili vse pikantne, zabavne in tudi manj zabavne podrobnosti iz šova Mali šef Slovenije!

Vsi štirje tekmovalci so hiteli, razbijali jajca drugega za drugim. Prvega sta razbila Nika in Nik. Sledili so drugi, tretji, četrti. Sara in Naja sta hitro razbili štiri surova jajca in izenačili, a sta Nik in Nika z nekaj sreče pred njima razbili petega. 

Nika in Nik sta si priborila dve pomembni prednosti: pet minut prednosti pri kuhanju in tretji par rok, česar sta se zelo razveselila.

Mali šef - 4. oddaja
Mali šef - 4. oddajaFOTO: POP TV

Glavni izziv: 'Najboljši krožnik'

Tokrat so žiranti za glavno sestavino izbrali raco, ki jo morajo pripraviti v obliki čim bolj inovativne ulične jedi. Oba para sta se zapodila v trgovino in mali šefi so nabrali polne košare sestavin. Nik in Nika sta pričela s pripravo račjih prsi v krompirjevi tortilji, zelenjavo in pomarančno ter jogurtovo omako z zelišči. Pet minut kasneje sta začeli s pripravo še Naja in Sara.

Nik in Nika sta ju na prvi pogled ocenila kot 'slabši in panični'. Delali sta žemljice, a jima ni šlo najbolje. Po Sarinem mnenju so bile premajhne. Nika je za drugim kuharskim pultom mesila testo, ki je bilo prekrhko …

Žiranti navdušeni nad idejami

Bodite z nami in ne pozabite: najbolj 'kulski' hashtag te pomladi je #malisef!

Kljub temu, da sta para delovala nekoliko panično, so bili žiranti navdušeni nad samimi idejami in zahtevnostjo priprave jedi. Uroša je skrbelo le, ali bodo uspeli pravilno speči račko.

Sašo je naznanil zadnjih 10 minut. Med malimi šefi je tlelo in Nik in Nika sta za 5 minut pred koncem 'naročila' tretji par rok. V studiu se jima je pridružila Tanja Postružnik Koren, ki sta jo prosila za pomoč pri postavitvi. Nik in Nika sta bila njene pomoči izjemno vesela. Sara in Naja sta se medtem prepirali zaradi umazanega krožnika, žemljice niso bile pečene, živčnost je bila na vrhuncu. Krožnik Primork je razpadal. Pri Niku in Niki je situacijo mirila Nika. 30 sekund pred koncem sta Sara in Naja našli rešitev – pripravili sta le en sendvič namesto treh. Dekleti nista bili zadovoljni, Nik in Nika pa sta ob tem pokala od samozavesti.

Ocenjevanje

Naja in Sara sta prvi predstavili jed žirantom. Uroš je kar jedel in jedel, Mojca je prikimavala, Jorg prav tako. "Ideja je krasna," je pohvalil Uroš in dodal, da je zahtevnost velika. Pohvalila je tudi Mojca – od okusov do izvedbe. Raco sta lepo spekli in natrgali, po Uroševem mnenju je bilo mesa za spoznanje premalo. Žemljica je bila malo premalo 'puhasta'.

Nik in Nika sta samozavestno postavila krožnik pred žirante. Jorg je pohvalil okus, strukturo, le kakšno začimbo bi še dodal. Mojci je bila všeč račka v kombinaciji z omakicami, dodala bi še ščepec soli. Uroš, ki je pri soli tudi sicer zmeren, je dejal le 'vau'.

Mali šef - 4. oddaja
Mali šef - 4. oddajaFOTO: POP TV

Ocene

Naja in Sara sta prejeli od Uroša 4, od Mojce 4 in Jorga prav tako 4, skupno torej 12 točk. Ocen sta se razveselili, saj sta pričakovala manj.
Nik in Nika sta od Jorga prejela 4, Uroša 5 in Mojce prav tako 5. S skupnim izkupičkom 14 točk sta se v polfinale uvrstila z največ zbranimi točkami. Hkrati pa sta se zapisala kot prva prejemnika 5 točk v tej sezoni Malega šefa Slovenije.

Čestitke vsem polfinalistom in tudi vsem ostalim malim šefom, ki bodo imeli priložnost v naslednjih oddajah še enkrat pokazati svoj kuharski talent.

Glasujte!

V šovu tekmujejo pari, ki obiskujejo različne osnovne šole na različnih koncih Slovenije. Potegujejo se za naziv "Mali šef Slovenije" in denarno podporo s strani Mercatorja, s katero bo zmagovalni par pomagal svoji šoli pri nakupu nečesa, kar res potrebuje. Medtem ko bodo o prvih treh mestih odločali žiranti, bo od vas, dragi bralci in gledalci, odvisna uvrstitev preostalih tekmovalcev. Zatokupujte Moje znamke, prejmite kodo in glasujte za šolo po vaši izbiri!

Pokažite, kaj znate!

Mercatorjev Mali šef – »kuhanje je kul«

Da kuharski predpasniki, kuhalnice in vse, kar sodi v kuhinjo, ne bo rezervirano samo za tekmovalce v šovu, Mercator, prijatelj kuharskega šova Mali šef, h kuhanju vabi tudi ostale osnovnošolce.

Šole, pokažite nam svoje mojstrovine!
K sodelovanju so vabljeni osnovnošolci, ki obiskujejo predmet sodobna priprava hrane. Mercator vabi, da z njimi delite svoje kreacije, ki jih skupaj z učitelji pripravljate pri kuharskih uricah. Na Mercatorjevem Instagram profilu jih bodo tudi predstavili, tam bo pa potekalo tudi glasovanje za najboljši recept. 30 z največ všečki bo prejelo darilno kartico Mercator v vrednosti 100 evrov.

To pa še ni vse! Osem šol se bo s svojim receptom podalo v finalni krog tekmovanja. Med seboj se bodo pomerili v dvoboju, končni zmagovalec pa prejme glavno nagrado - darilno kartico Mercator v vrednosti 500 evrov. Najbolj zanimivi recepti bodo objavljeni tudi v nekaterih revijah in spletnih portalih.

Kako se lahko prijavite?
Recepte zbirajo vse do 27. 3. 2020. Če že imate kakšno mojstrovino na voljo, jo že lahko pošljete. Splošni pogoji in pravila sodelovanja pri natečajuMercatorjev Mali šef – »kuhanje je kul« so objavljeni na Mercatorjevi spletni strani.

Zmagovalni krožnik Nike in Nika.
Zmagovalni krožnik Nike in Nika.FOTO: POP TV

Krožnik, ki sta ga pripravili Naja in Sara.
Krožnik, ki sta ga pripravili Naja in Sara.FOTO: POP TV