MasterChef Slovenija

Amadeja najboljša v izredno težkem izzivu, odslej z imuniteto

Velenje, 16. 04. 2024 22.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zmagovalci skupinskega izziva so morali poustvariti sladico, ki jo je pripravila slaščičarska mojstrica Urša Pikec. Sladici, ki je tekmovalci niso videli in zanjo niso dobili recepta, se je najbolj približala Amadeja Lube. Priborila si je tretjo značko imunitete.

Rdeči nagelj

Zmagovalci skupinskega izziva, Rok Novak, Martina Pušnik, Amadeja Lube in Matej Muhvič, so se pomerili v boju za že tretjo imuniteto v tekmovanju. Izziv je posebej zanje pripravila Urša Pikec, ki dela kot sous-chefinja v hotelu s petimi zvezdicami v Londonu. Urša je tekmovalcem svetovala: "Vztrajno in potrpežljivo se vedno pride do cilja, ampak če pa tako ne gre, pa včasih kar z glavo skozi zid."

Sodniki in gostja Urša Pikec
Sodniki in gostja Urša Pikec FOTO: POP TV

Poustvariti so morali njeno sladico Rdeči nagelj, ki pa je pred okušanjem sploh niso videli. Poleg tega niso dobili ne recepta zanjo, ne seznama sestavin, pripraviti so jo morali le na osnovi opisa. Urša: "Ta rdeča lepotica stoji na sladkem biskvitu iz nežnih pistacij, umešanem v puhast beljak z dodatkom eliksirja iz vrtnic. Notranjost sladice sestavljata mousse iz bele čokolade in ličija. V sami sladici se skriva ledeno srce, v katerem sta se povezala liči in malina in ustvarila sladko-kislo kombinacijo. Še zamrznjeno lepotico ovijemo v rdeč plašč sijoče glazure, na koncu ji na glavo položimo še rdeč klobuk v obliki nageljna. Klobuček prekrijemo z rdečim žametnim pršilom in dodamo ščep zlatih bleščic."

Tekmovalci so morali opis v 120-ih minutah spremeniti v sladico. Matej, Rok in Martina niso kuhali z veliko izkušnjami, še največ jih je s svojo babico nabrala Amadeja. Mateju so bližje sirove torte in bosanske sladice, Roku pa zavitki in potice.

Rdeči nagelj Urše Pikec
Rdeči nagelj Urše Pikec FOTO: POP TV

Amadeja pokaže največ znanja

Urša je povedala, da je izziv zelo zahteven zaradi veliko komponent in časovne omejitve, tekmovalce je med pripravo usmerjala na pravo pot glede časovnice in sestavin. Matej je ugotovil, da je namesto pistacije uporabil pasijonko, tudi v nadaljevanju je imel velike težave. Priznal je, da enostavno nima pojma. Martina je prav tako spregledala pistacije in se je še enkrat lotila priprave biskvita. Poleg tega jo je skrbelo, ker ni še nikoli pripravljala mouseea, a tudi za biskvit se ni spomnila prave recepture.

Še najbolj je s svojim znanjem in napredkom navdušila Amadeja, a je pozabila na rdečo barvo v modelirni masi in glazuri, zato je pohitela s popravki. Ko je mousse že oblila z glazuro in ga želela prestaviti, pa se ji je tortica zaradi trenutka nepazljivosti obrnila. A se je borila do konca in tortico dokončala po svojih najboljših močeh.

Rdeči nagelj in Amadejin približek
Rdeči nagelj in Amadejin približek FOTO: POP TV

Tretja značka imunitete za Amadejo

Četverica je po dveh urah končno videla sladico, ki jo je pripravila gostja. Občudovali so njeno prefinjenost, lepe barve in delali primerjave s svojimi izdelki. Matej je priznal: "To ni niti približek, niti sestra, niti bratranec, niti parodija." Njegova sladica je odražala neznanje na področju priprave sladic. Biskvit ni bil dovolj pečen, hkrati pa nepravilno pripravljen. Drobljenec je bil predebel in ni bil dovolj pečen, žele je bil brez okusa, še najboljši je bil njegov mousse. Mojmir mu je svetoval, naj v roke vzame kakšno knjigo.

Martinina sladica je razočarala z videzom in komponentami. Biskvit je imel okus po jajcih in kot je povedala Urša, je bil bolj podoben omleti. Malinina sredica je bila okusna, mousse pa ni imel okusa po čokoladi ali ličiju.

Rokova glazura ni bila rdeča, je pa bila sladica lepa ob prerezu. Bila je tudi okusna, mousse je bil lepo pripravljen, sredica lepo kiselkasta, v biskvitu pa ni bilo dovolj pistacije. A je bil tekmovalec na koncu lahko zadovoljen z uspehom.

Amadeja je bila deležna pohval najprej za izgled sladice, nato še za organizacijo in to, da je poslušala nasvete. Urša: "In mislim, da se to odraža v tvoji slaščici." Karim je ob prerezu pohvalil sredico, celotno sladico pa kot izredno sočno. Uršo je zmotil mousse, ki je bil preveč stepen in zato gost. Je pa lepo okušala liči, vrtnico in maline. Kljub lepim komentarjem je Amadeja razočarala samo sebe, saj ni dostavila popolne sladice. A na koncu je bilo najbolj pomembno to, da se je z njo najbolj približala Uršini sladici, zato odslej nosi značko imunitete. 

Ne zamudite nove oddaje MasterChefa Slovenija jutri ob 21.15 na POP TV.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Samotok
17. 04. 2024 17.03
+1
Direktor je odigral svojo vlogo . Bravo Rok
Oliguma
17. 04. 2024 09.48
+5
Punca je pridna in zagnana..
Malo_sutra
17. 04. 2024 08.59
-3
Vse 4 bi poslal domov, res slabo… da imaš recept in ne zadaneš niti malo.
SigmaP40
17. 04. 2024 10.59
+3