MasterChef Slovenija

Luka Pangos je zmagovalec desete sezone MasterChefa Slovenija

Ljubljana, 26. 06. 2024 20.57 | Posodobljeno pred 20 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Su.S., E.M.
Komentarji
60

Klara Šmigoc si je v drugem finalnem večeru s svojo sladico priborila vseh 30 točk, a je Luka Pangos s svojo sladko kreacijo ohranil prednost in postal novi MasterChef Slovenije. Poleg pokala je domov odnesel še 50.000 evrov, v tekmovanju pa je našel samega sebe.

Mir in optimizem 

Finalista desete sezone MasterChefa Slovenija sta se morala po predjedi in glavni jedi izkazati s finalno sladico. Luka Pangos je v prvem finalnem večeru pridobil 7 točk prednosti, napovedal pa je tesen izid. Klara Šmigoc je ocenila, da Luka nima možnosti, da jo premaga s sladico. Klara: "Danes je praktično na kocki vse. Borim se za ta cilj, katerega sem si začrtala, preden sem prišla v to MasterChef kuhinjo, in jaz res upam, da se mi uresničijo sanje." Luka je bil pred zadnjim dvobojem miren, saj sta prejšnjič prebila led z dvema napornima kuhanjema.  

Najpomembnejši gostje  

Mojmir Šiftar: "Nocoj bo eden izmed vaju domov odnesel 50.000 evrov, visoko dvignil ta pokal in osvojil naziv MasterChef Slovenija 2024." Karim Merdjadi: "Pred vama je največja preizkušnja do sedaj. To je boj, na katerega sta se pripravljala celo sezono, in zato smo v MasterChef kuhinjo povabili najpomembnejše goste. Verjeli so, da vama bo uspelo tudi takrat, kadar sta dvomila. In na zadnji poti do zmage bodo za vaju navijali v živo." Luka se je razveselil prihoda svojega dekleta Sarah, očeta, mame in tašče. Klaro je prišla podpirat njena ožja družina, s svojim prihodom pa jo je presenetil tudi profesor Toni, ki jo je prijavil k sodelovanju.  

Družina Luke Pangosa
Družina Luke Pangosa FOTO: POP TV

Dokaz strasti in predanosti  

Finalista sta pred zadnjim kuhanjem dobila MasterChef knjigi. Karim: "Ko sta vstopila v to tekmovanje, sta v življenju obrnila nov list. V vajinih krnjigah so zbrana vsa zmagoslavja in trenutki, ki so zaznamovali vajino pot. To je dokaz vajine strasti in predanosti. Naj vaju te strani spomnijo, kako daleč sta prišla." Klara je opazila, da knjiga lepo prikazuje njen napredek. Luka pa se je čudil nad številom jedi, ki jih je skuhal v tekmovanju.  

Želje sodnikov za vrhunsko sladico  

Mojmir je nadaljeval: "V vajinih knjigah je ostala prazna zadnja stran." Karim: "Finalna sladica je več kot le sladica. Je odsev vajinega kulinaričnega znanja, vzdržljivosti in neomajnosti. Ko smo razmišljali, kaj želimo od finalne sladice, smo se vsi trije strinjali. Do vrhunske sladice vodi vrhunski recept. V ta recept je vsak od nas vložil delček sebe." Mojmir: "Jaz nikakor ne morem ostati v klasičnih okvirjih in zato bo finalna sladica vključevala zelenjavo." Luka Jezeršek: "Mene navdušujejo sladice, ki pričarajo doživetje, zato želim sladico, ki v sebi skriva presenečenje." Karim: "Jaz pa sem razmišljal, kako se lahko pri finalni sladici poigramo s teksturami in temperaturami. Zato bo finalna sladica vključevala leden in ognjen element." Recept zanjo sta finalista morala napisati sama, ob tem pa uresničiti vse želje sodnikov.  

Družina Klare Šmigoc
Družina Klare Šmigoc FOTO: POP TV

Ti si čisto utrgan'  

Luka se ni zanašal na sedem točk prednosti, zavedal se je, da je Klara dobra na področju sladic. Klara je napovedala boj do zadnje stotinke, prepričana je bila, da lahko dohiti Luko, če bo njena sladica vrhunska. Sodniki so jima odmerili 120 minut, 15 minut sta imela na voljo za kreiranje. Klara je imela veliko idej, zastavila si je kar 8 komponent, a je morala pripraviti popolno sladico. Lukova aduta bi lahko bili drznost in kreativnost, tako se je denimo odločil v sladico vkomponirati dve zelenjavi, rdečo peso in topinambur. Mojmir, ko je slišal vse njegove ideje: "Ti si čisto utrgan." Skrbelo pa ga je, da si je finalist zadal preveč.  

Sladka bitka za uresničitev velikih sanj  

Klara je imela po pretečeni prvi uri izziva že veliko pripravljenega, želela si je navdušiti z elegantno sladico. Karimu in Luki je zaupala, kakšna bo njena butična slaščičarna, v kateri se bo trudila, da se bodo stranke rade vračale. Luka pa je povedal, da bo njegova kmetija srednje velika. Razkril je, da ga zaradi  njegove želje po kmetovanju veliko vrstnikov gleda čudno. Sodnik Luka ga je spomnil, da so lahko njegove sanje bližje, če mu bo sladica uspela. S Karimom sta ocenila, da mu kaže zelo dobro, a se je v nadaljevanju ob njegovi postaji ustavil jastreb' Mojmir, ki je bil v skrbeh zaradi njegovega sladoleda. Klara se je medtem že lotila postavitve. Mojmir: "Če so okusi tako dobri kot izgled, se nimaš česa bati." Zaključila je 6 minut pred iztekom časa, Luka pa je sladoled serviral v zadnjih minutah. Končal je ravno pravi čas, da sta se s Klaro še objela.  

Sladica Klare Šmigoc
Sladica Klare Šmigoc FOTO: POP TV

Si na pragu nečesa velikega' 

Klara je bila zadovoljna s svojo sladico. Pripravila je čokoladno-vanilijev mousse z jagodnim oblivom, kokosov biskvit in drobljenec, prah bele čokolade, rabarbarin sorbet in jagodni kaviar. Element presenečenja je bil bonbon bele čokolade, polnjen z jagodo, ličijem in rožno vodo. Luka je bil nad njim navdušen. Karim enako: "Preprosto odlično. V tej sladici je v bistvu vse, kar mora neka sladica na tem nivoju v MasterChefu vsebovati." Pohvalil je različne teksture, preplet okusov, odlične in tehnično dovršene posamezne komponente. Karim: "Si na pragu nečesa velikega." Luka ji je čestital za okuse in doziranje sladkorja, ocenil je, da je zelo visoko postavila lestev za vse bodoče slaščičarje. Mojmir je dodal, da v sladici ni našel napak. V sladkem popotovanju je tako užival, da na koncu ni našel besed, s katerimi bi doživetje opisal. Klara je od ganjenosti zajokala, vesela je bila, ker se je dokazala na svojem področju.  

Mojster kombiniranja norih okusov 

Luka je bil ponosen na svojo sladico, stavil je predvsem na okuse. Pripravil je mousse iz kozjega jogurta, polnjenega s kulijem iz maline in čilija, jogurtov mousse z malininim kulijem, omako iz rdeče pese in portovca, tuile iz hibiskusa, orehov piškot in orehov crumble. Mojmir je krožnik pohvalil kot zelo lepega, le omaka ni bila lepo servirana. Karim je dodal: "Zopet si dokazal, da si mojster kombiniranja okusov." Pohvalil je vse, zelo okusne komponente: "Očitno je to v tebi, da tisto, česar v tem trenutku še ne moreš dokazati s postavitvijo, nadomestiš z okusi." Sodnik Luka je ostal brez besed, vse komponente so ga navdušile. Mojmir se je obregnil ob komponento s sladkorjem, ki mu je ostal na zobeh, a je takoj zatem dodal: "Kje ti te ideje pobiraš, mi ni jasno. Ker, res, kar si obljubil, si dostavil. Tvoj sladoled topinamburja je eden boljših sladoledov, kar sem jih poskusil v tej kuhinji. In mislim, da lahko kolega potrdita, da takih okusov v finalni sladici še niso poskusili." Luka je dodal, da je pravi za kmetijo: "Zato ker tebe mora nekdo prav načrtno, ne najti, iskati, da je šele pripravljen na to, kar ti postaviš na krožnik. Vse čestitke, res." Luka je povedal, da je sodnik povzel njegove sanje, saj ni njegova želja dan za dnem navduševati po sto gostov: "Jaz hočem tiste izbrane, dobre ljudi, da pridejo k meni na obisk, in da doživimo nekaj unikatnega vsi skupaj.

Sladica Luke Pangosa
Sladica Luke Pangosa FOTO: POP TV

Luka je v tekmovanju našel samega sebe  

Finalist Luka je pred razglasitvijo povedal: "Jaz sem tako vesel, da sem se prijavil in da sem tu kuhal, da, res, vseeno mi je na koncu, če zmagam ali ne. Mislim, da če sem kje našel samega sebe v življenju, sem se našel tu."  

30 točk za Klaro, pokal za Luko  

Napočil je trenutek, na katerega smo čakali celo sezono. Sodniki so podelili točke, ki so odločile o novem slovenskem MasterChefu. Klari so sodniki namenili vseh 30 točk, skupaj jih je nabrala 78. Luka je za svojo sladico dobil Karimovih 8. Lukovih 9 in Mojmirjevih 9 točk. S skupnimi 81 točkami je postal zmagovalec desete sezone. Luka: "Jaz kar ne morem verjeti, ampak hkrati pa vem, da si zaslužim to. To so enostavno moje sanje. Jaz sem 10 let gledal MasterChefa, končno sem se prijavil, želel sem si zmagati in zdaj sem kar zmagal. Ne morem verjeti." Klara: "Mislila sem, da mi bo dosti težje, ampak jaz sem v tistem momentu res bila zelo vesela za Luko, ker si je res zelo zaslužil. In hkrati sem bila tudi zelo ponosna nase, da sem prišla tako zelo daleč.

Občutek je res fenomenalen' 

Luka je še povedal, da je pustil ogromno za seboj, a se je izplačalo. Pokal je bil dokaz, da zmore spremeniti smer kariere. Sodnikom je povedal, da je hvaležen za pot, ki jo je prehodil, hvaležen je bil njim in celi ekipi, ki je kuhala in se potila na izzivih, pa tudi celotni ekipi ustvarjalcev: "Ker občutek je res fenomenalen." Sloveniji pa sporoča: "Dajte kuhati, dajte se potruditi, dajte skuhati dobro hrano za svoje domače. Ker hrana je ... niso samo kalorije, ni samo energija za preživetje, hrana je užitek, hrana združuje. V hrani je treba uživati, predvsem pa je treba hrano spoštovati."

MasterChef Slovenija
MasterChef Slovenija FOTO: POP TV

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

22.19

Z zmago Luke se je končala jubilejna sezona priljubljenega kuharskega šova MasterChef Slovenija

Hvala, ker ste bili z nami ter ne pozabite, prijave za novo sezono so že odprte!

22.18

S kuhanjem spremeni svoje življenje. Prijavi se v novo sezono MasterChef Slovenija!

22.18

Luka Sloveniji priporoča:

“Dajte kuhati, dajte se potruditi, dajte skuhati dobro hrano za svoje domače. Ker hrana je … niso samo kalorije, ni samo energija za preživetje, hrana je užitek, hrana združuje. V hrani je treba uživati, predvsem pa je treba hrano spoštovati.”

22.17
22.16

‘To so enostavno moje sanje’

“Jaz sem 10 let gledal MasterChefa, končno sem se prijavil, želel sem si zmagati in zdaj sem kar zmagal. Ne morem verjeti,” je po zmagi povedal Luka, medtem ko je bila Klara ponosna, da je prišla tako daleč.

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cobra1986
28. 06. 2024 21.53
Bravo, jaz mu privoščim, takega tekmovalca/zmagovalca nisem videl že od 2. sezone 8-9 let nazaj, ki je bil Darko Klemen, to je bil tudi človek na mestu, model je dejansko obvladu vse jedi zaporedeoma, takega tekmovalca nisem videl do 10. sezone, letos je bila prava osvežitev, vseh cca 5. zadnjih sezon se mi noben zmagovalec ni zdel tako dober kot Darko, najbolj se mu je približal zdaj ravno Luka, ki je konstanto obvladoval izzive, pa tudi pošten človek na mestu, takega tekmovalca verjetno spet par sezon ne bo. Najslabša od vseh zmagovalk pa je bila Lansko leto Zala, krivica da je ni hujše da je ona zmagala, ženska ni mela pojma o pojmu s tistim njenim dalenskim naglasom.
Ariaxx
27. 06. 2024 13.42
+2
Cestitke, Luka!! Prav tako cestitke odlicni Klari in vsem, ki so se pomerili v MasterChefu! S tem so pokazali pogum, kreativnost, vedozeljnost in sposobnost odkrivanja novih poti v zivljenju. Bravo prav za vse!!
MM78
27. 06. 2024 12.23
-2
Toliko jih forsirajo, na koncu pa so navadni kuharji in kelnarji. Upam,.da Luka izkoristi potencial, ker je res par razredov nad vsemi, Klara pa bo ostala v povprečju.
Wyatt
27. 06. 2024 12.30
+5
Ne vem, ampak klara ima 21 let. Poznam ljudi , ki pri 40 se vedno ne znajo testenin skuhat.
MM78
27. 06. 2024 17.51
Eno je znati skuhati 100 povprečnih jedi, drugo pa izstopiti z okusi. Klara ni med njimi. Je pač povprečna slovenska kuharica.
štajerc65
27. 06. 2024 12.22
+5
Še čudno da Domen ni dogural do finala. Doma v Cerkljah, Jezeršek gostilno v Cerkljah.
MM78
27. 06. 2024 17.52
+1
štajerc65
27. 06. 2024 12.21
-5
Saj se je vedelo da bo zmagal moški. Trije moški sodniki, gostje vrhunski kuharji moški. Šefi znanih restavracij moški. In kaj je uboga Klara pričakovala.
štajerc65
27. 06. 2024 12.15
+1
Mogoče bo pa na Obali lignje pekel kot Darko? Kaj pa veš.
Anion6anion
27. 06. 2024 12.14
+2
Pol nagrade bi lahko namenil revici Ani Rožca ki tako krvavo gara in je skoz zapufana.
Anion6anion
27. 06. 2024 12.13
+2
Sanje so se mu uresničile , tako kot golobu ki je gledal doncica v finalu NBA. No in zdaj se je treba zbuditi v realnost.
štajerc65
27. 06. 2024 12.05
-1
Evo Luka. Pokal in denar je tvoj zdaj pa na kmetijo krave molzt pa jogurte delat. Mislim to pa ti je en cilj v življenju????
Victoria13
27. 06. 2024 12.01
-1
Bi bil pa že čas, da se ta nagrada dvigne na 100000 eur ali pa celo več!
graf
27. 06. 2024 11.59
+3
Ko je bilo še 10 tekmovalcev sem vedel da je Luka glavni kandidat za končno zmago , ima široko kuharsko znanje in zmagal je najboljši ! Ampak : meni ta sistem da zmagovalec pobere vse , ostali pa odidejo z dolgom nosom ni pravičen , tudi Klara , Lidija in Jure so pustili srce na krožniku in razen pohval niso dobili ničesar ! Vzporedno s tem tekmovanjem spremljam na Planet Tv tudi ameriški Hells Kitchen ! Tam je kot vemo Ramsay glavna in edina zvezda , kuharji so zgolj statisti .. AMPAK : tam ekipa modrih in rdečih za vsako zmago dobijo nagrade , od roštiljev , kuhinjskih aparatov , posode itn , tako da praktično nihče ko je izločen ne odide praznih rok ... V Masterchefu pa dobiš pa zgolj pohvalo za dobro jed ! Vsaka pohvala sicer dobro dene , ampak od nje nihče nima nič ...
roten
27. 06. 2024 10.04
+10
Tisti ki delate intrige ne zanima če znate skuhati čaj in speči jajca
Anion6anion
27. 06. 2024 09.47
-12
In zdaj bo šel kot glavni kuhar nekam v tujino pomivati posodo.
poper00
27. 06. 2024 10.31
+14
Ne sekiraj se .Malo je verjetnosti,da bi ti prevzel delo.
Maxx365
27. 06. 2024 11.17
+1
Anion6anion
27. 06. 2024 12.04
-1
Meni ne more prevzeti dela. Jaz imam za pomivanje posode pomivalni stroj.
štajerc65
27. 06. 2024 12.10
-2
sam je rekel da želi samooskrbo kmetijo. HALOO zmagovalec bo drek kidal, krave molzel, njivo obdeloval itd
Anion6anion
27. 06. 2024 09.47
-8
In koliko časa bomo zdaj še vsak dan brali o tem?
bazilika555
27. 06. 2024 10.02
+7
4890
27. 06. 2024 11.42
+0
Anion6 .., tiho bodi in se posveti pomivanju posode v kleti na Trstenjakovi😉
Anion6anion
27. 06. 2024 12.05
+2
Na Trstenjakovi ni umazane posode. Se je samo sendviče in pije Pingo sok.
PostenoJa
27. 06. 2024 08.59
+6
rok2604
27. 06. 2024 08.53
+0
Nekako se že nekaj zadnjih sezon, ne morem znebiti občutka, da je zmagovalec že v naprej določen... žal
severnik
27. 06. 2024 09.27
+7
naslednjič prosim po prvi oddaji povej zmagovalca in ne po zadnji.
Mio56
27. 06. 2024 08.33
+2
Supr...po pričakovanjih...ves cas favoriziran in dosti predobro ocenjen za kar je pokazu!
Da se mene pita..
27. 06. 2024 08.31
-6
Nepošteno ocenjevanje prve jedi in izrazita podpora Mojmirja zmagovalcu.Negledljivo.
bazilika555
27. 06. 2024 09.03
+12
kakšna podpora? Koga pa naj bi podprl? Sam pa še pohvalim POP TV za tako zahteven projekt in hvala za užitke in novo znanje ob spremljnju!!!
luna.3
27. 06. 2024 08.31
+23
Ena najboljših oddaj Master Chefa. Luka nedvomno zmagovalec, simpatičen, preprost, poln idej, blestel od samega začetka, nobena sestavina mu delala preglavic, resnično, zaslužena zmaga. Čestitke pa tudi Klari in Juretu, bila sta odlična, Klara posebno na sladicah in to pri njeni starosti, čestitke. Luka, bodi še naprej tak kot si, naj se ti izpolnijo tvoje želje.
bazilika555
27. 06. 2024 09.04
+10
Gutenberg
27. 06. 2024 08.22
+12
Bravo. A 50k neto ali bruto? Žal za kmetijo ne bo dovolj ...
Cobra1986
27. 06. 2024 08.30
+8
Bo vsaj za polog za kredit, to je bruto, še davek odbij, ki ga ni malo ene 15%
Donatela01
27. 06. 2024 08.51
+7
Gutenberg
27. 06. 2024 09.24
+8