MasterChef Slovenija

Čustveno slovo Roka Novaka, želel si je ostati

Velenje, 16. 05. 2024 22.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Luka Pangos in Matej Muhvič sta poskrbela za veliko presenečenje na izločitvenem testu, saj sta postavila vsak svoj 'peklenski' croquembouche. Manj uspešno je bilo kuhanje z nebeškimi sestavinami, po katerem se je moral posloviti Rok Novak.

Kulinarični raj in kulinarični pekel

Na izločitvenem testu so se spopadli štirje tekmovalci, Domen Beribak, Rok Novak, Matej Muhvič in Luka Pangos. Sodniki so zanje pripravili dva 'mistery boxa', v enem se je skrival kulinarični raj, v drugem njegovo nasprotje. Luka Jezeršek: "Peklenski mistery box bo vaše kuhanje potisnil do samega roba. V njem so sestavine za pripravo jedi, ki po vsem svetu jemljejo dih." Tekmovalci na balkonu so določili, kdo bo kuhal s prvim in kdo z drugim. Peklenskega so namenili Luku in Mateju, nebeškega pa Domnu in Roku.

Na izločitvenem testu so se pomerili Domen, Rok, Matej in Luka.
Na izločitvenem testu so se pomerili Domen, Rok, Matej in Luka. FOTO: POP TV

Domen in Rok sta tako lahko kuhala s škampi, rombom, penino, lardom, rumom, hruškami, ocvirki, korenino peteršilja, belo polento in vanilijo. Mojmir Šiftar: "Kuhata z našimi najljubšimi sestavinami in od vaju pričakujemo tako božansko jed, da nas pustita brez besed." Za kuhanje sta imela na voljo 70 minut. Matej in Luka sta pripravljala peklensko MasterChef klasiko, croquembouche. Izziv je od njiju zahteval dve uri in pol popolne zbranosti in mirnih živcev.

Visoka pričakovanja

Domen sodnikov ni prepričal s svojo idejo, saj sprva ni nameraval dovolj izkoristiti sestavin. Mojmir: "Tako kot so nebeške sestavine, tako so visoka naša pričakovanja." Rok si je bolj želel peklenskega izziva, a je bila sodnikom njegova ideja za nebeško jed zelo všeč, pričakovali pa so lep krožnik. Luka je obžaloval, da sladice ni preizkusil doma, poleg tega je malce pozabil, kako se pripravlja paljeno testo. Njegova masa je bila preredka, medtem ko je Matej pripravil popolno maso.

Rok si je bolj želel peklenskega izziva.
Rok si je bolj želel peklenskega izziva. FOTO: POP TV

Domen je nato začel eksperimentirati, kar v očeh sodnikov ni bil dober znak. Luka pa se je lotil nove mase za paljeno testo, kar bi lahko bila težava glede časa. Matej je takrat iz pečice že vzel profiterole, ki so bili zelo lepi. A je v nadaljevanju ugotovil, da je pripravil premalo mase za paljeno testo, zato je tekel drugi krog, istočasno pa je pripravljal kremo. Sodnike je skrbelo za Roka, ki je imel tudi velike težave pri serviranju.

Dvojno veliko presenečenje

Domen in Rok sta zaključila z izzivom, pred Luko in Matejem pa je bilo še 80 minut kuhanja. Sodniki so bili presenečeni, ker je bil Matej bolj umirjen in mu je kazalo veliko bolje. Zadnjo uro pred koncem pa ga je Luka dohitel. Matej je dobre pol ure pred koncem ugotovil, da je karamela povsem bela, a je le dočakal jantarno barvo in oba z Luko sta začela s sestavljanjem. 20 sekund pred koncem sta svoja croquemboucha okrasila z laski. Luka je za vsak primer preveril pri balkonu, ali naj izkoristi imuniteto, a so mu tekmovalke to odsvetovale. Oba sta si zaslužila aplavz sodnikov, Luka jima je čestital in povedal, da sta lahko ponosna nase.

Ko je Luka svoj pokončni stolp prinesel pred sodnike, je bil Luka Jezeršek ves navdušen: "Kar nekaj sezon sva v tej kuhinji. Moje oči česa takega še niso videle. Luka, čestitke, res iz srca." Mojmir je omenil, da je bilo testo malce premokro, zato je profiterole težje napolnil. Krema je bila zelo dobra, a je ni bilo v vseh profiterolih. Toda Luka in Karim sta bila zadovoljna: "Imamo ga."

Sodniki so dočakali croquembouche.
Sodniki so dočakali croquembouche. FOTO: POP TV

Tudi Matej je poskrbel za navdušenje sodnikov. Luka je ocenil, da je njegov stolp malce abstrakten, a je tekmovalcu na koncu uspelo. Omenil pa je, da so profitreroli malce preveč pečeni in neenakomerno napolnjeni, težava je bila tudi v omenjeni obliki. Kljub temu je bil rezultat obetaven.

Rokovo čustveno slovo

Domen je pripravil file romba na pireju iz korenine peteršilja, ocvrtega škampa, polento z ocvirki ter omako iz škampov, infuziranih hrušk in ruma. Mojmir se je obregnil ob tuile, ki bi ga lahko mirno zamenjal s korenino peteršilja. Ocvirki niso bili termično obdelani in so zato bili mehki. Pire ni bil gladek, a je bil okusen. Po drugi strani pa je bil škamp ravno prav pečen, romb pa odlično pripravljen.

Rok je pripravil file romba na masleni polenti z okisano korenino peteršilja, bisque omako in hruškovim džemom. Naredil je napako, ker je ribo serviral s črno kožo, ki bi jo moral odstraniti. Luka je krožnik opisal kot veliko razočaranje, še posebej zato, ker je imel na voljo tako dragocene sestavine. Rok je priznal, da je krožnik njegov najslabši doslej, zato je pričakoval, da se bo moral posloviti. Ker si je želel ostati, je bil med slovesom čustven. Povedal je, da se je ogromno naučil in pridobil. Rok: "Vedno sem kuharijo gledal kot strast in MasterChef mi je to potrdil, da kuhanje mora biti strast. Mora, če ne, je vse brez veze."

Ne zamudite nove oddaje MasterChefa Slovenija v ponedeljek ob 21.15 na POP TV.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Amethist
17. 05. 2024 13.07
+3
skoda za roka. bi bil prej kdo drug za ven
flisd
17. 05. 2024 11.48
+7
Dajte vsem isti izziv, ko jih podite ven. To se ne da promerjat, kar pomeni, da kriterij ne more biti isti.