MasterChef Slovenija

Duo Mrki: Posebno prijateljstvo v MasterChefu

Velenje, 28. 05. 2024 07.00 | Posodobljeno pred 27 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V MasterChefu Slovenija se spletajo lepa prijateljstva, zaradi katerih so zahtevne preizkušnje za tekmovalce lažje in lepše. To lahko potrdita 29-letni Luka Pangos iz Ljubljane in 34-letni Jure Pavlič iz Kamnika oziroma, kot sta se poimenovala sama, Duo Mrki.

Luka Pangos in Jure Pavlič sta bila med tekmovanjem tudi cimra. Na družbenih omrežjih sta delila utrinke svojega druženja, ki je bilo prepredeno z neskončnimi debatami o kuhanju in branjem kuharskih knjig, kot je Matrica okusov, vmes pa še malo Orwella. Jure: "Ker v 'green roomu' (zeleni sobi) nimamo telefonov, je najlažje vzeti v roke knjige in brati. Meni ena lepših je The Flavor Matrix (Matrica okusov), kjer kombiniraš in združuješ okuse. Priporočam vsem kuharjem, ki je še ne poznajo. In ker je bila knjiga samo ena na voljo, se je moral Luka posvetiti Orwellu (smeh)." Luka pa dodaja: "Ironično sem bral Orwellowo knjigo z naslovom 1984, od koder izvira ideja za resničnostni šov Big Brother. Mislim, da mi je ta knjiga pomagala predvsem pri spopadanju s pritiski kamer in resničnostnega šova. Veliko pa pove dejstvo, da tekom šova knjige nisem uspel prebrati, ker sem se toliko več ukvarjal s kulinaričnim čtivom. Zelo sem bil vesel za Juretov hiter napredek ob študiranju kulinaričnih knjig, saj sva zaradi tega rasla skupaj. Moram pa priznati, da me je bilo na trenutke tudi strah zaradi njegovega hitrega napredka, kar mi pa je vseeno dajalo še več motivacije za učenje."

Ne samo v teoriji, svoje kulinarične veščine sta med sobivanjem pilila tudi v praksi. Kuhalo se je na polno, tudi ob 8h zjutraj, takrat je Jure denimo pripravil 'puzzle iz zajca'. Jure: "Jaz sem bolj jutranji človek, meni osebno je vstajanje ob 5h zjutraj normalno, Mrki pa rad malo pospi (smeh). Bo pa, 'k' bodo krav'ce v štalci, mogu k'r hitr' perdo dvign't, pa za njih poskrbet' (smeh). Sem ljubitelj mesa, in če je treba nekaj pripraviti za kosilo, moram jaz začeti en dan prej oz. takoj zgodaj zjutraj, ker tak pač sem in iščem perfekcijo. Ne morem iz svoje kože." Luka: "Jure je bolj 'zgodnje sorte', zato sta me nemalokrat zbudila omamen vonj in ropotanje posod. Dostikrat sem se nečesa novega naučil, že preden sem spil prvi požirek jutranje kave. Ravno to razstavljanje vseh sestavin pa nama je dalo ogromno osnovnega znanja in širine o poznavanju sestavin." A v zakulisju le ni bilo tako 'divje' kot na samem tekmovanju. Luka: "Nobena kuhinja se ne more primerjati z Masterchef kuhinjo. Ko sva skupaj trenirala, je bilo kot v norem kuhinjskem laboratoriju. Preizkušala sva raznorazne 'odtrgane' ideje in drug z drugim delila znanje s področij, kjer sva močna."

In tako se je rodilo lepo prijateljstvo. Jure: "Prva povezava med nama je bil definitivno način razmišljanja. Tukaj sva si zelo podobna. Jaz pri vsaki stvari rad pogledam v detajle, Luka pa tudi. To se mi pri Luki dopade, ker potem tudi lažje izpelješ zadevo, ki si jo zastaviš. Pri kuhanju pa je podobno. Ko sva doma kuhala skupaj, ni bilo nikoli nobene zmede in je bilo vedno zelo okusno in dobro. Sva pa oba 'kofetkarja in lahko spijeva 'k'r neki kave' (smeh). Pri kavi se pa razvijejo raznorazne debate in ideje. Ker sem tudi sam kmetoval pred leti, sem mu dal nekaj nasvetov, ko bo zaštartal kmetijo, on pa meni nasvete iz marketinga, samopromocije, oglaševanja, takega ali drugačnega itd." Luka: "Jure se mi zdi res en tak preprost fant, z ogromno znanja, modrosti in zdrave kmečke pameti. Spoštujem njegovo kulinarično razmišljanje, ker so mu, tako kot meni, v prvi vrsti pomembni okus in kakovostne sestavine. Pri Juretu mi je najbolj všeč to, da me je mentalno 'izzival' in sva si zaradi tega vzajemno spodbujala kreativo in ideje. Je pa tudi zelo dojemljiv za učenje in drugačna mnenja. Ker je tako zelo učljiv, mi je bilo res v užitek predajati mu znanje in se hkrati učiti od njega. Združuje pa naju velika ljubezen do vseh vrst testa, čeprav priznam, da je Jure na tem področju večji mojster."

Dostava pošiljke od doma za Luko in Jureta na balkonu.
Dostava pošiljke od doma za Luko in Jureta na balkonu. FOTO: POP TV

Vaja dela mojstra, mojster dela vajo, na koncu pa pride na balkon. Prijatelja sta v tem tednu kuhala v paru in postala zmagovalca izziva. A medtem ko so ostali tekmovalci kuhali s svojimi najdražjimi, sta sama dobila 'le' pošiljko od doma. Luka: "Res bi bil vesel obiska svojih najdražjih, a vseeno smo vstopili v fazo tekmovanja, kjer te vsak balkon pripelje do nove pomembne stopničke v tekmovanju. Najprej sva bila izjemno vesela, da sva lahko prvič skupaj kuhala v paru, potem sva se tudi dokazala. Preostanek varnega tedna pa sva izkoristila za pridobivanje novega znanja brez pritiska." Jure: "Uf, težko vprašanje, kaj bi si bolj želel. Če pomislim na to, da sem na balkonu, mi je fino. Ker sem prost, si lahko malo odpočijem, zbistrim misli. Če pogledam z druge strani, bi pa z veseljem kuhal spodaj s svojimi. Če že ne zaradi drugega, vsaj zato, da oni vidijo, kako to izgleda, kako ura vpliva nate in kako se postopoma dviguje pritisk, in da ni prostora za napake. Domača hrana je pa vedno dobrodošla in je res sedla, ker sem jo zelo pogrešal."

Ne zamudite nove oddaje MasterChefa Slovenija nocoj ob 21.15 na POP TV.

MasterChef Slovenija
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Blue Dream
28. 05. 2024 12.50
k da bosta zvejpala un kruh
SigmaP40
28. 05. 2024 11.39
+2
Glavna kandidata za finale. Privoščim pa še Juliji in Dani.
Vipavka
28. 05. 2024 11.36
+2
Oba sta super.