MasterChef Slovenija

Jure Pavlič in Luka Pangos zasedla zadnji mesti v polfinalu

Velenje, 19. 06. 2024 22.20 | Posodobljeno pred 26 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Jure Pavlič se je med kuhanjem za zadnji mesti v polfinalu sodnikom dokazal s sestavinami, s katerimi se doslej še ni. Luka Pangos pa je presegel samega sebe in enega izmed svojih vrhunskih krožnikov. Oba tekmovalca se bosta s Klaro Šmigoc borila za vstop v finale tekmovanja.

Tri skrivnostne škatle, ena jed

Lidija Subašić, Domen Beribak, Luka Pangos in Jure Pavlič so se pomerili za zadnji mesti v polfinalu. Prvega je z izvrstnim trihodnim menijem zasedla Klara Šmigoc. Luka: "Vem, da danes ne bodo dovolj povprečni krožniki, oziroma da samo dobro skuhaš, ampak bodo odločali detajli, zato ker konkurenca je huda." Sodniki so zanje pripravili tri različne 'mistery boxe', v prvem so se skrivale sestavine, s katerimi so se že dokazali, v drugem, s katerimi so se odrezali povprečno, v tretjem pa sestavine, s katerimi se še niso dokazali.

Trije sodniki in tri skrivnostne škatle
Trije sodniki in tri skrivnostne škatle FOTO: POP TV

Luka se je intuitivno odločil za morske sestavine, iz katerih je že pripravil vrhunsko jed. Luka: "Obala ne more ven iz mene." Največji izziv je bil, kako preseči samega sebe. Lidija se je odločila za sestavine, s katerimi je pripravila povprečne krožnike, tokrat je želela navdušiti s kompleksno jedjo. Domen je povedal: "Vedno hodim po robu in čakam, ali bom padel v prepad ali se bom rešil. Upam, da me danes sreča spremlja in me popelje v polfinale." Odločil se je za morske sestavine, s katerimi se še ni dokazal. Jure je želel iti stopničko višje in se je odločil za sestavine, s katerimi se še ni dokazal. Samo na ta način bi si po svojem mnenju zaslužil polfinale. Karim je pohvalil njegov pogum in samokritičnost: "To so odlike, ki se jih tukaj notri išče."

Lidija in Luka ne izkoristita prednosti

Tekmovalci so imeli na voljo 90 minut, da pripravijo svojo najboljšo jed doslej. Lidija in Luka bi lahko izkoristila časovno prednost dodatnih deset minut za kuhanje, a sta oba ocenila, da jima bo uspelo v eni uri in pol.

Ne velika, ogromna želja

Domen je povedal, da so ga starši usmerjali na druge poklicne poti, njega pa je srce vleklo h kulinariki. Želel se je dokazati sebi in dekletu Lari, ki ga je prijavila v tekmovanje. To, da verjame vanj, mu je ogromno pomenilo. Mojmir Šiftar: "Dokaži domačim, da je zapisano v tvoji krvi, da boš kuhar in gostinec."

Dve srci, ki bijeta za kulinariko.
Dve srci, ki bijeta za kulinariko. FOTO: POP TV
Luka Jezeršek je poskušal Lidijo usmeriti na pravo pot.
Luka Jezeršek je poskušal Lidijo usmeriti na pravo pot. FOTO: POP TV

Jure je navdušil z idejo za svoj krožnik, moral je poskrbeti samo za lepo prezentacijo barvitih komponent. Sodniki so občudovali njegovo borbenost in željo, da se dokaže. Luka Jezeršek je Lidijo opozoril, da od nje pričakuje dobro pripravljeno zelenjavno prilogo. Domen je pridno poskušal komponente, ki so bile Mojmirju všeč, vse je potekalo po njegovih načrtih. Dobro je kazalo tudi Luku in Juretu, nato pa je Luka imel težave med pripravo holandske omake. Odločil se je za novo, ki se mu je sesirila, zato je poskusil še v tretje. Kot zadnji se je lotil postavitve, medtem pa je Jure že navduševal s svojo. A sta na koncu oba z Luko z zadnjimi komponentami lovila zadnje sekunde.

Zaskrbljenost, nato olajšanje

Pred sodnike je prvi stopil Luka, a zelo zaskrbljen. Pripravil je polnjen por z jastogom, holandsko omako z jastogovim maslom, demi glace iz ožganega pora in zelene, beurre monte iz biska jastoga in rižev hrustek z nori algami. Karim Merdjadi je bil navdušen nad kompleksnostjo jedi, še bolj je bil navdušen po okušanju: "Jaz ti moram priznati, da če te ne bi gledal, ne bi verjel, da si bil v taki težki situaciji s holandsko omako, ker tvoja jed je izredno, izredno okusna." Tekmovalec si je vidno oddahnil, nato pa prisluhnil še pohvalam na račun vseh komponent, ki so se povezovale v čudovito celoto. Mojmir je občudoval njegovo odločitev za omako iz zelene in pora, dodal je, da je potrdil svoj talent za kombinacijo okusov. Nad okusi jedi je bil navdušen tudi sodnik Luka. Karim je še dodal, da si je tekmovalec zadal izredno težek izziv, a mu je uspelo dokazati, da lahko izvrstno jed še izboljša.

Krožnik Luke Pangosa za zadnje mesto v polfinalu.
Krožnik Luke Pangosa za zadnje mesto v polfinalu. FOTO: POP TV

Domen je upal, da bo presegel Luko. Pripravil je kapesante in tunin tatar, drobljenec iz sardel s črnim česnom, peno iz inčunov in kaper, macerirana jabolka ter pehtranov gel. Mojmir je pogrešal več jabolk in pehtranovega olja. Luka je ocenil, da se v eni školjki skriva preveč sestavin. Karimu so bili všeč intenzivni okusi, a zaradi njih nežne sestavine niso prišle do izraza. Mojmir: "Na svoji poti si se spopadel s sestavinami, s katerimi se še nisi dokazal v tej kuhinji. Želel si se dokazati samemu sebi, da znaš tudi iz teh sestavin nekaj skuhati. Upam, da si ponosen nase, to, kar ti pa mi trije govorimo, so pa samo detajli."

Tudi Jure je bil videti zaskrbljen, ko je stopil pred sodnike, a je s krožnikom razveselil sodnike. Mojmir: "To je tvoj najlepši krožnik do sedaj. Komaj čakam, da to poskusim." Pripravil je pečeno hobotnico s pirejem cvetače in sipinim črnilom, majonezo iz hobotničinega soka, čipko iz kaper ter rožico iz pečene pese, kozjega sira in suhih jurčkov. Mojmir je bil navdušen tudi po okušanju, Karim pa je dodal, da ima vsaka komponenta na krožniku svoj smisel: "Zelo dobro, Jure, zelo dobro."

Zmagovalni krožnik Jureta Pavliča
Zmagovalni krožnik Jureta Pavliča FOTO: POP TV

Lidija je pripravila lososov mozaik, okisan pastinak, špinačni sladoled, kokosovo omako in hrustek iz manga. Luka je pričakoval več špinačnega sladoleda. Luka je pohvalil čudovito omako, lososa v povezavi z rdečo peso, ter slanost, ki so jo dodale alge, pogrešal pa je zelenjavo. Karim se je strinjal, saj je bila omaka zelo intenzivna. Mojmir je predlagal, da bi krožnik izboljšala, če bi špinačo dodala tudi v omako. Tekmovalka ni imela več upanja, da bo ostala v tekmovanju.

Jure in Luka postaneta polfinalista

Sodniki so za drugega polfinalista razglasili Jureta. Tekmovalec Luka: "Zaslužil si si to ... Sploh s tem krožnikom in napredkom, ki ga je pokazal v tem tekmovanju." Jure ni mogel verjeti, kaj mu je uspelo, a mu je bilo obenem hudo, ker se bosta poslovila dva sotekmovalca. Tretje in zadnje mesto v polfinalu je zasedel Luka, ki je bil na trnih do do zadnjega trenutka. Luka: "Sploh še ne dojemam, da je šlo skozi. Res noro."

Slovo Lidije in Domna

S tem sta se končali MasterChef zgodbi Domna in Lidije. Domen je med slovesom razmišljal o vseh izzivih: "Koliko smo dejansko skupaj dali skozi in kako smo se imeli fino. Da smo bili res povezani. Uživali smo." Sodnik Luka je povedal, da sta lahko oba ponosna nase: "Ker sta naredila dolgo pot, ustvarila sta čudovite jedi, premagala najtežje izzive."

Lidiji se je odvalil kamen od srca, nato so jo preplavila čustva ob spominih na vse, kar je doživela v MasterChef kuhinji. Pojasnila je, da se je njen pogled na hrano in kreiranje jedi povsem spremenil in da je povsem druga kuharica. Luka ji je položil na srce, da naj ohrani svoj nasmeh, Mojmir pa Domnu, da ima še vedno čas za vpis v gostinsko šolo, saj je pokazal talent in neverjetno željo. Dodal je: "Če boš kdaj potreboval mentorja, me lahko vedno pokličeš."

Lidija in Domen sta skupaj zaključila svoji MasterChef zgodbi.
Lidija in Domen sta skupaj zaključila svoji MasterChef zgodbi. FOTO: POP TV

Trije polfinalisti so znani in tekmovalec Luka je napovedal: "Mislim, da vsi dostavljamo take krožnike, da bo to eden izmed največjih polfinalov do sedaj. Zanimivo bo še.

Prihodnjič bosta znana velika finalista letošnjega MasterChefa, zato ne zamudite v ponedeljek ob 21.15 na POP TV.

MasterChef Slovenija

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anko46
20. 06. 2024 17.44
+1
Luka in Jure zasluženo. Klara pa samo sladice in šlepanje pri sodnikih. Tista nitka v klobasi je res morala biti dobra, da jo je do finala pripeljala
SigmaP40
20. 06. 2024 14.41
+3
Do sem prišli Lidija meddrugim z bla bla, Klara s sladicami in vrvico, Domen tud z nakladanjem in neprivoščljivimi potezami do drugih, Jure in Luka z rezultati in korektnim odnosom. Tako da DUO MRKI do konca
luna.3
20. 06. 2024 08.34
+0
Več kot zaslužen finale, čeprav bo odločitev resnično težka. Podeliti bi morali prvo, drugo in tretje mesto in ne samo prvo...Pri razno-raznih tekmovanjih so najboljša mesta vedno 3. So pa na balkonu najboljši trije, čeprav je tudi Lidija dobro kuhala in imela ideje.
Zmagovalec
20. 06. 2024 09.22
+0
Kako pa ti veš, da bo odločitev v finalu težka? Saj ne veš, kako se bodo takrat odrezali.
Ali63
20. 06. 2024 08.24
+5
Na balkonu bi namesto Klare morala bit Lidija. Razen par sladic in ene(!!!) slane jedi, ni pokazala nič.
Zmagovalec
20. 06. 2024 08.12
-1
Lukatu so sodniki pogledali skozi prste. Še sam je vedel, da ima njegova jed kritične napake in lepo se je videlo da mu ni jasno ko so ga pohvalili. Sodniki lahko rečejo da je jed dobra, čeprav je slaba. Žal tukaj nimamo objektivne ocene. Ker se je Luka izkazal v prejšnjih oddajah, ga pač niso hoteli poslati domov, čeprav bi morala vsaka jed biti ocenjena individualno, ne glede na prejšnja kuhanja. Po drugi strani je pa tudi res, da si z zadnjim kuhanjem polfinala ne bi zaslužila niti Domen niti Lidija.