MasterChef Slovenija

Klara Šmigoc je prva polfinalistka: To so neverjetni občutki

Velenje, 17. 06. 2024 22.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Tekmovalci so morali pripraviti tri jedi, v katerih je moral zablesteti drug mlečni izdelek. Klara Šmigoc je presenetila in navdušila s čudovitimi jedmi, dvema slanima in eno sladko. Fantastičen meni ji je prinesel prvo mesto v polfinalu tekmovanja.

Trije mlečni izdelki za tri jedi

Peterica izjemno nadarjenih domačih kuharjev se je pomerila za prvo mesto v polfinalu. Pripraviti so morali tri jedi, dve slani in eno sladko, v vsaki pa je moral zablesteti eden izmed najkvalitetnejših slovenskih mlečnih izdelkov. Za kreiranje in nabor izdelkov so imeli na voljo 15 minut, za kuhanje pa 110. Mojmir Šiftar: "Želimo dobro premišljene, vrhunske in estetsko čudovite krožnike."

Tekmovalci so morali skreirati in pripraviti tri jedi z izbranimi mlečnimi izdelki.
Tekmovalci so morali skreirati in pripraviti tri jedi z izbranimi mlečnimi izdelki. FOTO: POP TV

Luka Pangos je na začetku priznal, da nima idej, enako težavo je imel tudi Domen Beribak. Lidija Subašić se je odločila za brezmesne jedi, izziv se ji je zdel zanimiv. Jure Pavlič je navdih črpal tudi v domačih jedeh in ni upal preveč eksperimentirati. Podobno je razmišljal tudi Domen, zato je ostal pri klasičnih jedeh. Klara Šmigoc se je veselila izziva, verjela je v svoje jedi, imela je dodelan načrt in se je zato dobro organizirala. Karim Merdjadi je ocenil, da bi lahko bile njene jedi vredne polfinala. Luka je v nadaljevanju s svojimi idejami navdušil Mojmirja. Sodnik mu je položil na srce, naj dobro razmisli o tehnikah.

Jureta je v nekem trenutku zgrabila panika in je souffleja prehitro vzel iz pečice, zato sta se sesedla. Odločil se je, da bo ponovil vajo. Tudi Luka je moral pohiteti in je zaskrbljeno pogledoval proti uri. Na koncu mu je uspelo servirati vse tri jedi in lahko je le upal, da mu je uspelo.

Sodniki po koncu napetega kuhanja
Sodniki po koncu napetega kuhanja FOTO: POP TV

Tekmovalci stopijo pred sodnike, Klara navduši

Luka je prvi stopil pred sodnike. Creme brulee s kozjim sirom z belo plesnijo, rožmarinom in  tartufi žal ni bil dovolj pečen. Mojmir: "Škoda, ker okus je 'bolan'." Eklerji s kremo iz tolminskega sira s pomarančno lupinico in peteršiljem, džemom iz karamelizirane čebule ter karamelizirano rdečo peso so bili nežni in kremni. Karim je bil presenečen nad načinom priprave in drznostjo okusov. Luka Jezeršek je pohvalil vrhunsko idejo za jed. Tekmovalčev mochi z matcho, pistacijino pasto in maskarpone kremo je bil izredno okusen, a se je testo žal napilo in razlezlo.

Jure je pričakoval 'bombardiranje z vseh strani'. Sirov souffle z gavdo se mu je tudi v drugo sesedel. Težava je bila v preveliki količini maščobe, okus pa je bil dober. Rižota s kozjim sirom z belo plesnijo in navadnim trdim kozjim sirom, praženimi orehi in balzamično redukcijo je bila po oceni Luke na meji užitnega. Skutni štrudelj z rozinami in drobtinami ter kremo iz malin pa je bil zbit, razmerje testa in nadeva ni bilo ustrezno in skuta ni zasijala na krožniku.

Domen je pripravil creme brulee s kozjim sirom, hruškami, črnim orehom in medom, nad katerim je bil Karim navdušen. Pohvalil je teksture in okuse. Kajmakovim svaljkom z omako iz kajmaka in jelenovim hrbtom je manjkala svežina, bili so preveč nasitni. Za konec je tekmovalec pripravil skutne štruklje s pehtranom in drobtinami, ki pa jih je bilo preveč. Mojmir je ocenil, da je naredil korak naprej, da pa se bo zaradi močne konkurence moral truditi vedno bolj.

Klara je pripravila zelo lepe jedi. Prva je bila ocvrta kroglica s kozjo skuto in telečjimi možgani, hrenov espumo, majonezo z dodatkom možganov in ocvrtim kislim zeljem. Karim: "Uau! Ne morem verjeti. Kakšna preobrazba! Tole je top!" Luka je pohvalil izbor možganov, ki jih je povzdignila v kombinaciji s kozjimi izdelki: "Prekrasno." Pečene kapesante na maslu s pirejem topinamburja, masleno omako iz šalotke, oljem koprca in narezanim jabolkom so bile zelo dobre, Luka bi si želel le več masla. Strjenka iz kozjega jogurta z infuziranim čajem turškega jabolka, maskarpone kremo z lešnikom, hruškino omako in medenim tuilem je prav tako navdušila. Karimu se je zdela fantastična, Mojmir pa se je spraševal, kje je Klara hodila do sedaj. Povedal je, da bi njene jedi brez sramu postregel v svoji restavraciji.

Lidija je prav tako navdušila z lepimi in barvitimi jedmi. Sodniki so pohvalili njen napredek pri prezentacijah. Pripravila je pečeno rdečo peso v kozjem jogurtu s pomarančo, z zeliščnim oljem drobnjaka in popečenimi indijskimi oreščki. Karim je jed opisal kot svežo in okusno. Lidijin mlečni riž z infuziranim jasminovim čajem, gelom jagodičevja, granito iz bazilike in kakavovim hrustkom je bil božanski. Zadnja jed je bila wonton rolica z mohantom, suhimi marelicami, marelično marmelado in drobnjakom. Karim je povedal, da je bila količina mohanta zanj premočna, videti je bilo, da se Luka in Mojmir strinjata.

Klara postane prva polfinalistka

Karim: "Nocoj smo bili priča kuhanju, ki je bilo nabito s strastjo, in z veliko željo po zmagi." Za prvo polfinalistko 10. sezone slovenskega MasterChefa so sodniki razglasili Klaro. Tekmovalka ni mogla verjeti, kaj ji je uspelo: "To so neverjetni občutki." Še posebej zaradi tega, ker se je zadnja uvrstila v najboljšo peterico, nakar se je zgodil popoln preobrat: "Saj to je MasterChef kuhinja, ne? Najprej si na dnu, potem pa naenkrat greš samo gor."

Ne zamudite nove oddaje MasterChefa Slovenija jutri ob 21.15 na POP TV.

MasterChef Slovenija
 • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
 • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
 • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
 • 17 - Giant Reign E+ 1
 • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
 • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
 • 14 - Giant Stance E+ 2 29
 • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
 • 12 - Giant Propel Advanced Pro
 • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
 • 10 - Giant Talon 1 29 GE
 • 9 - Giant Defy Advanced 2
 • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
 • 7 - Giant Explore E+ 2
 • 6 - Giant Trance X 1 29er
 • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
 • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
 • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
 • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
 • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SigmaP40
18. 06. 2024 11.05
+3
Tudi Martina, Julija, Rok so bili dobri včasih še boljsi od TOTE. Vendar so bili skromnejši in ne tako naduvani. Pa skoz prste se jim ni gledalo.!!
cerob
18. 06. 2024 09.39
+3
pa ja ne tota