MasterChef Slovenija

Ponosna Luka in Matej: Izziv je bil predvsem psihološko peklenski

Velenje, 17. 05. 2024 10.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Luka Pangos in Matej Muhvič sta sodnike presenetila, ko sta po dveh urah in pol kuhanja pred sodnike prinesla vsak svoj croquembouche. Kljub pripombam po okušanju njuno veselje, zadovoljstvo in ponos niso bili prav nič manjši. Kako 'peklenski' pa je bil izziv v resnici?

10. sezona MasterChefa Slovenija je polna presenečenj in za velik del le-teh so seveda poskrbeli tekmovalci sami. Potem ko je Rok Novak Karima Merdjadija razveselil z lepo in okusno monoporcijsko tortico, na katero je čakal dolgih 10 let, sta Luka Pangos in Matej Muhvič poskrbela, da so se orosile oči Luku Jezeršku. Uspelo jima je namreč postaviti klasično, a izjemno zahtevno sladko mojstrovino croquembouche.

Kdor se še ni preizkusil v gradnji stolpa iz polnjenih profiterolov, si morda niti ne zna prav dobro predstavljati, kako zahteven je ta izziv. Luka: "Uf, croquembouche. Pričakoval sem ga v 10. sezoni, ampak ne tako zgodaj. Pred časom sem si že ogledal nekaj trikov, ki ti pomagajo pri sestavljanju, ampak daleč od tega, da bi bil pripravljen na izziv. Ta sladica je sestavljena iz razmeroma enostavnih komponent, ampak vse morajo biti popolne, da ti uspe končen izdelek. Zraven pa potrebuješ še malo inženirske žilice in izjemno natančnost. Kljub receptu, ki so nam ga dali, sta pri pripravi komponent pomembna tudi intuicija in občutek. S časovno omejitvijo in stresom MasterChef kuhinje pa je naloga zelo otežena. Že število korakov in ponovitev je utrujajoče in težko je ohranjati fokus med hitenjem. Ampak od nekdaj mi je ta sladica predstavljala izziv in res sem bil vesel za priložnost, da ga v letošnji sezoni naredim. Izziv je bil predvsem psihološko peklenski, saj sem se po začetnih napakah in izgubi časa že spogledoval z imuniteto. Ampak nisem se predal, ker sem vedel, da lahko imuniteto izkoristim tudi na koncu. Ko sem pa začel croquembouche sestavljati, sem videl, da mi lahko uspe. In od tega momenta naprej sem neizmerno užival. Še vedno ne morem verjeti, da mi je uspelo!"

Tekmovalec Luka, sodnik Luka in Lukov croquembouche
Tekmovalec Luka, sodnik Luka in Lukov croquembouche FOTO: POP TV

Matej pa pravi: "10. sezona je res, kot so nam na začetku rekli sodniki, sezona presenečenj. Rok je 'utrgal' z monoporcijsko tortico in razveselil Karima, saj je prvič dobil lepo narejeno tortico. To pa, da nama je z Luko uspelo kot prvima postaviti croquembouche, je zame res en tak lep dosežek. Sploh po zelo slabem skupinskem in samostojnem izzivu, kjer sem samega sebe sabotiral z negativnim pristopom in nisem užival ob kuhanju. Sestavljanje croquemboucha pa je bilo zame res zabavno. In stresno, ampak predvsem zabavno. Sam obožujem paljeno testo in mi je žal, da ga pred tem nisem nikoli pripravil na tak ali drugačen način. Izziv je bil sicer res težek, ampak ne bi rekel, da je bil v tem primeru peklenski. Zdi se mi, da je bilo težje za Roka in Domna, saj nista imela recepta za končni krožnik, pač pa bogat nabor sestavin in manj časa."

Resda so imeli sodniki na koncu nekaj pripomb, ampak veselje obeh tekmovalcev zaradi njih ni bilo nič manjše. Luka: "Ob pripombah sodnikov me je predvsem zaskrbelo, saj nisem izkoristil imunitete. Vedel sem, da moj croquembouche ni popoln, ampak hkrati sem se zavedal, da je vseeno najbolj podoben croquembouchu iz vseh 10 sezon in največji. Najbolj me je jezilo to, da sem sicer tehnično dobro razmišljal in najbolj napolnjene princeske dal na dno, zaradi teže. Ampak sem pozabil na to, da bodo sodniki poskusili tiste na vrhu, kamor sem dal najmanj napolnjene.  Ne glede na vse sem bil izjemno ponosen na svojo konstrukcijo, ker je ta moj 'stolp' bil videti res veličastno. Nič razen odhoda domov ne bi moglo ubiti tega pristnega moškega veselja ob zaključenem gradbenem projektu (smeh)." 

Matej Muhvič in navdušeni sodniki
Matej Muhvič in navdušeni sodniki FOTO: POP TV

Matej pa še dodaja: "Pripombe ob mojem croquembouchu me niso potolkle. Najbolj sem bil razočaran edino nad tem, koliko so sodniki med kuho pohvalili moje profiterole in na koncu rekli, da so prepečeni, plus to, da je bil ravno prvi malo slabše polnjen. Hvala bogu, so bili naslednji, ki so jih poskusili, lepo in bogato polnjeni (smeh). To, da moj stolp ni bil raven, me sploh ne moti, saj sem ga postavil v polovičnem času v primerjavi z Luko, saj sem moral kremo delati večkrat in mi je na koncu zmanjkovalo časa. Sedaj tudi razumem, kaj nama je chef Jezeršek hotel med vrsticami povedati glede lažjega načina sestavljanja stolpa. Škoda, da takrat tega nisva doumela, ampak stres pač pride do tebe, ni kaj. Vseeno sem zelo zadovoljen s svojim stolpom iz Pise!"

Ne zamudite nove oddaje MasterChefa Slovenija v ponedeljek ob 21.15 na POP TV.

MasterChef Slovenija
MasterChef Slovenija FOTO: POP TV
  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lojze Biber
17. 05. 2024 13.37
+2
Damjan pejt dam pa se ne smeši več. Nula
slovenka62
17. 05. 2024 13.44
+1
Giorgia fan
17. 05. 2024 12.41
+8
Matej bi moral izpasti že zadnjič !
čriček
17. 05. 2024 11.22
+10
Če master kuharji pihajo v jed, da se shladi in sodniki to spregledajo....Fuj. Že tako mi grdo te slike na krožnikih na jetra, ker vsako stvar kuhar z roko položi nanj. Poleg tega je jed takoj hladna, ker so koščki razporejeni po krožniku in še preden pridejo na mizo, se vse ohladi. Ko dobim razne pikice in kakce na krožnik, me kar zmrazi in brbončice ostanejo neme. Sestavine jedi radi prekrivajo z drugimi in jih odkriješ šele, ko jih načneš. Prepozno. Meni se mora slina pojaviti v ustih tisti hip, ko pride krožnik na me v trenutku prepričati s svojo kompaktnostjo in vabljivim izgledom. Na instalacije ostanem hladen. Prvo, kar pomislim je, o f... zopet se je nekaj že ohladilo. Ljudje smo navajeni stoletja in to imamo v genih, da na mizo pride nekaj iz kotlička pečice naravnost na krožnik iz katerega se dviga para in prijetne vonjave. To je prvi signal, da se slina sproži. Ko dobim na mizo instalacijo, ta signal umanjka in jesti začnem brez razdražene slasti. Ko bi jaz ocenjeval glavne jedi, bi bil prvi pogoj, da jed zadovolji te prve občutke, potem pa vse ostalo.
mmickica
17. 05. 2024 13.01
+5
Tudi mene to moti in me zelo preseneca, da sodniki taksne jedi, kjer tekmovalci vsako sestavino veckrat primejo z roko in kot pravis, celo pihajo vanjo, sploh probajo! Jaz ne bi. Mislim, da bi jih morali poduciti tudi o higijeni, ne le okusih in postavitvah, naj delajo z rokavicami. Pa ta Jure, ki se tako zelo poti..., ziher je vsaj za en silcek njegovega potu v vsaki njegovi jedi. Niti solit ne rabi.🤣
krompirček
17. 05. 2024 11.06
+5
dobra sta bila ta dva .predvsem un podjetnik iz novega mesta ki je tako nadut da mu kar skoduje . ce bi un starejsi vedu kako se streze tej ribi ,bi pometu z njimi .tako pa so vedeli ze v naprej da bosta una dva nekako spacala tist krokembush skupaj in ostala not.