MasterChef Slovenija

Luka Pangos sodnikom zakuhal nebeško doživetje

Velenje, 20. 03. 2024 22.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Osmerica tekmovalcev se je pomerila v pripravi ocvrtega piščanca. Luka Pangos je zadel bistvo izziva in sodnikom prikuhal pravo kulinarično doživetje. Preostalih sedem tekmovalcev si je nadelo črne predpasnike.

Karimove popolne ocvrte piščančje prsi.
Karimove popolne ocvrte piščančje prsi. FOTO: POP TV

Karimov recept za prvi izziv

8 tekmovalcev se je pomerilo na prvem individualnem izzivu sezone. Karim Merdjadi: "Vsi vedo, da so moja strast sladice. Ampak poleg Luke tudi jaz obožujem ocvrtega piščanca." Osmerici je razkril recept za popolne ocvrte piščančje prsi, ki morajo biti hrustljave in sočne. Uporabil je tehniko kuhanja v kopeli oz. 'sous vide', za začetek pa je poskrbel za marinado, na osnovi katere je kasneje pripravil masleno omako.

Paniranju je sledilo cvrtje, rezultat pa je navdušil tekmovalce, pred katerimi je bil podoben izziv. Uporabiti so morali tehniko kuhanja v kopeli, pri paniranju in cvrtju pa so morali biti kreativni. Pripraviti so morali bistrojski krožnik z enostavnimi, a dodelanimi komponentami. Na voljo so imeli 75 minut, sodniki pa so nameravali poskusiti samo 5 krožnikov in le enega izmed tekmovalcev je čakal balkon.

Luka Pangos, Lidija Subašić, Julija Bukvič in Dana Ilić so navdih za krožnik črpali iz azijske kulinarike, njihove zamisli pa so veliko obetale. Karim je bil predvsem navdušen nad Julijino. Matjaž Vengust je po predstavitvi v MasterChef kuhinji že drugič pripravljal cvrtje, a si Luka Jezeršek ni prav dobro predstavljal njegovega krožnika. Klara Šmigoc je bila suverena, Rok Novak prav tako, v svojo jed je kot strasten vinar vkomponiral vino. Le Amadeja Lube ni pričakovala izziva s piščancem in se nikakor ni mogla osredotočiti.

Rok je po cvrtju ugotovil, da je njegov piščanec surov. Narezanega je ponovno potopil v olje, Karim pa je napovedal, da je v tistem trenutku postal kandidat za prvi črn predpasnik. Matjaž ni pripravil dovolj kompaktne mase za njoke, zato so ti med kuhanjem razpadli. Odločil se je, da bo iz njih pripravil pire, na koncu pa so njoki postali krompirjevi špageti.

Zmagovalna jed Luke Pangosa
Zmagovalna jed Luke Pangosa FOTO: POP TV

Luka je zadel bistvo prvega izziva

Čas se je iztekel in sodniki so si ogledali jedi na vseh postajah. S sladko-kislo azijsko omako jih je kot prva prepričala Julija. Odleglo ji je, ko je Luka prerezal piščanca, tudi omaka je na koncu navdušila, Karim pa je na tekmovalkinem krožniku pogrešal več svežine oziroma zelenjave. Mojmirja Šiftarja je presenetila z rižem, a je po njegovem mnenju omaka preglasila piščanca.

Za pokušanje so sodniki izbrali tudi Lidijino azijsko skledo. Tekmovalko je skrbelo, da je njena jed preslana, in Mojmir je potrdil, da je uporabila preveč soje, kar bi lahko rešila s sladkorjem ali riževim kisom. Uporabiti bi morala tudi drugo vrsto riža. Karim je pogrešal več svežine, Luka pa uravnoteženost jedi, ki je sicer imela velik potencial.

Z barvitostjo je sodnike prepričal Amadejin krožnik. Mojmir je tekmovalki svetoval, kako naj naslednjič pripravi brokoli. Luka je pohvalil Amadejino idejo, a se je na krožniku okušala njena raztresenost. Karim je največjo težavo videl v krompirju, ki je bil presušen. Mojmir je pohvalil panado, Amadeji pa je predlagal, da bi lahko krompir ocvrla.

Predzadnja je pred sodnike stopila Klara, ki je navdušila s postavitvijo. Luka: "Tako kot je lepo na oko, je tudi okusno." Najbolj je pohvalil mangov čatni, ki se je izvrstno podal k piščancu. Karim je pohvalil hrustljavega, sočnega in lepo začinjenega piščanca. Solata iz zelja in korenja je bila izredno okusna, sveža in hrustljava, Karim bi si želel, da bi bila zelenjava le bolj drobno narezana. Pohvalil je Klarino idejo, Mojmir pa je jed opisal kot perfektno, zaradi mangovega čatnija so mu šle, kot je povedal, kocine pokonci.

Zadnji krožnik je sodnike prepričal zaradi vseh uporabljenih tehnik, pripravil ga je Luka. Mojmirja je navdušila panada, ki se je čutila v celem piščancu. Z omako je tekmovalec poskrbel za umami doživetje, kitajsko zelje je bilo ravno prav pikantno, tempura pa pripravljena po šolsko. Sodnik Luka je pohvalil vse okuse, s katerimi je Ljubljančan zadel bistvo prvega izziva.

Matjaž, Dana in Rok so morali brez pokušanja nadeti črne predpasnike. Preostali črni predpasniki so čakali še štiri preostale tekmovalce, Klaro, Lidijo, Amadejo in Julijo. Kot edini se je na balkon lahko povzpel Luka, ki ni skrival svojega veselja.

Luka Pangos zasluženo na balkon.
Luka Pangos zasluženo na balkon. FOTO: POP TV

Sedmerico tekmovalcev tako čaka prvi izločitveni test sezone. Ne zamudite nove oddaje MasterChef Slovenija jutri ob 21.15 na POP TV.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Primož Rus
21. 03. 2024 10.17
+1
Ne vem no,ogledal sem si dve oddaji in ME JE MINIL,da bi gledu.....Mam svoje 3 favorite AMPAK KOT CELOTA PA JE LETOŠNJI MC TOTALNO DOLGOČASJE.....Škoda Mojmirja za to sezono......
Blue Dream
21. 03. 2024 08.07
To Karimovo pohanje izgleda preveč svetlo in premalo golden zapečeno. Ne izgleda ravno popolno
Blue Dream
21. 03. 2024 08.27
naj si pogleda kake barve je wiener snitchel