MasterChef Slovenija

Luka ob odličnih komentarjih sodnikov potočil solze

Velenje, 10. 04. 2024 22.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Luka Pangos je znova poskrbel za navdušenje sodnikov. Ti niso mogli prehvaliti njegove jedi, zaradi česar je bil vidno ganjen. Presenetil je tudi Jure Pavlič, ki si je prislužil sladko varnost pred jutrišnjim izločitvenim testom.

Kuhanje v parih, zvezda večera je bilo jabolko

Blanka Erniša, Klara Šmigoc, Martina Pušnik in Dana Ilić so kot članice zmagovalne skupine individualni izziv spremljale z balkona. Vsi ostali tekmovalci so kuhali z zvezdo večera, jabolkom. Luka Jezeršek: "Sočna, sladka, lahko tudi kiselkasta. Jabolka so ena najbolj hvaležnih in vsestranskih sestavin za kuhanje. V Sloveniji pridelujemo več kot 70 različnih sort jabolk. Vsaka sorta ima seveda svoj okus in pa značilnost, nekatera so boljša sveža, druga pa zablestijo, šele ko jih termično obdelamo." Mojmir Šiftar: "Danes bo ključnega pomena, da za vašo jed izberete pravo sorto jabolk."

Tekmovalci so imeli na voljo 60 minut, trgovina je bila odprta ves čas. Morali so uporabiti vso svojo domišljijo in pripraviti jed, v kateri bi jabolko zablestelo. Za dve prosti mesti na balkonu so kuhali v parih. Karim Merdjadi: "Vaš sosed je danes vaš nasprotnik." Luka: "Ne podcenjujte svojega tekmeca, ker na pokušanje pride le eden od vaju."

Zmagovalna jed Luke Pangosa
Zmagovalna jed Luke Pangosa FOTO: POP TV

Luka Pangos se je odločil za morsko jed, ceviche s tremi vrstami jabolk. Z idejo je navdušil Karima, a se je zavedal močne konkurence ob sebi, Andreje Špeh, ki je prav tako pripravljala slano jed. Jure Pavlič se je na Lukovo presenečenje odločil za sladko jed, ideja se mu je zdela super. Sodnik je tekmovalcu položil na srce, naj se posveti prezentaciji. Tudi njegov nasprotnik Domen Beribak se je odločil za sladko jed, tarte Tatin z jabolki, a je Luka dvomil, da mu bo uspelo v tako kratkem času.

Rok Novak se je odločil, da se bo z jedjo poklonil vsem svojim prednikom. Pripravljal je karamelizirana jabolka s sladoledom in hrustkom. Njegov konkurent Matej Muhvič je pripravljal zavitek svoje stare mame, a na bolj prefinjen način. Julija Bukvič je pripravljala jakobove školjke s solato in pirejem iz cvetače in jabolka. Lidija Subašić se je na njeno presenečenje prav tako odločila za slano jed, in sicer z zeleno, škampi in jabolkom. Barbara Perić se je odločila za kremno juho s tortelini, kar pa Luku ni bilo najbolj všeč. Njena nasprotnica Amadeja Lube je pripravljala jabolčni mousse z jabolčno čežano, drobljencem in čokoladnim vafljem.

Sodniki so si po kuhanju ogledali pripravljene jedi in poskusili nekaj njihovih komponent. Za pokušanje na koncu niso izbrali Domnove, Barbarine, Rokove, Lidijine in Andrejine jedi. Ti tekmovalci so dobili črne predpasnike in bodo morali na izločitveni test.

Okusna sladica, s katero si je Jure Pavlič priboril balkon
Okusna sladica, s katero si je Jure Pavlič priboril balkon FOTO: POP TV

Jure preseneti z okusno sladico

Juretova poširana jabolka v omaki zabaione s ciderjem so Luku lepo dišala, sodnik je pohvalil zelo lepe in tople okuse, jabolko se je čutilo v vseh komponentah. Vse začimbe so se tako lepo prepletale, da mu je Luka čestital, dodal je le, da bi lahko sladico lepše prezentiral. Mojmir je dodal, da le finese ločijo krožnik od perfekcije.

Amadejin jabolčni mousse s koščki jabolk, drobljencem iz bele čokolade in mandljev ter s čokoladnimi vaflji je bil videti lepo. Sladica je bila tudi zelo okusna, a je Luka pogrešal omako, ki bi jo povzdignila. Mojmir je pogrešal več svežine, Karim pa je ocenil, da jabolko ni dovolj zasijalo na njenem krožniku, pohvalil pa je tekmovalkine dobre osnove.

Matej je pripravil rekonstruiran jabolčni zavitek z vanilijevim sladoledom, orehi in cimetom. Karima so zmotili preveliki kosi orehov, na tekmovalčevem mestu bi namesto kaviarja postregel jabolčni džem, s čimer bi poskrbel za intenzivnejši okus po jabolku. Luka mu je svetoval, naj si prihodnjič jed dobro vizualizira. Mojmir pa je dodal, da so lahko njegovi starši in stari starši ponosni nanj.

Lukova oda jabolku

Lukov ceviche po slovensko z jabolki, koromačem in mandlji je Karimu izredno lepo dišal. Po okušanju pa je bil sodnik več kot navdušen: "V glavi se mi odvija oda o jabolku. Noro. Toliko svežine, toliko natančnosti in toliko uravnoteženih okusov že kar nekaj časa nisem okušal." Sodnik Luka je komentiral, da je tekmovalec visoko postavil lestvico, on pa je bil ganjen in izredno ponosen.

Sodnikom so bile že na pogled všeč tudi Julijine popečene kapesante z jabolčno solato in pirejem s pečeno cvetačo in jabolki ter hrustljavimi kaprami. Luka je priznal, da takšnega krožnika od nje ni pričakoval. Pire je bil žametno mehek, sodnik je pohvalil ocvrte kapre in svežino solate. Mojmir je pohvalil lepo pripravljene kapesante, slanost in svežino jedi, zmotila pa ga je sveža meta. Karim bi si želel le malo več jabolčnih detajlov na krožniku, denimo kot glazuro ali džem.

Balkon za Luko in Jureta

Matej je pripravil dobro jed, a ne dovolj dobro za balkon. Ta se je izmuznil tudi Amadeji. Sodnike so najbolj navdušili Julija, Jure in Luka, za najboljši krožnik pa so po pričakovanjih razglasili Lukovega. Luka: "Presenetil sem samega sebe, očitno tudi sodnike. Res dober občutek." Z okusi je sodnike prepričal tudi Jure, ki si je na svoje presenečenje in veselje priboril drugo mesto na balkonu.

Ne zamudite nove oddaje MasterChefa Slovenija jutri ob 21.15 na POP TV.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sir Oliver
11. 04. 2024 08.06
+3
Subašićevo prosim za komentar.