MasterChef Slovenija tekmovalci

Andreja Špeh

Ljubljana, 29. 02. 2024 05.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Andreja je magistrica psihologije, mlada raziskovalka, ki jo po koncu šova čaka še doktorat. V življenju si rada postavlja izzive, sploh kulinarične: "MasterChef Slovenija je super priložnost, da samega sebe preizkusiš na kulinaričnem področju ter obenem pridobiš ogromno novega znanja. Dobro je, da včasih pokukamo izven svoje cone udobja." Eno leto je preživela na Švedskem in je izjemno vodni človek. V morja in jezera skače v vseh letnih časih, najraje pa med poletno ploho. Prvi spomini iz otroštva jo vežejo na peko medenjakov, najbolj ponosna pa je svoj sladoled z okusom rdečega vina.

Starost: 29 let
Kraj: Loška dolina
Izobrazba/zaposlitev: magistrica psihologije/mlada raziskovalka

Tvoj življenjski moto?

Uživaj življenje.

Kako bi se opisala v treh povedih?

Trmasta in odločna oseba, ki rada preizkuša nove stvari. Mislim, da sem precej vestna oseba, obenem pa se rada spontano odločam. Uživam, kadar koli sem v/ob morski vodi ali jezeru.

Kako bi te opisali tvoji prijatelji?

Odločna in skrbna oseba, pripravljena na preizkušanje novosti in da stopi izven cone udobja, obenem pa ima rada svoj mir.

Opiši svojo družino.

Odraščala sem na podeželju, z velikim vrtom, vedno smo gojili svoje sadje in zelenjavo. Ena babica je vedno delala svoje testenine, druga pa pekla najboljši kruh. Moja mami je poskrbela, da je bila razmetana kuhinja pri nas dobra stvar. Že kot otrok sem opazovala, kaj se dogaja v kuhinji, in zavzeto sodelovala.

Katera je tista stvar ali predmet, ki te predstavlja ali zaznamuje?

Prijatelji me poznajo predvsem po tem, da bodo ob obisku skorajda vedno z nečim postreženi. Sicer pa z veseljem skočim v morje/jezero, ne glede na mesec (oz. temperaturo) v letu.

Tvoj najsrečnejši življenjski dogodek?

Sreča je v manjših stvareh; od tega, da mi prvič uspe sfilirati ribo, da skočim poleti med dežjem v morje in s fantom končno najdeva serijo ali film, ki nama obema ustreza.

Kaj te je v življenju najbolj zaznamovalo?

Težko izpostavim zgolj eno stvar, zaznamuje me moja družina in moji prijatelji, leto življenja na Švedskem, sodelovanje pri ustvarjanju umetniških festivalov ...

Zakaj si se prijavila v oddajo MasterChef Slovenija?

V življenju si rada postavljam izzive, sploh kulinarične. Masterchef je super priložnost, da sam sebe preizkusiš na kulinaričnem področju ter obenem pridobiš ogromno novega znanja. Dobro je, da včasih pokukamo izven svoje cone udobja.

Andreja Špeh
Andreja Špeh FOTO: POP TV

Kaj pričakuješ od kuharske oddaje MasterChef in kaj sporočaš gledalcem?

Od oddaje pričakujem kuhanje izven con udobja, novo kuharsko znanje, pa tudi smeh in zabavo. Gledalcem sporočam, da je ustvarjanje oddaje veliko napornejše, kot je videti z domačega kavča.

Kaj bi storila z nagrado 50.000 €, če zmagaš?

Nagrada bi bila investicija v nakup stanovanja in razvoj kulinarične poti.

Tvoja najljubša jed?

Štruklji, saj jih lahko pripravimo na ogromno različnih načinov.

Prva jed, ki si jo pripravila?

Prvi spomini iz otroštva se vežejo na peko medenjakov. V predprazničnem času sem mamo vedno spraševala, kdaj se bo pričela peka in zakaj se na štedilniku še ne topita maslo in med, saj je bil to prvi znak, da bova le začeli peči piškote.

Krožnik, na katerega si najbolj ponosna?

Sladoled z okusom rdečega vina.

Katera je tvoja hrana za tolažbo?

Nisem človek, ki bi zahajal ven po hitro hrano, raje se potolažim s kakšnimi dobrimi testeninami ali domačo enolončnico.

Kdo je tvoj najzvestejši in/ali najstrožji kritik?

Najbolj iskren kritik, ki preizkusi vse moje jedi, je moj fant.

Se tvoj slog oblačenja ujema s slogom kuhanja?

Ko so meseci toplejši, postane tudi moj slog oblačenja bolj barvit in neklasičen, mislim, da se takrat tudi ujema z mojim kuhanjem.

Tvoje najljubše sestavine ali najljubša kuhinja?

Začimbe (cimet, ingver, bazilika) in sestavine za pripravo testa.

Nepogrešljiv pripomoček v kuhinji, brez katerega bi bilo življenje bolj zapleteno?

Ročni mešalnik.

Zadnja kuhinjska domislica?

Če se ti omaka med reduciranjem loči, dodaj malo vode in močno mešaj.

Najuporabnejši kuharski nasvet, ki si ga kdaj prejela od koga?

Ves čas poskušaj tisto, kar kuhaš.

Jed, ki ti nikakor ne uspe?

Čeprav veliko pečem sladice, mi je največ preglavic delal creme brule, saj se mi nikakor ni strdil. Uspel mi je šele v četrtem poskusu.

Zabavna anekdota, povezana s kuhanjem?

V pripravah na MasterChef tekmovanje sem za prijatelje pripravila večerjo, na kateri sem postregla tudi bearneško omako. Eden izmed prijateljev se je tik pred postrežbo javil, da bo pomil posode, in mi v odtok zlil tudi vso omako (ki naj bi bila zvezda krožnika).

Kje se vidiš po koncu tekmovanja?

Po koncu tekmovanja moram končati doktorat, po tem pa upam, da lahko vsaj del svojega časa namenim kulinariki.

Se raje držiš receptov ali med kuhanjem raje eksperimentiraš?

Ko spoznavam nov postopek ali novo jed, sploh pri sladicah, se držim receptov, ko enkrat usvojim osnove, pa zelo rada eksperimentiram z okusi in sestavinami.

Če bi moral/a jesti eno jed do konca svojega življenja, katera izmed jedi bi to bila?

Štruklji.

Kako bi opisal/a sodnike? Katerega se najbolj bojiš oz. ga želiš navdušiti, katera kritika ti bo največ pomenila?

Tretjega sodnika moramo še (dobro) spoznati. Želela bi si z dobro sladico navdušiti Karima, sicer pa se veselim vseh povratnih informacij na svoje jedi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.