MasterChef Slovenija

Matej Muhvič: Najsrečnejši moraš biti, ko si na dnu

Velenje, 28. 05. 2024 12.03 | Posodobljeno pred 21 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Matej Muhvič je v MasterChefu Slovenija prebrodil veliko težkih izzivov in se večkrat znašel na dnu, kjer pa je najsrečnejši. Od tam gre namreč lahko samo še navzgor. Izkušnja je bila zanj čudovita, ne navsezadnje je dostavil tudi nekaj odličnih krožnikov, najlepše pa mu je bilo kuhati z bratom Nejcem.

Preživel si pekel, domov pa te je odnesla nebeška polenta, a le zato, ker si jo popravljal in ti je zmanjkalo časa za kar štiri načrtovane komponente. Morda bi se razpletlo drugače, če bi se posvetil slednjim. Ali si svojo odločitev obžaloval?

V svojem zadnjem izločitvenem testu sem preživel pekel in skupaj z Luko sva kot prva tekmovalca MasterChefa Slovenija sestavila croquembouche! Danes pa me je nebeška polenta res malo za... Če pogledam nazaj, bi se odločil uporabiti prvo, neperfektno polento, in preostali čas raje posvetil ostalim komponentam. Če bi se tako odločil, bi na koncu imel vsaj poln krožnik, saj so mi na koncu manjkali gobice, omaka, česnova čipka in paradižnički. Svoje odločitve, da sem šel popravljat polento, ne obžalujem, ker sem v tistem trenutku mislil, da je to najbolje, ne bi pa ob možnosti ponovitve izziva tega storil še enkrat.

V tekmovanju si, kot si povedal sam, dostavil katastrofalne, a tudi odlične jedi. Na katere svoje dosežke si najbolj ponosen?

(smeh) Ja, dostavil sem kar nekaj slabih jedi in vse so mi dale neko novo znanje in iz vsake izkušnje sem se naučil nekaj novega. Definitivno pa sem najbolj ponosen na svoj krožnik iz testa s sladoledom, saj je bil brez pripomb sodnikov! 

Do nekaterih uspehov te je pripeljalo tudi pozorno opazovanje sodnikov, kar so sami tudi opazili. Torej moraš biti v tekmovanju tudi dober psiholog in moraš znati brati med vrsticami, kajne?

V vsakem okolju, v katerega si v življenju postavljen, si krojiš svojo pot in usodo sam. In če imaš v MasterChef tekmovanju tri profesionalne kuharje za sodnike, definitivno poskušaš spremljati njihove mimike, kako komentirajo določene postopke oz. korake in res bereš med vrsticami, kot večkrat izpostavijo. Mislim, da ni treba biti nek hud psiholog, da kakšno stvar vidiš in slišiš, če si le pozoren in sproščen, kar pa tudi meni ni šlo vedno najbolje od rok. (smeh)

Kljub padcem v tekmovanju si se vedno pobral in si se neusmiljeno gnal naprej. Zdelo se je, da so te tudi sotekmovalci postavljali pred najtežje ovire. Kako zelo debelo kožo si dobil v tekmovanju?

Sam sem mnenja, da moraš biti najsrečnejši, ko padaš oz. si na dnu. Od tam greš namreč lahko, s trdim delom in predanostjo, samo navzgor. V tekmovanju sem prebrodil kar nekaj težkih izzivov, nekaj sem jih opravil slabše, nekaj bolje, ampak za prav vsakega sem hvaležen, ker praktično učenje premaga teoretičnega vsak dan.

Preden si se poslovil, si nabiral prav posebne spomine s tvojim bratom. Kako je bilo kuhati v MasterChefu skupaj z Nejcem?

To, da sem lahko pred odhodom iz tekmovanja v tej kuhinji kuhal skupaj z bratom, je zame nepopisno lep spomin. Lahko bi rekel s tujko 'core memory' (jedrni spomin). Navkljub svojim dobrim krožnikom in izzivom mi bo kuhanje z Nejcem ostalo najbolj pri srcu, saj sem bil res vesel, da lahko svojo MasterChef pot delim z njim in da tudi sam pride malo pogledat na TV. Punce, Nejc je samski, letnik 2004, priden in deloven, sam' gas!

Kuhanje z bratom Nejcem je bilo za Mateja najlepše.
Kuhanje z bratom Nejcem je bilo za Mateja najlepše. FOTO: POP TV

Kako pa so tvoji najdražji komentirali tvojo pot v MasterChefu in kakšnih odzivov si deležen?

Moji najbližji in vsa razširjena družina so mi bili v neverjetno podporo in vsakemu posebej sem zelo hvaležen. Vsi odzivi so bili pozitivni in spodbudni! Najbolj pa so me seveda podpirali starša in brat. Od sedaj bomo ob družinskih piknikih jedli še malo bolje kot prej. 

Ob slovesu si povedal, da boš doma vadil jedi, ki ti v tekmovanju niso uspele. Ali si že vse izpilil ali popravni proces še traja?

Človek živi vse življenje. Od rojstva, pa do zadnjega diha. Tako tudi moje učenje in izpopolnjevanje mojih receptov in kuharskih sposobnosti. Najbolj pa se, po novem, posvečam sladicam in predvsem sladoledom vseh možnih okusov. (smeh)

Ostajaš v kulinariki. Ali ostaja tudi tvoja želja po bifeju?

Ostajam v kulinariki, to definitivno. Bom pa pred razmišljanjem o odprtju svojega bifeja najprej še nekaj časa gradil svoje in naše ime, ter delal cateringe za zaključene družbe. To mi je res 'gušt'. Ni lepšega, kot priti domov po 30 urah in več dela, se vreči v posteljo po odlično opravljenem dogodku in zaspati. (smeh)

Kuhal si že z Rokom Novakom. Ali se obeta še kakšno MasterChef sodelovanje in katere kulinarične dogodke še pripravljaš?

Z Rokom sem že kuhal in upam, da bova še kdaj in čim prej! MasterChef sodelovanj se ne bom nikoli branil in upam, da ostanemo v kontaktu in kaj skupaj 'spacamo'.

Preden si zapustil MasterChef kuhinjo, si zmago napovedal Juretu Pavliču. Nas pa zanima, zakaj?

Jure je veliki šef. Mojster ima službo, partnerko, dva otroka, čudovito letno kuhinjo in hišo, kmetijo ... In res sem ga občudoval, kako se je vedno z veseljem učil in raziskoval nove stvari ter se kulinarično izpopolnjeval, čeprav bi večina ljudi v njegovih letih samo skomignila in se držala poznanega. Povrh vsega pa je tudi car žara! Jure ti speče prav vse, kar hodi, teče, leti ali plava. (smeh) Da o različnem testu in mokah sploh ne govorimo. Res mu privoščim prav vse, kar mu prihaja naproti! Velik in dober človek.

Matej ostaja v kulinariki.
Matej ostaja v kulinariki. FOTO: POP TV

Vsi nadobudni kuharji se lahko že prijavijo v naslednjo, 11. sezono MasterChefa Slovenija. Kaj bi jim svetoval?

Vsi, ki razmišljate o prijavi, ampak vas je strah ali sram ... Ne bodite 'papki' in se prijavite. Jaz nisem imel jajc tri leta in po tem, ko sem dal to izkušnjo skozi, bi se z veseljem prijavil vsako leto. (smeh) Čudovita izkušnja, kjer se naučiš ogromno novega in spoznaš še en kup čudovitih ljudi.

Ne zamudite nove oddaje MasterChef Slovenija nocoj ob 21.15 na POP TV.

MasterChef Slovenija
  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lojze Biber
28. 05. 2024 17.58
Brko ma kje si se ti najdu za master šefa mi povej?? Pa palačinke ti delajo težave aj kje je ostalo. Boljše da nisi šel ker ta reklama ni glih dobra.
banda56
28. 05. 2024 15.08
+3
Tudi jezeršek je tak blefer da adijo... Za božično večerjo smo bili v pivnici Union v LJ, naročil sem kračo na posteljici rdečega fižola. Krača bi morala biti kralj krožnika, dobil prepečeno, zažgano, katere 70% je bila kost, spodaja pa 1 kg prebranca. In za to sem dal 16€. ne vem kaj so ga srali... No, sedaj krače ni več na meniju 😂😂
Marck
28. 05. 2024 14.48
+5
Marjasc
28. 05. 2024 14.29
+7
Pomoje ta tipcek ni znal spect niti palacinke...znal je pa blefirat besede...cestitam
Sickk 2
28. 05. 2024 13.35
-3
A ma kdo kej domacga kromperja pa kolerabe?
Sir Oliver
28. 05. 2024 13.32
-9
Bil pri Jezeršku. Se ne hvalim, ampak sem po službeni dolžnosti pač moral. Skratka, hvala za izkušnjo Jezeršek, k tebi nikoli več.
cerob
29. 05. 2024 11.14
Enako. Bilo je povprečno, pa ne samo zame, tudi ostalih 11 s katerimi sem bil je bilo enakega mnenja.
Giorgia fan
28. 05. 2024 13.28
+17
Že prej bi ga morali izločit .
Kuku456
28. 05. 2024 13.22
+17
Tečn en kup bla bla učinka pa nič
flintwestwood
28. 05. 2024 13.20
-1
Ni mi pa čudno, da imajo tile šefi promet, itak je danes vse kar je picpoc oz. RICH, dobro, vse obratno tudi delate ter se ne zavedate okolice, okus vam je pa vsem odtaval, ker ste zabunkani v psiho 😂
flintwestwood
28. 05. 2024 13.18
-5
Ne bom pozabil, ko sem samo vrnil taler z govedino od Jezerška ter tudi zažgano tortico od Merjadija!!
flintwestwood
28. 05. 2024 13.17
-7
Vanilija pa plenta, nadrl bi te kot Ramsay to počne na foro "a to vanilijo si se spomnil ko si delal sladoled, ker je več kot očitno, da si samo za to dober, Merjadi"🤣
flintwestwood
28. 05. 2024 13.14
-8
Luzerji ste s temu Jezerškem ter co. Kdorkoli hodi k takim jest, moje sožalje!
JOSEPH HAYDN
28. 05. 2024 13.12
+11
Uredu dečko, edino motilo me je, da je bilo vsako kuhanje toliko obljub in kako bo vse top, pa večkrat ni bilo
flintwestwood
28. 05. 2024 13.11
-2
Že spet neko brišete v tri dni, moja polenta je gosta, če jo dam v pečico se trga že skoraj kot kruh, ni zrna, kuham jo pa vsaj 10min, ter ne delam Motorhead-Overkill-a z enimi sestavinami zraven nje, polenta je preprosta jed in boljša ko se ne doktorira z nje, če pa jo vi kuhate brez masti, pa pravim isto kot za burek, samo s skuto ga znate kar je smešnica ekstra klase 🤣 kaj naj vam jaz, če ste bedni kot sam satan
luna.3
28. 05. 2024 13.10
+12
Vsa čast, vztrajen je pa bil. Srečno v prihodnost!
slovenka62
28. 05. 2024 13.03
+11