MasterChef Slovenija

Matej se je rešil za las, poslovila se je Barbara

Velenje, 11. 04. 2024 22.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Osem tekmovalcev je na izločitvenem testu kuhalo z rebrci. V prvem krogu so se z uličnimi jedmi dokazali Andreja Špeh, Rok Novak in Julija Bukvič. V drugem krogu sta pred sodniki ostala Matej Muhvič in Barbara Perić, poslovila se je slednja.

Jure in Luka sta prednost pri izbiri rebrc dala tekmovalkam.
Jure in Luka sta prednost pri izbiri rebrc dala tekmovalkam. FOTO: POP TV

Kavalirja Luka in Jure

Na izločitvenem testu se je vse vrtelo okoli rebrc. Barbara Perić je že na začetku povedala, da ne je mesa, in da reber ni nikoli pripravljala. Barbara: "Danes ni moj dan." Vsak tekmovalec si je izbral eno vrsto, na izbiro so imeli rebra divjega prašiča, jelena, govedine, teletine in jagnjetine. V prvem krogu kuhanja so pripravljali ulično hrano, trem najboljšim se je obetala varnost. V primeru neuspeha jih je čakal drugi krog kuhanja z enako vrsto reber.

Luka Pangos in Jure Pavlič, ki sta si prikuhala varnost na individualnem izzivu, sta določila vrsti red. Luka je pojasnil, da sta hotela biti predvsem kavalirja, da bi tekmovalkam dala neko prednost, ker ta kos mesa verjetno manj pripravljajo. Barbara je lahko izbirala prva, odločila se je za jagenjčka, a ni imela prave ideje. Julija Bukvič je izbrala svinjska trebušna rebra, čeprav jih še ni pripravljala. Amadeja Lube se je odločila za svinjino, Lidija Subašić za goveja rebra, Andreja Špeh za suhozorjena telečja rebra. Rok Novak je izbral divjega prašiča, Domen Beribak suhozorjena goveja rebra, Matej Muhvič pa nerad jelenova rebra.

Vse se je vrtelo okoli reber.
Vse se je vrtelo okoli reber. FOTO: POP TV

Z uličnimi jedmi navdušijo Andreja, Rok in Julija

Sodniki so za pripravo ulične jedi odmerili 90 minut. Julija se je odločila za tacos, Amadeja je po Karimovem postanku spremenila načrt in začela pripravljati tortilje. Barbara je priznala, da ne ve, kaj dela. V mislih je imela cmoke, ulična hrana pa ji ni bila blizu. Domen, Lidija in Andreja so vsi pripravljali bao bunse oz. bombete po japonsko, a z različnimi komponentami. Matej se je odločil za gozdne okuse, a je Mojmirja Šiftarja skrbelo zaradi omake, ki je bila podobna jogurtu. Rok je navdušil z idejo za svoj divjačinski street food.

Julijini tacosi z natrganimi svinjskimi rebrci s karamelizirano čebulo, okisano redkvico in pikantno majonezo so bili videti slastno. Karim Merdjadi je povedal, da so zelo dobri, koruzna tortilja lepo pečena, meso lepo pripravljeno, vse skupaj pa dobro začinjeno. Luka Jezeršek je užival v okusih, Mojmir pa je upal, da se bo večer nadaljeval v enakem slogu.

Domnovi bunsi z natrgano govedino, s krompirčkom, coleslaw omako in BBQ omako so bili Mojmirju všeč. Pohvalil je meso in solato, omaka pa je bila preveč sladkobna. Luka je pogrešal svežino in Karim se je strinjal, da bi moral tekmovalec servirati več zelenjave.

Lidija je odlično pripravila meso in tudi ostale komponente, Luka je pohvalil idejo, a jo je čakal popravni izpit zaradi tehnične izvedbe. Njeni bunsi se namreč med peko niso dvignili. Amadeja je pripravila potrebuševino s kislim zeljem in korenjem v sendviču. Karim je povedal, da je uporabila premalo začimb, pogrešal je sočnost. V Barbarini jedi so sodniki opazili več težav, jagenjček je bil denimo premalo pečen. Luka je še dodal, da ni razumela bistva izziva. Matej ni dobro izkoristil in obdelal jelenovega mesa, sodnikom niso bile všeč niti priloge.

Andrejini bao bunsi z natrgano teletino, majonezo s sriracho in solato iz korenčka in rdečega zelja so bili videti zelo lepo. Sodniki so se kregali za omako, ki si jo je prisvojil Luka. Slednji je tekmovalki kar takoj povedal: "Tebe ne spustimo domov, zato greš zdaj takoj na balkon." Kolegoma je še komentiral: "Kako je bilo to dobro."

Rok je pred sodnike postavil mariniranega divjega prašiča s pečenim krompirčkom in gobicami ter majonezo in BBQ omako. Mojmir mu je namenil 'kuharski blagor' in sodniki so se strinjali, da je razumel bistvo izziva. Karimu je bila jed dobra, tekmovalec pa je povedal, da ga je izjava ganila. Še bolj je bil vesel, ko se je lahko povzpel na balkon. Tja se je lahko povzpela tudi Julija.

Po drugem krogu testa se poslovi Barbara

V drugi krog kuhanja so tako morali Lidija, Domen, Barbara, Amadeja in Matej. Sodniki so želeli, da izbrana rebra povzdignejo v prefinjeno restavracijsko jed. Na voljo so imeli kar 90 minut. Barbara je tokrat imela idejo za jed, tudi Amadeja je bila bolje razpoložena, Karim pa je od tekmovalk pričakoval dobro tehnično izvedbo in postavitev na krožniku. Matej je stavil na malo komponent, ki bi jih bolj izpilil. Lidija in Domen sta kuhala z maksimalno osredotočenostjo, da bosta dostavila dobra krožnika. Luka je Domna pred koncem kuhanja usmerjal, začutil je njegovo veliko željo po uspehu. Matej pa je na koncu pozabil servirati dve komponenti.

Barbarine jagenjčkove kronice s štrukljem s kozjim sirom in vinsko omako niso navdušile. Karim je komentiral postavitev, ki ni bila vabljiva, omake je bilo premalo, pire ni imel lepe teksture, korenček pa je bil surov. Mojmir je opozoril na napake pri jagenjčku, Luka pa pri štruklju.

Amadejino dušeno potrebuševino z matevžem, kislim zeljem in jabolki sta Karim in Mojmir pohvalila, le da sta pogrešala več omake in več matevža. Luka pa ni bil zadovoljen, resda je bila jed zelo okusna, a je tekmovalka pokazala premalo tehnik in jed ni bila prefinjena restavracijska.

Lidijina kuhana goveja rebra s polento z rjavim maslom v naravni vinski omaki so navdušila. Karim je pohvalil omako, Luka pa prepričljive okuse. Mojmir ji je samo svetoval, naj bo pozorna na razmerje sestavin na krožniku.

Matejeva jed z videzom ni navdušila, je pa tekmovalcu uspelo narediti popravni izpit z jelenom. Mojmir je težavo videl v omaki, ki je bila sladka in neprave teksture. Karim omake sploh ne bi serviral, Luka pa je pohvalil kombinacijo sladkob, pogrešal je le več svežine.

Jed Domna Beribaka
Jed Domna Beribaka FOTO: POP TV

Domnova goveja rebra, fondant iz krompirja, por, pastinakov pire in omaka so bili okusni. Karim je pohvalil krompirček in omako, jed je bila bogata, a prefinjena. Všeč je bila tudi Mojmirju, ki je pohvalil lepe okuse, Luka pa bi si želel, da bi bolje izkoristil krompir. Okusna, bogata in tehnično dovršena jed je tekmovalca pripeljala na balkon. Pridružili sta se mu lahko Lidija in Amadeja.

Mojmir je Barbari in Mateju povedal, da se je eden izmed njiju rešil za las, eden pa je kuhal zadnjič. Manj napak je imela Matejeva jed, zato se je tekmovalcu lahko odvalil kamen od srca. Zahvalil se je za priložnost in obljubil, da se bo dokazal.

Barbarina zgodba v MasterChefu Slovenija se je tako končala. Povedala je, da je bilo zelo naporno, tako fizično kot psihično, in da jo je izkušnja potisnila iz cone udobja. Sodniki so se spomnili njenih sladkih jedi, zmagovalne torte in piškotka s Karimovo podobo. Potem ko se je zahvalila tekmovalcem in sodnikom, se je poslovila.

Ne zamudite nove oddaje MasterChefa Slovenija v ponedeljek ob 21.15 na POP TV.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sektor1
12. 04. 2024 10.13
-1
A ni zanimivo da 2 minuti pred koncem še kuhajo, zadnjo sekundo pa vsi dostavijo urejene krožnike. Ni se še zgodilo, da bi kdo zamudil ali pa da nebi dostavil zaradi časovne omejitve.
McGregor---
12. 04. 2024 08.34
+3
In zakaj nekdo dobi drugo možnost, spet drugi ne❓ Ker tekmovanje na izločanje ni kuhanje na izločanje, ampak kako si s sodniki na ...😉
Pojma_Nimaste
17. 04. 2024 14.47
sam Barbara ne je mesa stari cmon kok dalč bi pa lahk ona prilezla.. Domen bi mogu že izpast sam on se mi bl smili kokar Barbara ker menim da ma več možnosti tko d..
InaB
12. 04. 2024 08.10
+0