MasterChef Slovenija

Razočaranje za Domna, tekmovalke so porazile moško skupino

Velenje, 13. 05. 2024 22.20 | Posodobljeno pred 12 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pet najbojših kuharic in pet najboljših kuharjev sezone se je med seboj pomerilo v pripravi pethodnega menija. Obe skupini sta sodnike navdušili z nekaj izvrstnimi jedmi, toda več točk so zbrale tekmovalke, kar je bilo veliko razočaranje za Domna Beribaka.

Ženske proti moškim

Deseterica najboljših kuharjev sezone se je za balkon pomerila v dveh skupinah. Ker se ni nihče javil za vodjo, so to določili sodniki. Balona sta v sebi skrivala imeni Julije Bukvič in Domna Beribaka. Julija je priznala, da je naloga stresna in prinaša veliko odgovornost. Domen pa je povedal, da bo tokrat vodil z malce bolj trdo roko. Sama sta se morala dogovoriti, katere tekmovalce bi rada imela v svoji skupini, izziv pa se je sprevrgel v bitko med spoloma. V rdeči skupini so pristale vse tekmovalke, v modri pa tekmovalci.

Julija Bukvič se je prvič preizkusila v vlogi vodje.
Julija Bukvič se je prvič preizkusila v vlogi vodje. FOTO: POP TV

Pet okusov, pet jedi

Luka Jezeršek je povedal: "Ste deseterica najboljših in od vas pričakujemo, da obvladate osnovne okuse." Skupini sta morali skuhati pethodni meni, in sicer pozdrav iz kuhinje, hladno predjed, toplo predjed, glavno jed in sladico. Vsak član skupine je moral pripraviti svoj hod, ki je moral temeljiti na enem izmed osnovnih okusov, torej na sladkem, kislem, slanem, grenkem in umamiju. V 15 minutah so si morali razdeliti in zamisliti jedi, sledilo je 70 minut kuhanja, 20 minut pa so imeli na voljo, da so jedi končali. Vsak je moral pripraviti tri porcije.

Pozdrav iz kuhinje sta pripravljala Domen in Dana Ilić, hladno predjed Blanka Erniša in Jure Pavlič, toplo predjed sta prevzela Julija in Luka Pangos. Lidija Subašić in Matej Muhvič sta pripravljala glavno jed, Klara Šmigoc in Rok Novak pa sladici. Domen je bil ves čas na obhodih in je pokušal komponente, medtem ko je Julija bolj zaupala članicam svoje skupine. 70 minut se je izteklo, nato so jedi dokončali, in sicer najprej pozdrava iz kuhinje in hladni predjedi.

Domen Beribak je bil na veliko obhodih.
Domen Beribak je bil na veliko obhodih. FOTO: POP TV

Tri točke za Dano, Domna, Blanko in Luko

Dana je pripravila ocvrte kroglice iz dimljene postrvi in inčunov z drobnjakovo majonezo in kaviarjem, v kateri so sodniki uživali. Domen je pripravil sipin mousse s hrustkom iz polente s česnom in špinačnim zvitkom s pinjolami in rikoto. Karim v jedi ni našel niti ene napake. Blanka je pripravila ceviche iz orade, škampovih repkov in citrusov. Mojmir bi najraje začel ploskati, Karim pa je izjavil, da bi jo najraje objel. Jure je pripravil tatar iz škampov in kapesant z majonezo iz slanine in kaviarjem, toda sodniki niso bili videti zadovoljni.

Še pred pokušanjem so sodniki razglasili prve točke. Pozdrav iz kuhinje rdeče skupine so ocenili z vsemi tremi točkami, v tej jedi so neizmerno uživali. Tudi modra skupina je dobila vse tri točke, saj je bilo vse na pravem mestu. Luka je pohvalil okuse, videz, teksture in detajle. Hladna predjed rdeče skupine je navdušila z barvami, kontrasti, sočnostjo, kislino in grenkobo, zato je tudi Blanka svoji skupini prinesla 3 točke. Jure se je posvetil okusom in detajlom, a sodniki niso zaznali dovolj kisline. Namenili so ji eno točko.

Luka je pripravil arancin s treviško rižoto z nadevom iz kozjega sira, glaziranim radičem v medu in gel iz hrušk. Sodniki so bili navdušeni nad okusi in njihovo uravnoteženostjo. Julija je pripravila brodet s školjkami in škampi ter kremno polento. Mojmir je pohvalil izredno dobro polento, a se mu je jed zdela malce presladka. Matej je pripravil file trske s hrustljavo skorjico, pire topinamburja, tuile z inčuni in omako iz ribjega fonda. Sodniki niso bili navdušeni nad jedjo. Lidija je pripravila file orade 'en papillote' oziroma v papirju, a tudi nad njo sodniki niso bili videti navdušeni.

Klara je pripravila panakoto infuzirane sivke z limetinim sorbetom, crumblom z limonino lupinico in limoninim prahom. Mojmir je ocenil, da je zadela bistvo izziva. Rok je pripravil monoporcijsko tortico iz moussa bele čokolade in limone ter mandljev sladoled. Karim je povedal, da je po vseh sezonah MasterChefa končno dočakal lepo monoporcijsko tortico. V njej je tudi užival, zdela se mu je le malce prevelika za pethodni meni.

Veselje ženske skupine

Sodniki so razglasili še preostale točke. Topli predjedi modre skupine so namenili tri točke. Luka je povedal, da tako dobrega arancina še ni jedel. Topli predjedi rdeče skupine je manjkala prefinjenost, polenta je bila preveč bogata. Jedi so namenili 2 točki. Glavni jedi rdeče skupine so namenili eno točko, glavni jedi modre pa nobene točke. 

Rok si je prislužil čestitke za svojo tortico, ki je bila lepa, z lepo prepletenimi okusi. Karim: "Čakal sem jo do letošnje 10. sezone." Skupini je prislužil 2 točki, to pa zato, ker je bila tortica prevelika za pethodni meni. Klarina sladica je bila lep preplet sladkega in kislega, težava je bila v panakoti, ki je bila preveč gumijasta. Tudi njej so namenili dve točki, kar pa je bilo dovolj za zmago tekmovalk in kar je bilo veliko razočaranje za Domna.

Ne zamudite nove oddaje MasterChefa Slovenija jutri ob 21.15 na POP TV.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

inside1
14. 05. 2024 08.01
+5
Lidiji zadnje čase ne gre, tole včeraj kar nekaj zavito skup. Pa tudi tole neko čaranje Mateja in Domna, zaslužen poraz fantov. Za Mateja je vse tole že preveč, neupravičeno med 10.
Waflhulkin
14. 05. 2024 08.54
-1
caranje domna? dobil najboljse pohvale, tako da ne vem o cem govoris
inside1
14. 05. 2024 09.07
+4
ja za kuhanje mateja, obadva sta poskušala, bil je vodja.... Nelogično, da glavno jed, da jo najslabšemu členu v ekipi.