MasterChef Slovenija

Rok si je oprtal Martino na ramena in jo odnesel na balkon

Velenje, 15. 04. 2024 22.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sodniki so imeli težko nalogo, ko so morali po kulinaričnem popotovanju določiti zmagovalno skupino. Z odlično pripravljenimi indijskimi jedmi so jih na koncu najbolj prepričali rumeni. Veselje ob zmagi je bilo veliko, vodja Rok Novak si je oprtal Martino Pušnik na ramena in jo odnesel na balkon.

Tekmovalci pred kulinaričnim popotovanjem.
Tekmovalci pred kulinaričnim popotovanjem. FOTO: POP TV

Mehika, Indija in Velika Britanija

Mojmir Šiftar je nov skupinski izziv naznanil z besedami: "Pripravite se na kulinarično popotovanje okoli sveta." Globus je odločil, s kom se bodo tekmovalci odpravili na določeno destinacijo. V rdeči skupini so pristali Julija Bukvič, Domen Beribak, Andreja Špeh, Luka Pangos in Dana Ilić. V modri so se znašli Jure Pavlič, Blanka Erniša, Lidija Subašić in Klara Šmigoc, v rumeni pa Rok Novak, Amadeja Lube, Matej Muhvič in Martina Pušnik. Sodniki so od njih pričakovali, da bodo pokazali kulinarično širino in stopili iz cone udobja domačih okusov. Mojmir: "In samo to vas lahko popelje do zmage, zato dobro razmislite, komu boste zaupali vodenje vaše skupine." Vodja rdečih je postala Dana, vodja modrih Jure, vodja rumenih pa Rok.

Rdeči so odpotovali v Mehiko, modri v Indijo, rumeni pa v Veliko Britanijo. Pripraviti so morali trihodni meni, ki bi sodnikom pričaral kulinarične užitke vsake države. Pod prvimi 'mystery boxi' so se skrivale aromatične začimbe in najbolj priljubljene sestavine vseh treh kuhinj. Pod ostalimi 'mystery boxi' so se skrivale glavne jedi, pastirska pita, tamales in piščanec biryani, ter sladice 'tres leches', 'sticky toffee' puding in 'gulab jamun'. Slednje so pripravljali z receptom, glavne jedi pa so morali pripraviti brez njega. Za kuhanje so imeli na voljo 100 minut.

Tekmovalci so poskusili glavne jedi, da bi ugotovili, iz katerih sestavin so pripravljene. Poskušali so tudi ugotoviti, kako so posamezne komponente pripravljene. Modri niso imeli prave ideje za predjed, ki so jo morali skreirati sami. Na koncu so se odločili za 'fish and chips', a Lidija ni verjela, da bodo z njo lahko konkurirali mehiški kuhinji. Rumeni so se odločili za naan kruhek z jagenjčkom ter čičerikino in paradižnikovo omako in Karim je ocenil, da Rok tokrat odlično vodi skupino. Rdeča skupina je za predjed pripravljala tacose.

Rumeni navdušijo in slavijo

Tacosi rdeče skupine so bili vrhunski. Karim: "Želeli smo nekaj domačega, nekaj pristnega, nekaj mehiškega in to smo tudi dobili. Bravo za predjed." Tudi z glavno jedjo, tamalesi, so se približali originalnim okusom, Mojmir je opozoril le na drugačen način priprave testa. Luka je dodal, da bi morali bolj izkoristiti omako in da jih bo morda prav to stalo zmage. Skupina je na koncu navdušila tudi s sladico.

Modra skupina je po Mojmirjevi oceni igrala na preveč varne karte. Karim je za razliko od njega pogrešal le vrček dobrega piva, jed se mu je zdela super. Luka je pohvalil lepo pripravljeno ribo in čebulico, jed je bila po njegovem mnenju povzdignjena na višji nivo. Pri pastirski piti je sodnike zmotil merlot, ki ga je uporabila Blanka, Mojmir je opozoril tudi na nepravo razmerje mesnega dela in krompirja. Sladica, ki jo je pripravila Klara, je bila izredno okusna, tekmovalka je dobro sledila receptu.

Predjed rumene skupine je Mojmirja zmedla, ker ni vedel, ali je v Indiji, v Mehiki ali na Tajskem. A so bili okusi indijski, jagenjček je bil popolno pripravljen, omake odlične. Glavna jed je bila v celoti pripravljena, tako kot mora biti. Karim: "Ne najdemo v bistvu besed, ker je res tako dobro, ker je tako pristno, ker je tako originalno. Jaz ne morem verjeti, da je to nekdo pripravil, ki ni nikoli tega jedel." Zasluge zanjo je imela Martina Pušnik. Rumeni so navdušili tudi s sladico, ki jo je popolno pripravila Amadeja. Karim se je skupini zahvalil za lepo izkušnjo.

Sodniki so ocenili, da modri niso kuhali tako dobro kot rumeni in rdeči. Ti dve skupini sta sodnike postavili pred težko odločitev, saj sta obe poskrbeli za čudovite okuse. Karim: "Res avtentično kulinarično izkušnjo pa nam je pripravila ena skupina." Zmagovalka tokratnega izziva je bila rumena skupina in Rok si je po razglasitvi oprtal Martino na ramena ter jo odnesel na balkon. Bil je presrečen, ker se je tokrat izkazal v vlogi vodje. 

Ne zamudite nove oddaje MasterChefa Slovenija jutri ob 21.15 na POP TV.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Blue Dream
16. 04. 2024 10.53
Vsekakor je pri Biryaniju ključen riž - kvaliteten basmati riž
Blue Dream
16. 04. 2024 09.34
+2
Odkar ni Bineta to ni več to.Vidi se tudi da sodniki nimajo takega kulinaričnega vedenja kot Bine
Blue Dream
16. 04. 2024 09.34
+4
Predvsem Luka in Karim me ne prepričata čisto
SigmaP40
16. 04. 2024 08.26
+1
Bravo Martina
ivan res grozni
16. 04. 2024 08.11
+1
Se je s tem strinjala ali bi morali nosača izključiti iz tekmovanja?
Pojma_Nimaste
17. 04. 2024 14.45
+1
ne ni se strinjala še dan danes ima travme boga res