MasterChef Slovenija

V svojem srcu nosi spomine na izjemno žensko

Velenje, 15. 05. 2018 06.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V MasterChefu se med napetimi kuharskimi bitkami pišejo ganljive zgodbe. Minuli teden se je gledalcev dotaknila tista o receptu, ki ga dobrosrčni Boris Cesar vedno nosi s seboj. Tekmovalec razkriva, zakaj je košček papirja zanj neprecenljiv.

Nova oddaja MasterChefa je prinesla novo potrditev tvojega kuharskega talenta, tokrat po zaslugi odlične Sacher torte. V oddaji si povedal, da jo sicer pripravljaš po receptu, ki ga je tvoja babica prinesla iz Avstrije. Nam lahko zaupaš zgodbo okoli tega?

Moja babica je bila izredno zanimiv človek. Izhajala je iz izjemno zavedne slovenske družine, njen oče je namreč najprej branil soško fronto v jurišnih enotah, nato pa kot Maistrov borec sodeloval pri osvoboditvi Maribora in kasneje v naslednji vojni deloval v protifašističnem odporu. V Avstriji se je takrat znašla po naključju, saj je bila v času okupacije izključena iz Ptujske gimnazije, ker je govorila slovensko. Da, to je bilo v tistem času, ko je bila slovenščina v javnih ustanovah prepovedana in njena uporaba strogo sankcionirana. Če mi je prav znano, je zaradi goreče želje po nadaljevanju šolanja preko očetovih vez dobila mesto v gospodinjski šoli s sedežem v Gradcu in potem opravljala prakso na avstrijskem Štajerskem, ki jo je zaključila na nekem velikem gospodarskem posestvu v Hitzendorfu, hkrati pa je še vedno aktivno sodelovala v antifašističnem odporu in med drugim z zdravili in materialom pomagala oskrbovati partizansko bolnišnico. Menda so ji po praksi ponudili upravljanje hotela nekje na švicarski meji, ampak je službo zaradi predanosti slovenskemu narodu in NOB zavrnila in ostala na Ptuju, kjer je tudi pričakala osvoboditev. Nekje v času šolanja je dobila izvrstno in zelo cenjeno dunajsko kuharico in predpostavljamo, da je recept prav iz te knjige, oplemeniten z njenim bogatim praktičnim znanjem.

Babičin recept vedno nosi s seboj.
Babičin recept vedno nosi s seboj. FOTO: POP TV

Občutek imam, da to ni edini recept, ki si ga dobil od nje. Te je naučila kuhati še druge jedi?

Ni edini recept, ki sem ga dobil od nje, naučila me je delati raznorazne zrezke in omake, lazanjo, cvrtje in še bi lahko našteval, je pa edini recept sploh, ki ga imam zmeraj ob sebi. Tako od babice kakor tudi od drugih žensk v družini sem se naučil ogromno in praktično vse, kar danes znam, je variacija in nadgradnja tega znanja. Seveda ni vse, kar se naučiš od babic, suho zlato, saj se je kuhinja od fizične kuhinje do sestavin in opreme v zadnjih 80-ih letih toliko spremenila, da določeni postopki ljudem danes sploh niso dostopni, medtem ko so drugi postali nepotrebni. Prav tako so danes v ospredju drugi trendi. Žal pa babica nikoli nikomur ni predala receptov za dolenjske štruklje in neke prav posebne cmočke za njeno ragu juho. To je žal izgubljena družinska dediščina.

Luka je povedal, da bi bila tvoja babica ponosna nate. Je ni več med vami?

Babice že kar dolgo ni več med nami. Prepričan sem, da bi bila, kot je rekel Luka, zares ponosna name in seveda nase, ker me je dobro naučila. Zame čas, ki ga posvetim pripravi ‘sacherce’, pomeni čas, ko sem ponovno v stiku z babi in čeravno tokrat nisem pripravljal torte po njenem receptu, je še zmeraj ‘sacherca’, kar je nekako esenca mojega odnosa z njo in sem bil izjemno hvaležen, da sem lahko jaz prevzel sladico na tem izzivu.

Ko peče Sacher torto, je vedno v stiku s svojo babico.
Ko peče Sacher torto, je vedno v stiku s svojo babico. FOTO: POP TV

Zagotovo sta bila nate ponosna tvoja starša, ker si se dokazal z družinskim izročilom?

Moja starša sta bila ponosna, zlasti oče, ki se vedno rad pohvali, da preko moje ‘sacherce’ ni nobene, pa jih je v svojem življenju že mnogo pojedel.

Si morda že dobil kakšna naročila za Sacher torto?

Za ‘saherco’ nikoli ne manjka interesa, je pa res, da sem po snemanju oddaje precej na tesnem s časom, in nimam ne časa, ne prostora, da bi se poukvarjal s tradicionalno ‘saherco’. Konec maja se namreč selim iz Prage v Slovenijo, tako da bom naročilom ugodil šele kasneje. Po oddaji sem ‘sacherco’ pripravil samo enkrat in se soočil z zadovoljnimi odjemalci, hehehe. Si pa zelo želim z babičino ‘saherco’ se ustaviti pri Karimu in ga povabiti na kavo, ker bi mi veliko pomenilo, da poda svoje izvedensko mnenje, morda kakšen predlog za izboljšavo ali poenostavitev recepta in postopka.

Sodniki so si z zanimanjem ogledali Borisov zaklad.
Sodniki so si z zanimanjem ogledali Borisov zaklad. FOTO: POP TV

MasterChef Slovenija na sporedu POP TV vsak četrtek in petek ob 21. uri. Vse zamujene oddaje najdete na VOYO.

 • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
 • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
 • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
 • 17 - Giant Reign E+ 1
 • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
 • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
 • 14 - Giant Stance E+ 2 29
 • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
 • 12 - Giant Propel Advanced Pro
 • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
 • 10 - Giant Talon 1 29 GE
 • 9 - Giant Defy Advanced 2
 • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
 • 7 - Giant Explore E+ 2
 • 6 - Giant Trance X 1 29er
 • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
 • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
 • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
 • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
 • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lev07
15. 05. 2018 08.15
+9
Bravo Boris! Prijeten in skromen fant!