29°C
Sekirca v med

Kostumografinja: Največji izziv je bilo dobiti hlačne nogavice

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
AVTOR
A.R. /
KOMENTARJI
5
Nadja Bedjanič, kostumografinja serije Sekirca v med, je za naš portal spregovorila o svojem delu pri snemanju serije Sekirca v med v času pandemije. Kot nam je zaupala, je bilo delo zanjo velik izziv, ker je v seriji velik poudarek na kostumih. Največ težav pa so ji med pandemijo povzročale hlačne nogavice, saj so te potrošni material in jih je bilo v času zaprtja trgovin nemogoče dobiti. In kako se je znašla?

Snemanje serije Sekirca v med je med pandemijo predstavljalo velik izziv.
Snemanje serije Sekirca v med je med pandemijo predstavljalo velik izziv.FOTO: Ksaver Šinkar

Kostumografinja Nadja Bedjanič, ki je sodelovala že pri številnih slovenskih serijah, trenutno skrbi za kostume likov v seriji Sekirca v med, sodelovala pa bo tudi pri drugi sezoni VOYO-serije Telenovela. Ker so Sekirco v med snemali v času pandemije covida-19 in zaprtja države, je bilo njeno delo seveda oteženo. Oblačila in kostume za igralce in njihove like je morala naročati izključno po spletu, največji izziv pa so predstavljale hlačne nogavice. Po spletu jih je bilo težko dobiti, v trgovinah pa jih trgovci nekaj časa niso smeli prodajati zaradi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Serijo Sekirca v med lahko spremljate od ponedeljka do petka ob 20. uri na POP TV. Vsi neučakani pa kliknite na VOYO, kjer vas čaka pet novih epizod serije.

"Največji problem so bile hlačne nogavice, ki so res potrošni material. Igralka jih ima včasih oblečene samo enkrat, pa jih med preoblačenjem v garderobi nehote strga. V času zaprtja trgovin so vse igralke še bolj pazile nanje.  Potrgane hlačne nogavice smo nosili pod hlačami, cele pa smo čuvali kot punčico svojega očesa (smeh). Resnično so bile pravi zaklad (nasmeh)," je za 24ur.com povedala Nadja, ki prizna, da se je morala med zaprtjem znajti po svojih močeh.

"Veliko oblačil sem kupovala po spletu, z ogromnimi vrečami oblačil sem potem hodila na pošto in vračala stvari, ki niso ustrezale. Kajti ko naročaš po spletu, se lahko ušteješ pri velikosti oblačil. Ko v trgovini vidim hlače, si lahko predstavljam realno velikost in ozkost kakšnega kroja. Če je na primer 'slim fit', moram vzeti večjo številko in podobno, v spletni trgovini pa tega ne vidiš, pa tudi če piše, nimaš prave predstave – povsem drugače je, če določen kos vidiš na obešalniku in ga lahko pogledaš od blizu."

Nadja (v ozadju med Vojkom Belšakom in Jernejem Kuntnerjem) je tudi na prizorišču snemanja pozorna na vsak najmanjši detajl.
Nadja (v ozadju med Vojkom Belšakom in Jernejem Kuntnerjem) je tudi na prizorišču snemanja pozorna na vsak najmanjši detajl.FOTO: Ksaver Šinkar

Za snemanje so potrebovali tudi večerne toalete in smokinge, a so se morali znajti po svoje. Imeli so različne kanale, po katerih so prišli do ustreznih kostumov.

"Skrbi te, ali boš izdelke, naročene po spletu, dobil pravočasno, kajti ko so zaradi pandemije zapirali trgovine, se je seveda povečala obremenitev spletnih trgovin. Ko so bile razprodaje, sem na eni spletni strani ves dan nabirala izdelke v košarico. Ker sem imela približno 40 artiklov, so mi izdelki ves čas 'uhajali' iz košarice. Na koncu sem obupala in naenkrat kupovala po deset izdelkov. Očitno je bil nakup 40 izdelkov prevelik in košarica tega ni prenesla," je z nami delila nekoliko neprijetno in stresno izkušnjo nakupovanja na daljavo.

Nadja je zelo uživala v izbiranju kostumov za Milo Peršin, ki igra v seriji vplivnico Špelo.
Nadja je zelo uživala v izbiranju kostumov za Milo Peršin, ki igra v seriji vplivnico Špelo.FOTO: Ksaver Šinkar

Gledalci bodo med spremljanjem serije Sekirca v med opazili ogromno različnih kostumov, kar za Nadjino delo predstavlja svojevrsten izziv."Serija Sekirca v med je bila zaradi raznolikosti likov res izziv, ker je poudarek na kostumih. Igralci so se ves čas preoblačili. Špela je recimo vplivnica in pri njeni garderobi sem si res lahko dala duška. Najbolj posebno in 'odbito' obleko, kar sem jih videla, sem lahko uporabila zanjo. Igralci se v teh kostumih res zabavajo in hkrati jim še dodatno pomagajo, da se lažje vživijo v določeni lik. Kot zanimivost naj povem, da sem pri tej seriji porabila največ poročnih oblek."

Včasih se zgodi tudi kaj nepredvidenega, na primer to, da se zadnji hip zamenja kakšen igralec, a takrat se mora hitro znajti in ukrepati: "Enkrat sem je določeno vlogo igral igralec, ki je potreboval oblačila velikosti medium. Zanj sem nabrala vsa ustrezna oblačila iz fundusa (prostor oz. zbirka rabljenih gledaliških kostumov, op. a.), vse sem mu pripravila, nato pa je ta igralec odpovedal in so začeli iskati drugega (nasmeh). Na koncu je bil to igralec, ki je nosil oblačila velikosti 2XL, in to je bila res specifična situacija, ker je šlo za vlogo starega mornarja. Ta zahteva tudi poseben kostum, na primer črtaste majice, nisem mu mogla dati katere koli srajce. Potem sem hitro naročila oblačila v njegovi velikosti in upala, da bodo pravočasno prišla, pa se je igralec spet zamenjal (smeh). Potem je bil spet nekdo, ki je nosil velikost medium. Potem sem oblačila v velikosti 2XL poslala nazaj (nasmeh)."

Sekirca v med
Sekirca v med