Slovenija ima talent - Tekmovalci

Jure Kotnik

Ljubljana, 06. 11. 2023 05.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Jure Kotnik dela v gradbeništvu, a bi montiranje oken z veseljem zamenjal za koncertne odre. Zaživi namreč, ko s svojo pred kratkim ustanovljeno skupino ustvarja metal glasbo. Na oddajo Slovenija ima talent se je prijavil, ker je želel izkusiti, kakšen je občutek, ko poješ na velikem odru, prav tako pa je želel slišati mnenje žirantov in publike.

Starost: 28 let

Kraj: Pragersko

Jure Kotnik
Jure Kotnik FOTO: POP TV

Kateri poklic opravljaš? Kateri poklic bi želel/želela opravljati?

Delam v gradbeništvu kot monter oken, vrat in senčil. Najraje bi seveda vse to zamenjal za preživljanje z glasbo. Sicer ne kot solo umetnik, temveč s skupino, ki smo jo pred kratkim sestavili. 

Kdo je najpomembnejša oseba v tvojem življenju?

Definitivno je to zaročenka, s katero živiva skupaj že več kot tri leta in pol. Z njo se zbujam in z njo zaspim. Sva drug drugemu največja opora in je prva, ki izve vse, kaj se dogaja v mojem življenju. 

Kaj počneš v prostem času? Kaj te/vas še veseli poleg talenta, s katerim si/ste nastopili v oddaji Slovenija ima talent? 

Prosti čas s partnerko preživljava s hišnimi ljubljenčki in druženjem z družino in prijatelji. Zdaj na novo tudi prenavljava hišo, ki sva jo najela in se vanjo preselila pred kratkim. Odprla se mi je tudi dolgoletna želja po glasbeni skupini s fanti, s katerimi izvajamo metal glasbo, kjer zares zaživim. 

Opiši se. 

Sem komunikativen, hitre jeze, sploh, ko mi stvari ne gredo po načrtu, kar mi gre najbolj na živce, saj mi v določenih primerih zmanjka samokontrole. Glasba je za mene bila od nekdaj nek pobeg od realnosti, kjer so izginile vse 'nepravilnosti' in zadržki, s katerimi sem se srečeval. Če me kdo prosi za pomoč, zelo rad pomagam, če je le v moji moči in spoštujem vsakogar, dokler mi vrača spoštovanje. 

Kako bi se opisal s tremi besedami? 

Temperamenten, kreativen, energičen.

Kaj ti je v življenju najpomembnejše? 

Iskrenost, poštenost, zvestoba.

Če bi imel možnost, da se ti v življenju uresniči ena želja, katera bi bila? 

Da bi naša glasbena skupina uspela v metal vodah, v prihodnosti ciljamo na tujino. 

Kaj je na tebi najbolj posebnega in zanimivega?

Mogoče to, da kljub temu, da je metal moja najljubša zvrst, sem odprt za vse žanre, kar se pa na koncu pozna v mojih izvedbah. 

Kaj ti v življenju predstavlja največji stres? 

Poskušam se izogibati vsakršnemu stresu, če pa moram izbrati, me pa najbolj skrbi smer, v katero zavija človeštvo kot celota, to pa je pomanjkanje solidarnosti.

Kaj te razveseljuje, osrečuje? 

Videti svoje bližnje srečne in zadovoljne. 

Kaj je tvoj talent?

V prvi vrsti petje, igram pa tudi kitaro. 

Kdaj si pri sebi opazil, da imaš talent?

Opazil sem, da imam dober posluh za tone, ko sem začel igrati kitaro, saj sem bil samouk in sem se učil igrati pesmi s poslušanjem tonov brez notnih zapisov ali tablatur. Kasneje sem tablature tudi uporabljal, ampak najraje sem se učil s posluhom. 

Kaj na tvoj talent pravijo tvoji najbližji?

Od bližnjih sem skozi leta dobival vedno bolj pozitivne komentarje, po tem sem nekako imel občutek, da napredujem. Sodelavci me še niso videli v taki luči. 

Kdo te navdušuje, inspirira? Zakaj? 

Vsaka oseba, ki se ne glede na to, koliko slabih stvari ji življenje povzroča, pobere z dvignjeno glavo in nadaljuje trnovo pot do sreče. 

Bi se rad prebil tudi na svetovni trg? Zakaj?

Seveda, kot metalec pri nas prideš le tako daleč, kot te publika ponese, navsezadnje so ljudje tisti, ki jim moraš dokazati, da si dober v tem, kar delaš. Pri nas je ta publika dokaj majhna. 

Moji vzorniki so ... 

Izvajalci težkih vokalov, nedvomno. Pokojni pevec Chester Bennington (v njegovem glasu prav začutiš bolečino, ki jo je prestajal), Alex Terrible iz skupine Slaughter to Prevail je trenutno moj idol, kar se tiče vokalizma, ima unikaten pristop na odru in izjemno zanimiv način vokalov ter pisanja pesmi. Takoj za njim je Corey Taylor, pevec skupine Slipknot in Stone Sour, njegov vokal me spremlja vso pot, odkar vadim in je po mojem mnenju prava 'mašina' glede na to, koliko projektov naenkrat izvaja. 

Zakaj si se prijavil na Slovenija ima talent? 

Zaželel sem si občutka na večjem odru, prav tako pa pridobiti neizpodbitno mnenje žirantov ter seveda publike, ki ima najmočnejši glas. 

Kakšne so bile tvoje priprave na avdicijski nastop oddaje Slovenija ima talent? 

Vaja, vaja, vaja in še več vaje. Proti pripravam za polfinale sem takrat imel dosti več prostega časa in sem ga vedno porabil za prepevanje, snemanje, poslušanje posnetkov, da bi popravil napake, ki jih zasledim. 

Katerega žiranta si/ste se najbolj bal/i in zakaj? 

Nisem se posebej bal katerega koli, bolj sem se bal sebe, da bi ga kje polomil. 

Kateri komentar žirantov se te je najbolj dotaknil?

Komentar Andreja Škufce. Njega naj bi se komad posebno dotaknil, saj pravi, da ga je uporabljal med ogrevanjem pri plesnih vajah in še ni slišal takšne verzije, zdela se mu je izvirna in mu je bila zelo všeč. 

Kakšne načrte imaš v ustvarjanju? Kje se vidiš čez 10, 20 let? 

Po končanem šovu gremo s polno paro naprej z metal skupino, le takrat ji bom res lahko posvetil vso svojo energijo in mogoče dosegel, kar si želim. Čez 10, 20 let seveda upamo na velike odre in koncerte po tujini.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.