Slovenija ima talent

To je prva peterica finalistov razpisa Mladi upi 2021

Ljubljana, 21. 11. 2021 11.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Mladi upi so družbeno odgovorni finančni projekt, namenjen nadarjenim mladim posameznicam in posameznikom, ki se šele prebijajo na vrh in se zato težje potegujejo za profesionalna ali sponzorska sredstva. Pred tednom dni smo spoznali dvajseterico finalistov, danes pa vam podrobneje predstavljamo prvih pet talentov, ki imajo po mnenju strokovne žirije potencial, da postanejo Mladi upi leta 2021.

Strumno smo zakorakali v deveto sezono projekta Mladi upi 2021, v sklopu katerega perspektivni mladi umetniki, športniki, parašportniki in znanstveniki dobijo priložnost, da pokažejo svoj talent in trdo voljo na poti do zastavljenih ciljev. Tudi letos je bil odziv nadarjenih posameznic in posameznikov ogromen, strokovna komisija pa je na podlagi razpisnih pogojev med vsemi popolnimi prijavami izbrala 20 talentiranih mladih upov, ki v svoji panogi izstopajo z izjemnimi dosežki in bi si zaslužili finančno podporo za razvoj svojih talentov. Tokrat vam predstavljamo prvo peterico; spoznali boste vsakdan jazz pianista, atletinje, plesalke, saksofonistke in taekwondoistke, njihove zgodbe pa si lahko podrobneje pogledate in preberete na spletni strani www.mladi-upi.si. 

Matic Štemberger je mladi jazz pianist, ki ga glasba spremlja že od mladih nog, ko je premetaval stare kasete, brenkal na stričevo kitaro in raztezal meh male harmonike. V glasbeno šolo se je vpisal pri osmih letih in takrat se je prvič zares srečal s klavirjem, najprej seveda s klasičnim, s katerim se nista najbolje razumela. Nato je na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana odkril jazz in spoznal, da je ta zvrst glasbe vplivala tudi na glasbo, ki jo je poslušal v otroštvu in zgodnjih najstniških letih. Že kot srednješolec je osvojil številna priznanja, svoje glasbeno znanje pa zdaj poglablja s študijem jazz klavirja na Akademiji za glasbo in upodabljajoče umetnosti v Gradcu. S še dvema glasbenikoma pripravlja tudi prvi avtorski album in je, kot pravi, pripravljen na vseživljenjsko rast in učenje tako na umetniški kot tudi na osebnostni ravni. Tako bi rad v prihodnosti svoje jazzovsko znanje nadgrajeval tudi v New Yorku, Meki sodobne jazzovske umetnosti.  

Matic Štemberger, jazz-klavir
Matic Štemberger, jazz-klavir FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

Danes 18-letna Veronika Sadek se že od otroštva rada ukvarja z različnimi športi. V osnovni šoli je trenirala ples, borilne veščine in gimnastiko, poleg tega pa je igrala trobento. V 4. razredu osnovne šole se je seznanila z atletiko in se na začetku preizkušala v različnih disciplinah. Treningov na začetku ni jemala preveč resno in vmes je večkrat pomislila, da bi prenehala. Ob prehodu v srednjo šolo je domače Novo mesto zamenjala za Ljubljano, ta velika sprememba pa se je izkazala za dobro odločitev. V prestolnici je namreč znova odkrila ljubezen do atletike in začelo se je obdobje zelo resnih treningov, ki traja še danes. Še posebej pri srcu ji je tek na srednje proge in v teh disciplinah že dosega izjemne rezultate. Kot pravi, vsak dan tekmuje sama s sabo, saj želi postati najboljša različica sebe. Rada si zastavlja visoke cilje in tako že načrtuje udeležbo na večjih članskih prvenstvih. Njen največji cilj pa so olimpijske igre, na katerih bi rada posegla po najvišjih mestih. 

Veronika Sadek, atletika
Veronika Sadek, atletika FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

Že ko je prvič stopila na plesni parket na kvalifikacijskih turnirjih, je Neža Colja opozorila nase s svojo odlično interpretacijo latinsko-ameriških in standardnih plesov. Nič čudnega, ko pa se že, odkar je shodila, ves čas ziba ob ritmu glasbe. Najprej je sicer plesala hiphop, a je hitro ugotovila, da ji ta zvrst plesa ni najbolj pisana na kožo. Pripravljene koreografije ji namreč niso ponujale možnosti lastnega izražanja. Starši in takratna plesna učiteljica, ki so prepoznali njen plesni talent, so jo preusmerili v trening latinsko-ameriških standardnih plesov in takrat se je zgodila ljubezen na prvi korak, ki traja še danes. V dosedanji plesni karieri je naletela že na več ovir, med drugim na izgubo soplesalca. Zaradi pandemije sta morala z novim plesalcem iz Italije pokazati veliko mero iznajdljivosti in vztrajnosti, saj je bilo prehajanje meja oteženo, posledično pa skupni treningi v živo nekaj časa onemogočeni. Kljub temu je zaradi svojega neumornega truda in izjemnega talenta s soplesalcem dosegla vrhunske rezultate na državnih in mednarodnih prvenstvih. Njen cilj je povzpeti se čim višje na lestvici najboljši plesnih parov na svetu.  

Neža Colja, športni ples
Neža Colja, športni ples FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

Mlada saksofonistka Neja Anderle si želi nekoč postati uspešna solistka in priznana profesorica saksofona. Svojo glasbeno pot je začela z igranjem kljunaste flavte, ki pa jo je že pri desetih letih zamenjala za saksofon, nad katerim se je navdušila ob gledanju animirane serije Simpsonovi. Že po dveh letih igranja na saksofon se je udeležila svojega prvega tekmovanja – na mednarodnem tekmovanju pihalcev EMONA je prejela zlato plaketo. In od tod je šla njena profesionalna pot le še navzgor. V zadnjih letih je nanizala veliko izjemnih uspehov tako na državni kot tudi na mednarodni ravni, navdušuje pa tako s talentom kot tudi trdim delom, sposobnostjo izjemne koncentracije in edinstveno odrsko prezenco. S svojo energičnostjo in ambicioznostjo navdušuje tudi svoje mentorje, za dosego svojih ciljev pa je pripravljena trdo delati. Želja po znanju in učenju od nekaterih najboljših saksofonistov na svetu jo vleče na študij v Bruselj in Pariz – vse zato, da bi uresničila svoje sanje ter postala priznana solistka in odlična profesorica saksofona. 

Neja Anderle, saksofon
Neja Anderle, saksofon FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

Anastasijo Ljubinković je za borilne veščine navdušil oče, taekwondo pa trenira že od svojega šestega leta starosti, čeprav ji marsikdo zaradi njenega mirnega in zadržanega značaja ne bi pripisal, da se ukvarja s tovrstno športno disciplino. A 17-letnica ne izpusti praktično nobenega treninga, saj pravi, da si ne more predstavljati življenja brez športa. Kot pravi, ji je v vseh letih treninga taekwondo ponudil velik razvoj v razmišljanju, koordinaciji in motoriki ter jo naučil spoštovanja do sebe in drugih. Tako ne čudi, da je prav na treningih in tekmovanjih sklenila največ močnih prijateljstev, ki bodo zagotovo ostala za vse življenje. Njene športne dosežke so prepoznali tudi na Mestni občini Ljubljana, saj so jo izbrali za športnico leta 2020. Njen življenjski cilj je uvrstitev na olimpijske igre, za kar je pripravljena vsak dan več ur trenirati in dosegati odlične razultate tako na državnih kot tudi na mednarodnih tekmovanjih. 

Anastasija Ljubinković, taekwondo
Anastasija Ljubinković, taekwondo FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

Prva peterica finalistov projekta Mladi upi 2021 je torej znana, njihove podrobnejše predstavitve pa najdete na spletni strani Mladi upi. Tam vam bomo do srede decembra vsak teden predstavili po pet talentiranih mladih finalistov, ki bodo v videoprispevkih pokazali, kako  poteka njihov vsakdan. Ko bodo razkrite zgodbe celotne dvajseterice, pa bo  komisija na osnovi razpisnih meril med finalisti izbrala prejemnike finančne podpore. Svojega zmagovalca in s tem prejemnika finančne podpore boste lahko z glasovanjem na spletni strani Mladi upi izbrali tudi vi, zato spremljajte projekt na spletu ter v oddaji Slovenija ima talent, ki je na sporedu vsako nedeljo ob 20. uri na POP TV. Naj vam prišepnemo, da se letos v oddaji vsaka peterica finalistov predstavi na prav poseben način, zato se je res ne splača zamuditi.

 

Sponzorirana objava 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3