2°C

Žan presrečen ob zmagi v MasterChefu: Jaz takega občutka še nisem doživel v svojem življenju

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
AVTOR
P.Z. /Su.S. /
KOMENTARJI
99
V velikem finalu šeste sezone MasterChefa Slovenija so se pomerili Žan Milosavljević, Kaja Balentič in Kaja Jurač. Slednja se je poslovila tik pred superfinalom, v katerem je o zmagi odločala sladica. Žan je uspel ohraniti vodstvo in pokal tako prvič doslej ostaja v Ljubljani.

Čustven začetek velikega finala

Prvič so se velikem finalu MasterChefa Slovenija pomerili trije tekmovalci, Žan Milosavljevič, Kaja Balentič in Kaja Jurač. Začetek je bil čustven, saj je trojica pred začetkom kuhanja dobila pisma svojih domačih. Kaji Jurač je bodrilne besede namenil njen partner: “Če ti bo danes težko in boš mislila, da mogoče ni izhoda, se spomni na tvoji dve nosečnosti in pol leta življenja v najbolj depresivnem rumenem stanovanju na svetu ... Ni pomembno, kaj se bo danes zgodilo, ti si zame zmagovalka.

Čustven začetek so zakrivila ganljiva sporočila
Čustven začetek so zakrivila ganljiva sporočilaFOTO: POP TV

Kaja Balentič je dobila pismo staršev in sestre, ki so bili zelo ponosni nanjo. Njena mama je zapisala: “Prišla si tako daleč, kar si s tatijem nisva niti predstavljala, v srcu pa goreče upala.” Dokazala jim je, da je trmasta, da verjame vase in neizmerno ljubi kuhanje, in še: “Dokazala si in naučila si nas, da ni nič nemogoče, če se boriš za nekaj, v kar verjameš, in da ne smeš nikoli obupati.

Žanu je bodrilne besede namenil brat Dejan, s katerim sta se največ družila: “Če mi je bilo kadarkoli težko v življenju, sem stopil do njega. On me je takorekoč vzgojil.” Napisal mu je še, da so vsi ponosni nanj. Dejan: “Brez dvoma bi bila tudi mami. Zato, če ne drugače, kuhaj zanjo.” Vsi finalisti so nato videli še video sporočila svojih najdražjih, kar jih je ganilo do solz. Žana sta njegova brata in sestra z nečakinjo povsem razorožila.

Žan s predjedjo v vodstvo, Kaja Jurač osvoji najmanj točk

Prav njihovi najdražji pa so imeli še eno nalogo, izbrali so sestavine, ki so jih lahko finalisti uporabili pri predjedi ali glavni jedi. Kaja Jurač je dobila srnin hrbet, Žan govejo potrebušino, Kaja Balentič pa škampe. Za pripravo prvih dveh jedi skupaj so imeli na voljo eno uro in pol, pri čemer so morali po 40-ih minutah kuhanja pred sodnike prinesti predjed, ob izteku časa še glavno jed.

Sodniška trojica ob treh izbranih sestavinah
Sodniška trojica ob treh izbranih sestavinahFOTO: POP TV

Žan je bil samozavestnen, a se je hkrati dobro zavedal, da gre lahko marsikaj narobe. Kaja Jurač si je želela pokala, saj bi z njim v roki bilo življenje popolno, Kaja Balentič pa je napovedala, da ga bo odnesla na Obalo. Sodniki so bili navdušenimi nad vrhunskimi idejami vseh treh finalistov, ki so kuhali s srcem. Kaj B. je pripravljala ribji brodet, Kaja J. kremno korenčkovo juho, Žan pa gnezdo iz mladega graha. Ko so krožnike prinesli pred sodnike, so se Binetu začele cediti sline. Z veseljem so se lotili okušanja, finalisti pa so se vrnili za svoje kuharske postaje.

Vsi trije finalisti so za glavno jed uporabili sestavine, ki so jih izbrali njihovi najdražji. Kaji Balentič je delo otežila čokoladna omaka, v katero je nameravala dati cimet. Ker ima sladkorno bolezen, je namreč ni smela okušati. Kaja Jurač je nato prva izvedela za ocene svoje predjedi. Bila je razočarana nad osvojenimi 17-imi točkami, a ni vrgla puške v koruzo. Kaji Balentič se je število točk, osvojila jih je 22, zdelo kar dobro, Žan pa bil še najbolj zadovoljen, saj si je prikuhal 25 točk in vodstvo v prvem krogu.

Žan si je odrezal blazinico na prstu.
Žan si je odrezal blazinico na prstu.FOTO: POP TV

Žanova poškodba in slovo Kaje Jurač

Žan se je nato porezal na mandolini, a je povedal, da to ne bo prav nič vplivalo na njegovo kuhanje. Žan: “Na ta prst danes pozabim in gremo. Akcija!” Kaja pa se je brez poškodb znašla v kaosu, a jo je Bine med postankom na njeni kuharski postaji uspel začasno motivirati, nakar je med serviranjem spet naletela na težave. Kaja: “Katastrofa.” Bodrila sta jo celo njena sotekmovalca, ob izteku časa pa je ugotovila, da krožnik le ni videti slabo.

Sodniki so sedli za mizo, da bi se posvetili glavnim jedem. Kaja Jurač je odlično pripravila meso, s štrukljem je naredila popravni izpit, omako pa bi lahko bolj dodelala. Pri Žanovem krožniku so sodniki pričakovali več in tudi on sam se je strinjal, da je bil njegov drugi krožnik slabši. Kaja je zelo lepo spekla račko in tudi omaka je bila zelo dobra. Kaja Jurač je za glavno jed dobila 18 točk, Žan jih je nabral 20, Kaji Balentič pa so sodniki namenili 22 točk, s čimer se je za eno samo točko približala Žanu.

Kaja Jurač se je poslovila tik pred superfinalom
Kaja Jurač se je poslovila tik pred superfinalomFOTO: POP TV

Kaja Jurač je tako tekmovanje zapustila tik pred superfinalom. MasterChef Slovenija je opisala kot najbolj noro dogodivščino v svojem življenju. Luka Jezeršek: “Res si lahko ponosna na sebe. Ostala si zvesta sebi in svoji domačnosti. Tudi v finalu.” Kaja je še povedala, da ji je MasterChef dal ogromno: “Za ene 20 kil več znanja.” Spoznala je, da mora živeti svoje sanje, si vzeti čas zase, in napovedala, da se bo izobraževala še naprej: “Enkrat res hočem biti takšna vrhunska kuharica, kot so naši sodniki.

Poseben sladek izziv za superfinalista

Žan in Kaja Balentič sta postala superfinalista, od pokala pa ju je ločila le še sladica. Kaja je bila precej samozavestna, Žan pa je povedal, da je veliko vadil. Karim ju je postavil pred poseben izziv. Ko je razbil veliko čokoladno kroglo, se je pokazal vprašaj, ki je napovedal prosto kreiranje unikatne sladice. Kaja je bila navdušena, Žan malo manj. Čokoladno kroglo so jima priskrbeli sodniki, na voljo sta imela 90 minut, da jo napolnita s svojimi sladkimi idejami.

Sladek finalni izziv.
Sladek finalni izziv.FOTO: POP TV

Žan se je hitro zbral: “V meni je nevihta ... Toliko enih misli, tolik enih idej, s čim bi lahko presenetil sodnike.” Kaja je iz trgovine prinesla toliko sestavin, da se je Luka spraševal, če je tam sploh še kaj ostalo. Kaja pa: “Hočete dobro sladico ali ne?” Sodniki so seveda pritrdili. Tekmovalka je bila neverjetno motivirana in si je zastavila zelo kompleksno sladico. Žan je priznal Luku, da bi raje delal po receptu, a je začel slediti svojemu srcu in v sladico, kot je povedal, dal sebe in svoje najdražje.

Žana je Kaja spominjala nanj v mladih letih: “Vidim, da uživa v kuhinji in vidim, da ima to iskrico v očeh in željo do kuhe.” Skupaj sta celo prepevala in se spodbujala, sodniki pa niso skrivali navdušenja na poplavo idej. Bine Volčič: “Mi smo ponosni na vaju že sedaj.

Sodniki, ko sta superfinalista prepevala in se bodrila.
Sodniki, ko sta superfinalista prepevala in se bodrila.FOTO: POP TV

V nadaljevanju so sodniki ugotavljali, da ima Žan pripravljene številne komponente, ki jih mora samo še sestaviti v celoto, medtem ko so na Kajini postaji videli še nedodelane komponente. Karim se je spotaknil tudi ob kaos na njeni kuharski postaji. Žan se je zadnjih deset minut mirno posvetil ustvarjanju, Kaja pa je na plan spustila svojo divjo plat. Žan se je ob izteku časa počutil, kot da bi pretekel maraton.

Žan presrečen ob zmagi

Kaja je pripravila na videz nezemeljsko sladico, kokosov biskvit v soku višenj. Žan je pripravil pistacijevo panna cotto, ki je bila na videz zelo elegantna. Sodniki so jo po okušanju opisali kot harmonično, svežo, z nežnimi, lepimi okusi. Karim Merdjadi: “Tehnično dovršena sladica in izredno, izredno okusna.” Žan si je vidno oddahnil, povedal je, da mu je pohvala slaščičarskega mojstra veliko pomenila. Kajina sladica je bila sveža, njen sladoled je bil okusen, je pa v eno komponento dodala preveč sode bikarbone. Žan je bil takrat na trnih kot še nikoli: “Tega jaz ne morem opisati, kako je to ... Ker veš, da si nekaj zaslužiš in ti to pripada, obenem pa veš, da ti lahko nekdo to vzame.

Žanova finalna sladica.
Žanova finalna sladica.FOTO: POP TV

Sodniki so nato podali svoje ocene in Žan je po Binetovih in Lukovih ohranil vodstvo. Karim je imel zadnjo besedo in najprej se je zahvali superfinalistoma: “Rad bi se sama zahvalil, da sta moj vprašaj spremenila v sladici, ki sta bili čudovita pika na i v tem finalu.” Kaji je namenil 8 točk, Žanu kar 9 in tako je slednji postal zmagovalec MasterChefa Slovenija 2020. Razglasitev je bila zanj zelo čustvena, ozrl se je proti nebu, v mislih je imel mamo, v očeh pa solze: “To je taka sreča, tako zadovoljstvo. Jaz takega občutka še nisem doživel v svojem žvljenju. Vedno sem garal za kaj, garam, garam, garam, pa ni nikoli neke nagrade.” Povedal je še, da je dva meseca posvetil in živel samo za tekmovanje. Tudi Kaja je bila ponosna nase, povedala je, da je v MasterChef kuhinji pustila dušo in srce. Seveda si je zelo želela osvojiti pokal, a tega bo domov odnesel Žan. Žan:“Tale pokal je dokaz, zakaj živim, zakaj garam celo življenje, zakaj se trudim, zakaj sanjam, kaj delam.

Ganljiv zaključek šeste sezone MasterChefa Slovenija
Ganljiv zaključek šeste sezone MasterChefa SlovenijaFOTO: POP TV

Vse oddaje šeste sezone MasterChefa Slovenija si lahko ogledate naVOYO.

 

Koronavirus pasica november

PREGLED DOGAJANJA V ŽIVO

21:29

Žan ponosno dvignil pokal in se spomnil mame

Žan je ponosen na svoj dosežek, solz ni mogel zadrževati. Njegov je prestižni pokal in denarna nagrada 50.000 evrov.
21:28

Zmagovalec MasterChef Slovenija je Žan Milosavljević

Karim je odločil, Kaji je za sladico dal 8 in Žanu 9 točk. MasterChef 2020 je Žan!
21:26

Ocene za sladice prištejemo k ostalim ocenam

Bine Kaji podarja 7 točk za sladico, Žanu pa 8. Luka Kaji nameni 7 točk, Žanu pa 8. Sledi še Karim ...
21:24

Sodniki nad sladicama navdušeni. Kaj pa ocene?

Žana je Karim pohvalil, lepo so se povezali okusi, navdušen je bil nad kančkom čilija. Komentar mu je ogromno pomenil. Luka je Kajo pohvalil, rekel je, da je premagala Karima, saj on ne more ustvariti tako nore sladice, kot jo je ona. Bine je pohvalil številne elemente, Karim pa odbit okus, lepo je okušal svežino in jogurtov mousse z limeto.
21:23

Žan pokazal 'elegantno' pistacijino panakoto

Žan se je odločil za pistacijino panakoto. Povedal je, da za sladico ne stoji nobena zgodba, želel je le, da je sladica sveža. Znotraj čokoladnega oklepa je panakoti dodal še vanilijo in jagodni nadev, jagodni sorbet z meto in čilijem, mandljev biskvit z olivnim oljem ter flambirano jagodno omako s konjakom.