Znan obraz ima svoj glas

Nova generacija Mladih upov: Kje bodo porabili prejeta sredstva?

Ljubljana, 05. 06. 2022 15.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Znana je nova generacija mladih nadarjenih posameznikov s področja športa, para športa, znanosti in umetnosti, ki bodo prejeli finančna sredstva za razvoj svojega talenta v sklopu 10. projekta Mladi upi. Javnost je največ glasov namenila Aneju Gorenjaku, trobentaču, komisija pa je izbrala še 12 nadobudnih mladostnikov.

Znana je nova generacija mladih nadarjenih posameznikov s področja športa, para športa, znanosti in umetnosti, ki bodo prejeli finančna sredstva za razvoj svojega talenta v sklopu 10. projekta Mladi upi. Javnost je največ glasov namenila Aneju Gorenjaku, trobentaču, komisija pa je izbrala še 12 nadobudnih mladostnikov. 

Nedeljski večeri so bili to pomlad namenjeni najbolj zabavni oddaji Znan obraz ima svoj glas, v kateri ste lahko spremljali znane Slovence, ki so svoj talent pokazali z odličnimi imitacijami različnih pevcev in glasbenih skupin. Da pa imamo v Sloveniji številne talente, je znova dokazal dobrodelni projekt Mladi upi, na katerega se je prijavilo več kot 50 nadobudnih mladih. Mlade upe sta že 10. leto zapored izvedla Zavod Vse bo v redu in Zavarovalnica Triglav, v okviru katerega sta strokovna komisija in širša javnost znova izbrali 13 obetavnih mladostnikov

"S projektom Mladi upi nagrajujemo mlade, ki so predani svojemu delu in jim želimo ponuditi oprijemljivo podporo ter pomoč pri razvoju znanja, ambicij in talenta. Vsako leto nas navdušijo mladi, ki jih odlikuje nadpovprečna nadarjenost, razvijajo nove prodorne zamisli ali navdušujejo z izjemnimi rezultati in imajo skupaj s svojim mentorjem oziroma trenerjem jasno zastavljene cilje, ki jih želijo doseči v prihodnjih letih. Verjamemo, da vsaka podpora mladih upov danes prinaša celotni družbi dodano vrednost za jutrišnji dan," meni Tjaša Kolenc Filipčič, direktorica Zavoda Vse bo v redu, ki je do sedaj v razvoj 127 mladih vložil že pol milijona evrov.

Zmagovalci projekta Mladi upi 2022
Zmagovalci projekta Mladi upi 2022 FOTO: Arhiv naročnika

Kdo so prejemniki, ki bodo s finančnimi sredstvi lažje uresničili svoje sanje in cilje

Največ glasov s strani javnosti in s tem del finančnih sredstev iz sklada Mladi upi 2022 je prejel talentiran trobentač Anej Gorenjak. Z glasbo se je pričel ukvarjati že kot majhen otrok, prvo trobento pa si je kupil s svojim privarčevanim denarjem. Trenutno se šola na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kot trobentač pa je sodeloval že na veliko tekmovanjih, kjer je večkrat dosegel prvo mesto in prejel prvo nagrado ter zlato plaketo. V prihodnosti si želi postati trobentač solist in se želi udeležiti čim več masterclasov pri svetovno znanih mojstrih trobente, zato mu bodo prejeta sredstva prišla zelo prav. 

Anej Gorenjak, trobenta
Anej Gorenjak, trobenta FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

12 zmagovalcev, ki jih je izbrala strokovna komisija 

Rahela Češarek je mlada fagotistka, ki zaključuje četrti letnik na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Na fagot igra že 11 let, postati pa želi vrhunska glasbenica solistka, članica profesionalnega simfoničnega orkestra in profesorica, da bo nekoč lahko predala pridobljeno znanje in izkušnje mladim. Pot do uresničitve ciljev je še dolga, zato ji bodo na tej poti sredstva zagotovo prišla prav. 

Rahela Češarek
Rahela Češarek FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

Erazem Žganjar je izjemno nadarjen glasbenik kljunaste flavte. To dokazujejo številna priznanja in nagrade na državnih in mednarodnih tekmovanjih, ki jih je začel prejemati že v času osnovne šole. Sodeluje na številnih projektih in koncertih. V prihodnosti si želi postati koncertni flavtist in se predstaviti na večjih domačih ter tujih odrih. Kot nam je zaupal, bo sredstva uporabil za nakup novih inštrumentov, za prijavnine na različne masterclase in kotizacije za tekmovanja. 

Erazem Žganjar, kljunasta flavta
Erazem Žganjar, kljunasta flavta FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

Mašo Majcen glasba navdihuje že od malih nog, sama pa osuplja z igranjem flavte. V šestih letih svojega igranja je osvojila kar 25 zlatih plaket, od tega kar petkrat prejela vseh 100 možnih točk in trinajstkrat zasedla prvo mesto. Igra v Kvartetu flavt in v prihodnosti načrtujejo svoje koncerte. Njena največja želja je igrati v priznanem orkestru in skupaj z glasbo potovati po svetovnih koncertnih dvoranah. Kot pravi, bo finančna sredstva porabila za študij v tujini in nakup inštrumenta. 

Maša Majcen (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)
Maša Majcen (Foto: Mateja Jordovič Potočnik) FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

Nina Pavšek že 10 let igra na klarinet in svoj talent potrjuje s številnimi nagradami iz državnih in mednarodnih tekmovanj. V prihodnosti bi rada svoje znanje predajala naprej, a si ga še prej želi nadgraditi na tujih šolah, imeti solistične koncerte in igrati s simfoničnim orkestrom. Prejeta sredstva bo porabila za nakup novega inštrumenta, kot nam je zaupala, pa ji bodo prišla prav tudi pri nadaljnjem izobraževanju. 

Nina Pavšek, klarinet
Nina Pavšek, klarinet FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

Sedemnajstletni Bor Artnak je eden najperspektivnejših mladih teniških igralcev v Sloveniji in Evropi. Sezono 2022 je začel z uvrstitvijo v finale enega najmočnejših mladinskih turnirjev Banana Bowl v Braziliji. Njegov cilj je postati najboljši teniški igralec na svetu in prvi slovenski teniški igralec z zmago na turnirju serije ATP. Povedal nam je, da bodo prejeta sredstva predvsem razbremenila starše, hkrati pa mu bodo omogočila nastop na turnirjih po celem svetu. 

Bor Artnak, tenis
Bor Artnak, tenis FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

Neža Colja si življenja brez plesa ne zna predstavljati. S svojim soplesalcem sta uspešna v standardnih in latinskoameriških plesih. Nadobudna plesalka si po koncu svoje plesne kariere želi postati mednarodna sodnica in trenerka. Kot pravi, ji bodo sredstva prišla prav predvsem za plesna izobraževanja in plesne kampe v tujini ter za individualne ure s tujimi trenerji. 

Neža Colja, standardni in latinsko-ameriški ples
Neža Colja, standardni in latinsko-ameriški ples FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

Alen Bečirević se je rodil s krajšo levo nogo in brez kolka, zato uporablja podkolenčno protezo. Kljub temu želi v življenju izkoristiti vse, kar mu le ta ponuja. Svoj talent razvija na področju para-namiznega tenisa, kjer že dosega dobre rezultate. V športu ima jasno zastavljen cilj, želi si nastopiti na paraolimpijskih igrah. Prejeta sredstva mu bodo na poti do doseganja ciljev prišla prav, saj si bo z njimi lahko privoščil več treningov in tekem v tujini. 

Alen Bečirević
Alen Bečirević FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

Ali Botonjić, ki bo letos avgusta postal polnoleten, je član kluba taekwon-do Gepard. Je uspešen kikboksar in taekwon-doist, kar dokazuje z dobrimi rezultati na državnih in mednarodnih tekmovanjih. V prihodnosti si želi nastopati na olimpijskih igrah, v svoji karieri pa se vidi kot profesionalni športnik in trener. Zaupal nam je, da je strošek tekem zelo visok, zato bo prejeta sredstva uporabil za te namene. Prišla mu bodo prav tudi za rehabilitacijo, fizioterapijo in masaže. 

Ali Botonjić
Ali Botonjić FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

Perspektivna triatlonka in duotlonka Monika Bartol se je s športom začela ukvarjati že v vrtcu, ko jo je navdušil starejši brat. Je članica slovenske triatlonske reprezentance, v lanskem letu pa jo je kot perspektivno tekmovalko opazila evropska triatlonska zveza (ETU) in jo povabila v njihov ETU development team, kjer bo skušala nabirati točke za nastop na olimpijskih igrah, ki so njena ogromna želja in motivacija. Povedala nam je, da ji bodo sredstva prišla najbolj prav pri nakupu športne opreme za vse tri športe. 

Monika Bartol
Monika Bartol FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

Sedemnajstletni Jani Dremelj veslanje predstavlja sprostitev in odklop od vsakdanjega življenja. Vstopa v svojo četrto veslaško sezono in letos želi nastopiti na mladinskem evropskem in svetovnem prvenstvu, saj je to njena zadnja mladinska sezona. V prihodnosti si želi nastopiti na olimpijskih igrah, še prej pa si želi uspešne nastope v članski konkurenci. Veslaška oprema je zelo draga, zato ji bodo sredstva prišla zelo prav. Zaupala nam je, da jih bo porabila tudi za priprave, ki predstavljajo velik finančni strošek.  

Jana Dremelj, veslanje
Jana Dremelj, veslanje FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

Marija Judež je izjemno nadarjena na področju astronomije in naravoslovja. Do sedaj je skupaj osvojila 62 zlatih priznanj na državnih tekmovanjih z različnih področij znanja. Tekmovanja jo izpopolnjujejo, na učenje pa že od malega gleda pozitivno in v njem uživa. Želi postati znanstvenica in se boriti za žensko enakopravnost na tem področju. Pravi, da zelo rada bere tujo literaturo in da se želi udeležiti tabora v tujini, zato ji bodo finančna sredstva prišla zelo prav.    

Marija Judež
Marija Judež FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

Devetnajstletni Patrik Žnidaršič je izjemno nadarjen na področju kemije, matematike in programiranja. K naravoslovju sta ga pritegnila razigranost in dejstvo, da lahko iz le nekaj zakonov in konceptov izpeljemo razlage mnogih pojavov v naravi. Za prihodnost si pušča odprta vrata, saj še ne ve, katera smer ga bo najbolj navdušila. Zaupal nam je, da mu bodo sredstva prišla najbolj prav za nakup dodatne literature, zbirke vaj in nakup računalniške opreme. 

Patrik Žnidaršič, kemija, matematika in programiranje
Patrik Žnidaršič, kemija, matematika in programiranje FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

 

Sponzorirana objava

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.