Znan obraz ima svoj glas

To so finalisti razpisa Mladi upi 2022

Ljubljana, 12. 04. 2022 12.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Letošnji projekt Mladi upi poteka že desetič in tudi letos je presenetil s številnimi izjemnimi mladimi talenti. Prijav je bilo veliko in komisija je imela težko nalogo. Pregledala je vse prijave nadobudnih mladih ter izbrala 20 kandidatov, uvrščenih v ožji krog finalistov. V nadaljevanju razkrivamo, kdo je prišel v ožji krog.

Slovenija že vrsto let dokazuje, da ima številne mlade talente v športu, parašportu, umetnostni in znanosti. To so posamezniki in posameznice, ki pišejo zgodbo o uspehu, o močni volji in trudu in na drugi strani tudi o izzivih, s katerimi se soočajo pri doseganju svojih ciljev. Mlade talente je opazila tudi Zavarovalnica Triglav, ki jih s svojim zavodom Vse bo v redu v sklopu projekta Mladi upi že deseto leto podpira in nudi finančno pomoč za lažjo realizacijo zastavljenih ciljev. 

Na razpis so se lahko prijavili nadobudni mladi nadarjeni športniki, parašportniki in umetniki, stari od 16 do 19 let, ter mladi talentirani znanstveniki, stari od 17 do 22 let, vse do 25. marca, ko se je zaključil in je komisija skrbno pregledala vse prispele prijave. Izbrali so 20 talentiranih mladih upov, ki v svoji panogi izstopajo po izjemnih dosežkih in bi si zaslužili finančno podporo za nadaljnji razvoj. Njihove zgodbe z vzponi in padci ter njihove starše, mentorje in trenerje boste lahko spremljali na spletni strani www.mladi-upi.si, njihova imena pa vam zaupamo že danes.

Nekaj mladih upov pretekle sezone
Nekaj mladih upov pretekle sezone FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

To so finalisti razpisa Mladi upi 2022

Letošnji nabor finalistov sestavlja 12 športnikov – od tenisača, biatlonke, triatlonke, kajakaša, gorskega kolesarstva, motošportnika, veslačice, lokostrelca, plesalk modernega tekmovalnega plesa in standardnega ter latinsko-ameriškega plesa, pa do kickboxa in taekwondoista ter posameznika, ki je izjemen v sabljanju. V ožji izbor se je uvrstilo tudi pet umetnikov – od igralke fagota, trobentača, flavtistke do klarinetistke. Izbrana sta bila tudi dva znanstvenika, in sicer astronomka in izjemen posameznik v programiranju, kemiji in matematiki. V ožji izbor se je uvrstil tudi nadobudni parašportnik, ki v paranamiznem tenisu navdihuje s svojimi rezultati. 

Nekaj mladih upov pretekle sezone
Nekaj mladih upov pretekle sezone FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

Perspektivni mladi športniki

V ožji izbor se je letos uvrstilo kar nekaj športnikov z zelo različnih področij. Med njimi je Klara Vindišar, biatlonka, ki je svoj talent pokazala že kot zelo majhna deklica. Je zelo ambiciozna in ima jasne cilje, za dosego katerih je pripravljena storiti vse. Bor Artnak je najmlajši član slovenske članske teniške reprezentance in velja za enega najperspektivnejših tenisačev na naših tleh. Monika Bartol, članica slovenske triatlonske reprezentance, je predana športu in si svojega življenja brez te discipline sploh ne more več predstavljati. Med ljudi si želi širiti pomen triatlona – združuje tri discipline: plavanje, kolesarjenje in tek. Ali Botonjić je s svojo kariero v športu začel pri svojih štirih letih. Od 10. leta pa se je usmeril le še v kickboks in taekwondo. Osemnajstletni lokostrelec Aljaž Matija Brenk dokazuje svoj izjemen talent z rezultati tako na evropskih kot tudi svetovnih tleh. Jana Dremelj je mlada veslačica, ki letos vstopa v svojo četrto sezono. "Ko sem prvič sedla v čoln, sem vedela, da je to to," pravi Jana, ki je s svojimi dobrimi rezultati prišla v slovensko reprezentanco. Anže Grmek obožuje motorje in tekmuje v disciplini speedway. Na vsakem treningu da vse od sebe, njegov vzornik pa je izjemen slovenski motokrosist Tim Gajser. Peter Kranjc, sabljač iz Kamnika, ima jasen cilj in velik talent, da ga doseže. Drugo leto bo njegova zadnja sezona v mladinski konkurenci želi se uvrstiti med top 8 na svetovni mladinski lestvici. Matevž Manfreda, kajakaš na mirnih vodah in fant velikih načrtov. Že kot majhen si je želel postati uspešen kajakaš, zato se je že v 1. razredu osnovne šole vpisal v kajakaški krožek. Gorski kolesar Žan Pahor je svojo strast našel v olimpijskem krosu. Z leti in trdim treningom kaže dobre rezultate in napredek. Njegov cilj je odličen rezultat na svetovnem prvenstvu, ki se ga bo udeležil že letos. Dve mladi ambiciozni plesalki, Neža Colja, ki pleše latinskoameriški in standardni ples, ter Lia Lačen, ki pleše moderni tekmovalni ples, sta tudi športnici ožjega izbora Mladih upov. Nežin moto je »ostani močan in nikoli ne obupaj«. S svojim soplesalcem sta samo po dveh mesecih skupnega treniranja osvojila naziv državnega podprvaka v standardnih plesih (januar 2020). Lia pa je odlična v modernem tekmovalnem plesu. Za sabo ima veliko tekmovanj in dobrih rezultatov, njena vizija pa je, da bi enkrat plesala za zelo znane pevce, kot so Rihanna, Jennifer Lopez, Usher in številni drugi. 

Izjemen parašportnik

Alen Bećirević je pogumen parašportnik v disciplini namiznega tenisa. Kljub temu, da se je rodil s krajšo levo nogo in brez kolka, se zaveda, da mu življenje ponuja številne možnosti, med katerimi je tudi šport. Šport je tudi tisto, v čemer želi vztrajati in osvajati dobre rezultate. Vidni napredki na tekmovanjih mu dajejo dodatno voljo in zagon za naprej. 

Vztrajni mladi umetniki

Letos v glasbi kraljujejo punce. V ožji izbor so prišle kar tri talentirane glasbenice, ki ustvarjajo pod okriljem Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. To so Rahela Češarek, ki igra na fagot, Maša Majcen, flavtistka in Nina Pavšek, ki igra na klarinet. Da pa ne bodo same punce, jim družbo delata dva fanta, Anej Gorenjak, trobentač, in Erazem Žgajnar, flavtist. Anej prihaja iz glasbene družine in je tam dobil tudi navdih. Medtem ko Erazem ne prihaja iz glasbene družine, je pa njegov talent za glasbo prepoznala vzgojiteljica v vrtcu. 

Nadarjena znanstvenika

Marija Judež in Patrik Žnidaršič sta nadarjena mlada znanstvenika ožjega izbora Mladih upov. Marija je izjemna na področju astronomije, Patrik pa se izkazuje na področju programiranja. Marija je že od nekdaj zelo radovedna in njena aktivna pot na tekmovanjih iz znanja se je začela v 6. razredu osnovne šole. Zelo rada opazuje vesolje, še posebej ob 3. uri zjutraj, ko s svojim teleskopom opazuje galaksijo. Pri tem je ne ustavita noben mraz in tema, ki jo premore noč. Patrik je izjemno nadarjen na področju naravoslovja, matematike in računalništva. Že v osnovi šoli se je prijavljal na vsa možna tekmovanja iz znanja, v prihodnosti pa si želi graditi na lastni izobrazbi.

Tudi vaš glas šteje

Vse finaliste vam bomo v prihodnjih tednih še podrobneje predstavili na spletni strani Mladi upi, nato pa bo razpisna komisija na osnovi razpisnih meril izbrala prejemnike finančne podpore. Svojega zmagovalca in s tem prejemnika finančne podpore boste lahko izbrali tudi vi. Zato nikar ne zamudite poziva h glasovanju.


Sponzorirana vsebina

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9