Naslovnica

Ubiti trije palestinski aktivisti

Jeruzalem, 02. 07. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V izraelskem mestu Jahud blizu Tel Aviva sta danes eksplodirala dva avtomobila bombi, ki pa nista zahtevali žrtev. Po poročanju izraelskega radia, sta avtomobila v času eksplozije stala pred stanovanjskimi poslopji, povzročila pa naj bi nekaj gmotne škode. Odgovornost za eksploziji je že prevzela Ljudska fronta za osvoboditev Palestine (FPLP. Privrženci oboroženega krila FPLP so izvedli ta dva napada, da bi maščevali smrt palestinskih aktivistov, ki so bili ubiti včeraj v Dženinu na Zahodnem bregu, je FPLP zapisala v sporočilu.

V obstreljevanju izraelskega helikopterja pa so bili sinoči na Zahodnem bregu ubiti trije palestinski aktivisti, člani Fataha in gibanj Džihad in Hamas.

Med žrtavmi sta bila član Hamasa Mohamed Bišara in član Fataha Sameh Dib, ki sta odgovorna za več bombnih atentatov v zadnjem času. Identiteta tretjega Palestinca še ni znana. Izraelski radio, ki je navedel palestinske vire, je dodal, da je bila trojica ubita med vožnjo v avtomobilu, ki ga je helikopter zadel z raketo. V vozilu naj bi imeli veliko eksploziva, saj naj bi se pripravljali napad na izraelske cilje. Svetovalec palestinskega voditelja Jaserja Arafata, Abu Rudeina je novinarjem dejal, da bo Izrael, če bo nadaljeval z umori palestinskih aktivistov, kompromitiral 13. junija sklenjeno prekinitev ognja. Medtem je izraelski minister za okolje Cahi Hanegbi posredno potrdil odgovornost Izraela za ta napad. Za izraelski radio je namreč dejal, da bo izraelska vojska branila Izraelce, dokler avtonomne palestinske oblasti ne bodo izpolnile svojih obveznosti, predvsem preprečile nasilje in terorizma.

Palestinski vodja Jaser Arafat je sinočnji napad izraelskega helikopterja, v katerem so bili na Zahodnem bregu ubiti trije palestinski aktivisti, označil za kršitev prekinitve ognja in zločin proti palestinskemu ljudstvu, mednarodno skupnost pa pozval k zaščiti. Arafat je to izjavil v Gazi po srečanju s posebnim koordinatorjem ZN za bližnjevzhodni mirovni proces Terjem Roed-Larsenom.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3