Slovenija

Umrl je Matjaž Tanko

Ljubljana, 09. 03. 2013 13.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Globoko pretreseni in z bolečino sporočamo, da je zaradi hude bolezni v 68. letu starosti umrl naš dolgoletni sodelavec in velik prijatelj Matjaž Tanko. Za vedno bo ostal v naših srcih.

Globoko pretreseni in z bolečino sporočamo, da je danes v Ljubljani zaradi hude bolezni v 68. letu starosti umrl naš dolgoletni sodelavec in velik prijatelj Matjaž Tanko. Legendarni televizijski novinar in voditelj, ki se je z več kot 40-letnim delom na malih ekranih zapisal v srca in v spomin vseh nas in za seboj pustil neizbrisen pečat.

Matjaž Tanko se je rodil 28. novembra 1945 v Pivki. Že kot študent novinarstva je prišel na televizijo, prvo vest pa je posnel leta 1971 za RTV Ljubljana, kjer je pozneje postal tudi turnusni urednik. Leta 1972 je prvič iz Beograda poročal o delavskih brigadah, od takrat pa je bil vseskozi prisoten v informativnih oddajah. Za poročanje s predvojnega Kosova je dobil zlati ekran. Znan je postal po vodenju Dnevnika na javni televiziji, od leta 1998 pa je vodil oddajo 24UR na POP TV. V novembru 2012 se je zaradi hujše bolezni poslovil od vodenja oddaje 24UR, a še vedno ostal dejaven del uredništva.

Kolegi iz novinarskih vrst so se Matjažu Tanku lanskega novembra poklonili na prav poseben način. Podelili so mu nagrado za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva. Nagrade Consortium Veritas/Bratstvo resnice so edine nagrade s področja novinarstva v Sloveniji, ki jih podeljuje novinarska skupnost sama. S podelitvijo izkaže kolegom spoštovanje za njihove dosežke. Takrat so dejali: "So voditelji. In so VODITELJI."
Kolegi iz novinarskih vrst so se Matjažu Tanku lanskega novembra poklonili na prav poseben način. Podelili so mu nagrado za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva. Nagrade Consortium Veritas/Bratstvo resnice so edine nagrade s področja novinarstva v Sloveniji, ki jih podeljuje novinarska skupnost sama. S podelitvijo izkaže kolegom spoštovanje za njihove dosežke. Takrat so dejali: "So voditelji. In so VODITELJI." FOTO: PRO PLUS

Kako velik je bil s svojim delom, poleg izjemne priljubljenosti med gledalci, ki so mu kar dvakrat podelili gong popularnosti, kaže tudi prejeta najvišja stanovska nagrada Bratstvo resnice/Consortium Veritatis 2012 za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva in razvoju slovenske medijske krajine.

Kot so zapisali stanovski kolegi, je bil voditelj z veliko začetnico. Izjemno razgledan profesionalec, večni pozitivec, ki je življenjski nazor vpletal tudi v svoje delo. Skrbnik in branik zbornega slovenskega jezika, od vedno zapisan slovenski kulturi s petjem pri "Vodopivcih" in ljubiteljskem igranju. Luciden, sproščen, humoren. A hkrati resen, verodostojen, dostojanstven.

Gledalci in sodelavci smo ga imeli preprosto radi. Za njim ostaja velik pečat in doprinos k slovenskemu novinarstvu ter medijskemu okolju širše.

"Vedno bo ostal v naših srcih. Kot velik prijatelj in velik človek. Oddaja 24UR danes ne bi bila to, kar je, če ga ne bi bilo. Še danes ga imam pred seboj, kako je prihajal v redakcijo, naše skupne trenutke. Ti so bili kljub bolezni vseeno veseli in polni optimizma. Takšen je bil in tako je znal le on. Vedno je skrbno pripravil in podal napovedi, jih iskrivo začinil in sijal v slovenskih domovih. Iz srca sem mu hvaležen za vse, kar nam je dal, veliko smo se od njega naučili, ga cenili in imeli preprosto radi," je povedal Tomaž Perovič, direktor informativnega programa POP TV.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni