Tujina

Islamisti kot slab nadomestek celo za Mubaraka in Gadafija: 'Sanja se jim ne, kako deluje demokracija'

Kairo, 18. 08. 2013 21.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Egipt je pokopališče islamističnih ambicij po moči. Tako analitiki ocenjujejo dogajanje v Egiptu, kjer je Muslimanska bratovščina najprej izgubila predsednika, zdaj pa se je boj preselil na ulice, kjer bratovščina z barbarskim vedenjem še dodatno izgublja podporo.

Protesti v Egiptu - 3
Protesti v Egiptu - 3 FOTO: Reuters
Krvava drama te dni ni pretresla le Egipta, ampak celotno območje. Da bi se posredovanja po zgledu Egipta, kjer je vojska odstavila predsednika in prevzela oblast, širila, analitiki ne pričakujejo. Medtem ko gre v Egiptu vse bolj za vprašanje identitete, gre v Siriji, Libiji ali Iraku za osnovno preživetje.

Egiptovsko poglavje arabskega prebujenja se je začelo z vstajo, ki je leta 2011 končala 30-letno diktaturo Hosnija Mubaraka in se zdaj končuje s spektakularnim padcem njegovega naslednika Mursija in Muslimanske bratovščine. Organizacija, ki je bila, odkar je bila ustanovljena pred 80 leti, večkrat prepovedana, se je tako politično samouničila v le enem letu.

Namesto da bi skušal oživiti paralizirano egiptovsko gospodarstvo in zmanjšati politična nasprotja, je Mursi energijo usmeril v spreminjanje ustave in jo želel narediti čim bolj islamsko.

"Hiter padec egiptovskih islamistov me je presenetil," pravi tunizijski analitik Jamel Arfaoui. "Pričakoval sem, da se bo bratovščina zasidrala na oblasti in ubrala podobno pot kot islamisti v Turčiji," dodaja. Tam je islamistična stranka slavila zmago na trojih zaporednih volitvah.

Namesto tega se bratovščini zdaj obeta prepoved delovanja. To se je nazadnje zgodilo leta 1981, prepoved pa je veljala 30 let.

Ko so bili na oblasti, so Mursi in sodelavci dokazali, da so nezmožni sodelovanja tako z drugimi islamističnimi skupinami kot s civilno družbo. Za seboj so pustili državo, ki je najbrž razdeljena bolj kot kadar koli po letu 1953. "Sanja se jim ne, kako deluje demokracija," je jasen George Joffe, strokovnjak za severno Afriko na univerzi v Cambridgeu. "Težko je razumeti, kako se lahko nekdo, ki mu je bila zaupana oblast, vede tako neumno. Klasičen primer nesposobnosti."

Pričakovanja ob Mursijevi prisegi so bila velika, a so se kmalu razblinila.
Pričakovanja ob Mursijevi prisegi so bila velika, a so se kmalu razblinila. FOTO: Reuters

Pretresi v arabskem svetu leta 2011 so poleg Muslimanske bratovščine na politični zemljevid v regiji prinesli še druge, njim podobne organizacije, zato analitiki menijo, da bo imelo dogajanje v Egiptu regionalne posledice, saj naj bi bil to velik udarec za islamistične skupine na širšem območju.

"Bratovščina je izvedla politični samomor. Trajalo bo desetletja, da jim bodo ljudje spet zaupali. Postali so 'toksična blagovna znamka' v celotni regiji," trdi profesor Favaz Gerges iz London School of Economics.

Neslavnega propada bratovščine so se razveselili predvsem vladarji, kot sta saudski kralj Abdulah in sirski predsednik Bašar al Asad, ki ob vojni na domačih tleh svoje državljane straši s podobami iz Egipta in jih opominja, kaj se lahko ob zmagi upornikov zgodi v njihovi državi.

Številni pa menijo, da dogajanje v Egiptu ni le polomija bratovščine, ampak udarec za demokracijo v arabskem svetu. "V očeh prebivalcev arabskega sveta jemlje moč volilni skrinjici in legitimira vojaško oblast kot edino, ki lahko države zaščiti pred razpadom ali islamisti," pravi Gerges.

Tarek Osman, avtor knjige Egipt na robu, pravi, da je Egipt vzorčen primer države, v kateri se morajo odločiti, ali bodo država, urejena v skladu s tradicijo posvetnega nacionalizma, ali bodo pustili, da njihovo bogato, stoletno identiteto ujamejo v islamske spone bratovščine. "Gre za spopad identitet," pravi.

A če gre v Egiptu in Tuniziji za vprašanje identitete, je v državah, kot sta Libija in Jemen, ob pomanjkanju funkcionalnih ustanov pod vprašajem preživetje države.

Gadafi morda ni bil kaj prida vladar, a na pogorišču njegove vladavine še vedno ni nastalo nič novega.
Gadafi morda ni bil kaj prida vladar, a na pogorišču njegove vladavine še vedno ni nastalo nič novega. FOTO: Reuters

"V Libiji bratovščina komaj obstaja. Nevarnost ni centralizirana država, ampak pomanjkanje vsakršne oblasti in plemensko rivalstvo," pravi Joffe. V Libiji so vakuum, ki je nastal po strmoglavljenju Gadafija, zapolnili oboroženi islamski militanti, podobno je v Jemnu, kjer so Al Kaidini teroristični vajenci zasedli večje kose zemlje, medtem ko se plemena prepirajo za prevlado v 25-milijonski državi.

V nevarnosti, da zavlada kaos, so tudi Sirija, Libanon in Irak, kjer se je po ameriškem strmoglavljenju Sadama Husseina vnel šiitsko-sunitski sektaški boj. V razsutih državah pa še najbolj deluje Al Kaida, ugotavljajo analitiki. In čeprav povezavo uradno zanikajo, so se v Egiptu pojavile fotografije pripadnikov Muslimanske bratovščine z Al Kaidinimi simboli ...

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (156)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ascension
19. 08. 2013 23.32
+1
Veliko jih je potrebno iztr/ebiti in ve se kdo so to... Viva Vatikan
Primož Urankar
19. 08. 2013 18.14
-2
Jao. Morsi je takoj ko mu je nastopil mandat podpisal nekaj papirjev s kateri je odobril sprejem denarja od mednarodne zionisticne banke. In on neki musliman? Dajte no nehajte ... game of thrones je bolj resna kot to kar se dol pocne. Vladavine islama (beri : pravicnosti) ne bo dokler ne pride do 3. svetovne vojne. Potem po totalnem unicenju bo zopet prisel cas. Tako da ta bratovscina je zelo nenacitana in skrajno blesava. Sicer nisem siguren kdo tocno to pocne koptom ampak pravi musliman sigurno ne. V islamski drzavi se sicer ne sme graditi novih verskih objektov, ki niso islamski ... tisti kateri so pa tam pred islamom pa lahko ostanejo. Neverujoci placujjo malo vecji davek (ne 22% tko k tle) ... nobeden jih ne tolce. Njihova dolznost je da branijo to drzavo v casu vojne. Torej? 24ur zaposlite novinarja Videmska, ki vidi malo dlje kot 2-3 metra pred sabo.
Nejc Novak 1
19. 08. 2013 16.22
-4
alah Akbarr alahakbar alah AKBAR kabar.
neobremenjen_
19. 08. 2013 15.26
+5
Islamisti pač niso zreli za demokracijo. To je jasno, zanima me samo, kdaj bo konec te morije.
strel?ek
19. 08. 2013 14.08
+1
Dokler so vladali neuvrščeni"diktatorji"na tem svetu je bilo malo vojni,a žal metoda "demokracije"ki jo uvajajo Američani,pa tudi EU je pripeljala do haosa na svetu, in konca ne bo do zmanjšanja sil ki nadzorujejo ta svet,a to ni prosto in enostavno,a ne...
hotchilipoper
19. 08. 2013 13.43
+1
Elias47
19. 08. 2013 12.19
+4
Vera in demokracije??? Muuuaaaahhhhhhhhhaaaaaaaaaahhhhhhhhhaaaaaaaaa... Vere so izmišljene ravno zaradi legalizacije diktature in manipulacije in izkoriščanje ljudi...
Mb128
19. 08. 2013 12.12
+3
Eh, eni še vedno ne štekate. Tako kot se krščanstvo deli na katolike in pravoslavce, pa še drui so, tako se tudi muslimani delijo na sunite in šiite, so pa še tudi drugi. In suniti in šiiti so si največji sovražniki. Sunite sponzorira Savdova Arabija šiite pa Iran. In Muslimanska bratovščina so šiiti. Šiiti pa so bili vedno zatirani s strani sunitov. Torej se gre tukaj, poleg ostalega tudi zato. Nekakšen interreligijski spopad. Ta je možen samo zato ker so pač razmere takšne tam oz. razmere to dopuščajo. Prava demokracija pa ne pade na pamet ne šiitom ne sunitom. Pa saj bi bilo pri nas tudi tako, če bi to dopuščale razmere. Katolik bi tolkel po pravoslavcu in obratno. To pa bo tako dolgo dokler bodo nekateri hoteli živeti na račun drugih. Tako dolgo dokler bo tako bo popolnoma nesmiselno sploh govoriti o demokraciji.
Elias47
19. 08. 2013 11.34
-6
Muslimanska bratovščina je paraprostozidarska organizacija pod kontrolo Vatikana in ostalih Zionistov, ki imajo pod kontrolo tudi naše medije... zato dosedaj takšne dezinformacija, kaj se v resnici dogaja v Egiptu... Me prav preseneča, da so si mediji s tem člankom končno upali napisati resnico....
appollyon
19. 08. 2013 11.52
+2
to so ti v improvizirani džamiji povedal?!? Da pa na vojsko so streljal židje a ne hehe
Primož Urankar
19. 08. 2013 18.17
-2
+1 elias. Appollyon zakaj alkajda ni nikoli napadla v israelu? Niti 1x samx ?
Mb128
19. 08. 2013 11.25
+3
No, končno so eni začeli štekat za kaj se gre. Samo, vojska tudi ni kaj dosti boljša. Dejstvo je naslednje. Če hočeš zares imeti demokracijo moraš pač biti na določeni stopnji. V Egiptu očitno niso. A smo morda mi?!
iGURT
19. 08. 2013 11.30
-1
tudi v vojski imaš muslimane, in v policiji, in na univerzah, in v podjetjih, in v turističnih kompleksih, ampak niso kot MB..
appollyon
19. 08. 2013 11.44
+3
Je velika razika med modernimi muslimani in pa radikalnimi muslimani oz. islamisti!
I G N O R A N T
19. 08. 2013 10.54
+2
Zgodovina je uciteljica zivljenja.Ocitno se je clovek premalo naucil.Zakaj?Prevec resnic ?Premalo dejstev?
iGURT
19. 08. 2013 10.51
+2
Merklova se pripravlja na obisk nekdanjega koncentracijskega taborišča Dachau blizu Münchna. Dejala je, da se v bivše taborišče odpravlja z občutkom sramu, saj to, "kar se je zgodilo v koncentracijskih taboriščih, ostaja nedoumljivo".
iGURT
19. 08. 2013 10.51
+5
Živimo v Evropi čudnih stališč in načel. Predsednica Nemčije se gre poklonit žrtvam nacizma, bivši predsednik vlade Slovenije Ivan Janez Janša pa domobranskim "kolaborantom" z nacisti v Rovte. Na domobranski veselici, kjer se bo poveličevalo domobranstvo in kolaboracija z nacizmom, naj bi somaševal načelnik sektorja za duhovno oskrbo pri Ministrstvu za obrambo,vojaški vikar dr. Jože Plut. Uslužbenec tiste vojske članice državne in vojaške zveze, ki temelji na izročilu upora proti nacizmu. Upam, da bo po maševanju, že na prvi delovni dan viden pri okencu uslužbenca/ke Zavoda za zaposlovanje.
iGURT
19. 08. 2013 10.51
+4
Kdo je v tej Sloveniji nor ? Odgovornim na RTV SLovenija predlagam, da RTV Slovenije posname ves dogodek z udeleženci te sramotne združbe in ga predvaja na vseh treh programih v različnih časovnih zaporedjih. Naj narod vidi in spozna slovenske kolaborante, ki paktirajo z nacizmom. Zgodovine se ne da spremeniti, jutri je nov dan. Tudi nekatere bolezni so neozdravljive, ker so že v akutnem stanju, žal...
24vohomurckov
19. 08. 2013 11.18
+0
...vedno znova se čudim...kako neobjektivno in enostransko gledaš na situacije,ki se dogajajo v slovenski politiki....lenčkinega "fotosešna" s papežem v vatikanu ,pa nisi komentiral??...
Elias47
19. 08. 2013 11.30
+1
poglej na kovanec Evra, pa boš na njem videl simbol 6 (zvezdic) 6 (črtic) 6 (zvezdic)... in boš lahko spoznal, kaj je EU in njeni vladarji... Hitler je bil le njihov prejšnji poskus NWO-ja... Ja; vladajo nam isti psihopati, kot je bil Hitler....
appollyon
19. 08. 2013 11.45
-1
neobremenjen_
19. 08. 2013 15.29
Če nas ni Hitler z vojno, nas bo pa Merklova s krediti. Isti šmorn...
Primož Urankar
19. 08. 2013 18.23
Malo precitajte kdo je sponsoriral hikija? Kake racunalnike so uporabljali v konc. tab? Hiki je dosegel svoj namen ... sovjetska zveza se je zagrnila z zaveso kar jo je zaviralo v razvoju na vseh podrocjih razen mogoce vojaskem. Hoteli so moralen in visoko eticen ruski zivez narediti brezverski kar jim pa ni povsem uspelo. Zakon proti oglasevanju / sirjenju genskega inzinieringa ti. gayov in lezbijk je lep dokaz tega.
iGURT
19. 08. 2013 10.34
+3
Pismo ZZB za vrednote NOB obrambnemu ministru Romanu Jakiču:
iGURT
19. 08. 2013 10.36
+6
Na socialnem omrežju Facebook je bilo objavljeno vabilo na spominsko slovesnost 24. in 25. 8. 2013 v Rovtah ob 20. letnici farne plošče, 70. letnici slovenskega domobranstva in ob evropskem dnevu spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov. Iz povabila razberemo, da naj bi somaševal tudi vojaški vikar polkovnik dr. Jože Plut, kar ocenjujemo za popolnoma neprimerno, saj je plačan od države za vlogo v Slovenski vojski in zato predstavlja njeno čast in dostojanstvo. Nesprejemljivo bi namreč bilo, da bi s svojo prisotnostjo legitimiral proslavljanje slovenskega domobranstva, ki je bilo sestavni del nacistične SS policije in je priseglo zvestobo Adolfu Hitlerju, vodji nekdanje nacistične Velike Nemčije. Proslavljanje nacističnih enot je tudi v nasprotju z antinacistično zavestjo na kateri temelji sodobna Evropa.
CyberWorm73
19. 08. 2013 10.37
+2
kaj naslednja proslawa bo pa 24. april? ahhaha yao : )) ok ayde naj jm bo k je glih demokracija hahaha zdej se bo še merklowi zameru : ))
iGURT
19. 08. 2013 10.39
+2
Merklova je proti, Merklova opozarja na nevarnost desnega ekstremizma v Evropi..
CyberWorm73
19. 08. 2013 10.44
+2
nemškutarji kaj češ taki so : )) sam mal so falili obdobje : ))
pravica00
19. 08. 2013 10.44
-1
od Gurta sosed potrebno se je udeleževati proslav zmag NOB ki so pregnale sovraga in nam omogočili dostojno življenje 60 let v jugi in ki so pobili na 10000 zavednih Slovenk in slovencev ,uničili taktatnega kmeta in podjetnika nam omogočili enopartiski režim KP in nam omogočili to kar imamo danes razdeljeno Slovenijo tako kot jo ni bilo še v vsej njeni obstojnosti. dej gurt mal spreglej predno klatiš bedarije.
CyberWorm73
19. 08. 2013 10.45
+4
prawica4 kdo je hotu okupirat slowenijo? komunisti al šwabi? : ))
iGURT
19. 08. 2013 10.46
+4
Nemška kanclerka Angela Merkel je danes pozvala k odločnemu boju proti skrajnemu desničarskemu ekstremizmu v Evropi in poudarila, da nemška vlada in velik del družbe nevarnost, ki jo predstavlja skrajno desničarstvo, jemljeta zelo resno, piše Slovenska tiskovna agencija. "Nikoli ne smemo sprejeti, da imajo tovrstna mišljenja mesto v naši demokratični Evropi. Vemo, da danes živimo v demokraciji. A prav tako vemo, da je ta demokracija nenehno v nevarnosti," je Merklova dejala v svoji tedenski video poddaji in poudarila, da je desničarski ekstremizem še vedno razširjen.
CyberWorm73
19. 08. 2013 10.46
+2
kle hočte na wsak način dopowedat da so se domobrančki z okupatorjem borili proti njegowi okupaciji? hallo? kake maste pa to swet ni wido : )))
iGURT
19. 08. 2013 10.48
+2
45 let je imela partija popoln monopol nad zgodovino, skrajen čas je, da se neha s tem. ++++++++++++++++++++++++++++++++++ Škoda za izdajalce, da partijski monopol sovpada z razlago zgodovine kot to počnejo Rusi, Angleži, Američani, Francozi,... Skratka, tako kot razlagajo vsi, ki so se borili proti nazifašistom.
iGURT
19. 08. 2013 10.48
+2
Vendar je bistvo domobranstva v obrambi pred revolucijo, kolaboracija je le en (nesrečen) vidik. ++++++++++++++++++++++ Zgodovinski viri, poročila/arhivi cerkve, novinarski prispevki,... bi tejle izjavi rekli "velika laž".
iGURT
19. 08. 2013 10.49
+2
Četrtič, kje v tej slovesnosti vidiš kakšen ekstremizem? +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ V Evropi ni države, ki bi slavnostno obeleževala ustanovitev kvizlinških formacij. Kaj šele, da bi na tako komemoracijo prišli vidni politiki kot je šefe opozicije.
pravica00
19. 08. 2013 10.52
-2
CyberWorm73 komunistom je uspelo pa mal se vpraš na kak način pa to njeeee kar pa švabom ni le zakaj , a zato ker so se partizančki skrivali po kozdovih in ko so zavezniki osvobodili eu so prišli pa iz gozdov kot veliki zmagovalci ma dej no lepo te prosim. malo si preber zgodovino o domobranstvu .
CyberWorm73
19. 08. 2013 10.54
+1
bot wesel da so bli partizančki k čene bi bli k kaka wshodna nemčija po wojni : )) je pa res da domobrančki nebi bli w kočewskem rogu ampak kje w sibiriji w gulagu : ))
24vohomurckov
19. 08. 2013 10.58
+2
....sprava in koraki v prihodnost......pol pa konec proslav,ki razdvajajo......meni nikoli ne bo jasno,kako narod lahko naseda,da je politiki mar zanje in za državo,ki se seseda sama vase.....samo za lastne koristi jim je .....kdaj boste spregledali??
tron3
19. 08. 2013 10.30
+4
Ne čez Islam pisat, tudi v Sloveniji je kr nekaj takih modelov, ki bi uveljavljali oblast z ognjem in mečem, če bi bilo potrebno npr. JJ, Novakova, Petrle..... vse v imenu religije, ki je prisotna že preveč let na teh prostorih!!!!
El Koronito
19. 08. 2013 11.02
-1
appollyon
19. 08. 2013 11.54
-2
In zakaj ne čez islam pisat, če sem lahko čez jankoviča, janša in še marsikaterega lažnjivega kradljivega kljukca, lahko tudi ćčez islam! Svoboda govora!
pravica00
19. 08. 2013 10.22
+0
V 15-16 ST. SO BILE KRIŽARSKE VOJNE RES SE JE DELALO GORJE V IMENU VERE- SAM DA SE TO DOGAJA V 21ST. MI PA NI ČISTO NIČ JASNO KAKO MORA BITI FOLK TAKO NEIZOBRAŽEN IN Z OPRANIMI MOŽGANI ČE SE LAHKO TAKO IZRAZIM.
iGURT
19. 08. 2013 10.41
+2
poglej te ki se v nedeljo zberejo, isto, prašek pa na 35 stopinj, pere pere
appollyon
19. 08. 2013 11.54
Jihad že traja 1400 let, prvi jihad je bil celih 8 let po nastanku islama!
frfeIj
19. 08. 2013 10.15
-3
mi tud mamo slab nadomestek za demokracijo ... murgelski klan pa to ... MB še vseeno boljša varianta
El Koronito
19. 08. 2013 10.19
+4
ejga, ti sa pa falil.... to ni sdesova stran. Tam zbirajo takšne umske presežke.
El Koronito
19. 08. 2013 10.12
+0
"Naj poudarim, da pri večini ljudi nizkotni vzgibi prevladujejo nad višjimi, zato je najučinkovitejše vladanje z nasiljem in terorjem, ne pa z akademskimi razpravami. Vsak človek stremi k moči, bi, če bi le mogel, postal diktator, in resnično redki so tisti, ki ne bi bili pripravljeni žrtvovali dobrobiti vseh za svojo lastno." Protokoli sionskih starešin. Priporočam...
CyberWorm73
19. 08. 2013 10.33
+0
Frane Šajn
19. 08. 2013 10.11
Hvala bogu , da se jim ne sanja o njej in upam , da se jim nikoli ne posveti in nikoli ne stopijo na njeno pot, do takrat srečni oni!
VOY-c..pa to ....
19. 08. 2013 09.46
+4
ISRAEL je lep dokaz...da se da tut z Muslimani lepo ravnat...HUMANO...pa to ...
VOY-c..pa to ....
19. 08. 2013 09.55
-1
Sam NE Vernike....v Koranu piše NE UBIJAJ...pa to ...
Shisui
19. 08. 2013 09.57
-3
V koranu piše marsikaj, ne izbiraj sedaj ene vrstice, da ti jih ne napišem še jaz nekaj.
VOY-c..pa to ....
19. 08. 2013 10.08
+3
Shisui
19. 08. 2013 10.09
+0
Eh nervozen pa res nisem, imam dopust, kuha se južna, baba se uči... Mir mam, bolje ne more biti :)
kraljicavesolja
19. 08. 2013 10.36
-2
Vojčina, Koran si že preštudiru, zdej dej pa še mal Toro, tem tud marsikej zanimivga piše.
iGURT
19. 08. 2013 10.52
-1
obrezovanje baje ni ok, Judi pa to, izrael, obrezovanje.....
appollyon
19. 08. 2013 11.58
+0
Seveda, sej so krščani prepisali iz stare zaveze tore (šas - 5 mojzesovih knjig) muslimani pa od obojih! Vse troje so abrahamove monoteistične religije ki slonijo na isti ideologiji, prirejeni vsaka zase! Vse to je en in isti K*
El Koronito
19. 08. 2013 09.46
-2
Včeraj sem na petrolu videl nek janšetov zmazek in knjigo "hitler" eno poleg druge. Je rekel petrolovc, da so jim šefi tak naročil, da mora bit. Da je lepše zgledalo, sem ju še malo primaknil... Mimogrede, sveta ne vodijo "američani" pač pa reptilsko - prostozidarska naveza.
Elias47
19. 08. 2013 11.25
-2
naveza je samo Vatikan in ostali Zionisti in masoni - prostozidarji... Reptili so dezinformacija, ki jo je plasirala "elita" z namenom ustrahovanja ljudi in preusmerjanje lastne krivde na Reptile....
Elias47
19. 08. 2013 11.26
-1
naveza je samo Vatikan in ostali Zionisti in masoni - prostozidarji... Reptili so dezinformacija, ki jo je plasirala "elita" z namenom ustrahovanja ljudi in preusmerjanje lastne krivde na Reptile....
appollyon
19. 08. 2013 12.01
+0
Ne veš kdo so prost zidarji niti malteški vitezi, nimaš pojma od odnosu cerkev - prostozidarji, kot tudi ne cerkev templarji! Si samo bedak ki misli da vse kar se pojavi na jotubu je res, potem pa še mal sam dodaš da se sam seb zdiš malo bolj pameten! Zvečer pa odhajaš v telovadnico da se malo zadovoljiš svoj ego!