Naslovnica

Uspešno poslovanje Fructala

Ajdovščina, 01. 03. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
© STA
Komentarji
0

Ajdovski Fructal je lansko leto po nerevidiranih in nekonsolidiranih računovodskih izkazih zaključil s 13,3 milijarde tolarjev čistih prihodkov iz prodaje, kar je za 25 odstotkov več kot leto prej. Od tega je Fructal lani za 7 milijard tolarjev izdelkov prodal na slovenskem trgu in za 6,3 milijarde tolarjev na tujih trgih. Izvoz tako predstavlja nekaj manj kot 48 odstotkov celotne prodaje. Celotni dobiček Fructala je lani znašal 557 milijonov tolarjev in je za 57 odstotkov večji od tistega leta 1999, čisti dobiček v višini 476 milijonov tolarjev pa je za 34 odstotkov višji kot leto prej.

Prodaja na tuje trge se je lani povečala za 41 odstotkov, prodaja doma pa za 13 odstotkov. Fructal je najbolj ugodne rezultate zabeležil na trgu ZRJ, saj mu je uspelo prodajo povečati kar za šestkrat, in sicer na 555 milijonov tolarjev. V Fructalu so ponosni tudi na dobre prodajne kazalce v Bosni in Hercegovini, Italiji, Češki in Slovaški, lani pa so prodrli na trge Argentine, Švedske in Francije, kjer že beležijo obetavne prodajne uspehe.

Za letošnje leto v Fructalu načrtujejo, da bodo prodajo še povečali in dosegli 15,6 milijarde tolarjev prihodkov. Načrti Fructala za letos bodo, tako v Fructalu, usklajeni z načrti in strategijo novega največjega lastnika Fructala - Pivovarne Union. Na skupščini delničarjev 29. marca pa bodo delničarji Fructala razpravljali o nekaterih predlaganih organizacijskih spremembah v organih družbe, tako da bodo konkretni načrti znani šele po tem datumu, so dodali v Fructalu.