Naslovnica

V Avditoriju drevi novoletni koncert

Ljubljana, 29. 12. 2000 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V portoroškem Avditoriju bo drevi ob 20.30 že deseti zapovrstni novoletni koncert. Nastopili bodo simfoniki RTV Slovenija in komorni zbor RTV Slovenija z gosti pod taktirko dirigenta iz Zagreba Alana Bjelinskega. Solista bosta prav tako hrvaška gosta, sopranistka Sandra Bagarič in tenorist Hrid Matič. Prvič bodo na koncertu poleg zimzelenih Straussovih skladb zaigrali najlepša dela slovenske in evropske tradicije polk in valčkov.

Poseben gost večera, ko Avditorij že tradicionalno gosti številne priznane glasbenike in orkestre, bo nestor hrvaške zabavne glasbe in dirigent Nikica Kalogjera.

Osrednji del koncerta bo namenjen arijam iz znanih operet ter oper, med njimi La Boheme, Tosca, Netopir, Traviata, glasbenim motivom iz svetovnih musicalov, kot so Mačke (Cats), ter zabavnoglasbenim delom. Na novoletnem koncertu bosta premierno odigrani tudi deli mladih slovenskih skladateljev.

Dirigent Alan Bjelinski ustvarja glasbo za gledališče, film, video in televizijo. Iz dirigiranja je diplomiral na zagrebški Glasbeni akademiji pri profesorju Igorju Gjadrovu in končal podiplomski študij pri maestru Pavlu Dešpalju. Kot štipendist sklada Lovro Matačič za izpopolnjevanje mladih dirigentov se je izobraževal na salzburškem Mozarteumu pri Michaelu Gielenu. V svoji glasbeni karieri je dirigiral že mnogim priznanim orkestrom doma in v tujini. Med letoma 1991 in 1994 je bil stalni dirigent Simfoničnega orkestra HRT.

Skladatelj, aranžer in dirigent Nikica Kalogjera je nestor hrvaške zabavne glasbe in velikan popevke. Leta 1952 je ustanovil svoj plesni ansambel pri tedanjem Radiu Zagreb ter bil dolga leta njegov vodja in dirigent. Njegov ustvarjalni opus šteje več kot tisoč skladb, za katere je prejel številne nagrade. Veliko pesmi je uglasbil za Splitski festival, njegov Nono, dobri moj nono pa je proslavil tudi Terezo Kesovijo.

Sopranistka Sandra Bagarič je debitirala leta 1994 z vlogo Henriette v Albinonijevi opereti Madam Trubadur v zagrebškem gledališču Komedija. Dve leti zatem je postala solistka omenjenega gledališča. Slovenskemu občinstvu se je predstavila z vlogo v predstavi Pri belem konjičku v Operi SNG v Mariboru. Tenorist Hrid Matič je diplomiral iz solopetja na zagrebški Glasbeni akademiji in magistriral na FMU v Beogradu ter se izpopolnjeval v Opernem studiu tenorista Athilia Planinška, učenca slavne sopranistke Toti del Monte. Kot prvak Opere NHK v Zagrebu je nastopil v številnih vlogah dramskega tenorskega repertoarja.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA